Bugun...



33 MEDENİYET 1.ŞEHİR SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Diyarbakır'da geçmişten günümüze kadar hüküm süren 33 Medeniyet ile ilgili sergi açıldı.

facebook-paylas
Tarih: 27-05-2024 00:05

33 MEDENİYET 1.ŞEHİR SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

 

Haber: Zeki DİLEK özel

Sur ilçesi Saraykapı'da bulunan Hz. Süleyman Camii'nin hemen yanındaki İçkale Müzesi bünyesinde sergilenmeye başlanan sergi yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

Eserler Müze binası içinde sergilenirken Müze bahçesindede ziyaretçilere başta Ebru, Ahşap, Deri işlemeciliği, Seramik/Çömlek ve Hat sanatları eserleri olmak üzere bir çok Sanat dalı uygulamalı olarak, bizzat ziyaretçilerinde katılımı sağlanarak sunuluyor.

33 Medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirde böyle bir etkinliği düzenleme fikrinin nasıl doğduğunu sorduğumuz (aynı zamanda çok iyi bir Hattat Sanatçısı olan) Adanmış Sanatkârlar Derneği Başkanı Yusuf BATTAL ; "Diyarbakır'da 130 asırdır akan bir nehir 33 Medeniyet 1 şehir mottosuyla gerçekleştirilen kültürel etkinliğin altını doldurma düşüncesiyle her bir medeniyetin simgesi, amblemi veya yapmış oldukları bir eseri ahşap üzerine farklı teknikler kullanılarak icra etmek istedik" dedi.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Battal, şöyle devam etti; "Bu sergiyi hazırlarken aslında ilk amacımız Diyarbakır'da unutulmaya yüz tutmuş sanatları canlandırma ve bu zanaatkarlarımızı ortaya çıkarma adına yaptığımız bir projeydi.

Bu sergiyi açarken tüm taslak çalışmalarını kendim yaptım. Öncelikle bu 33 medeniyetin yaptığı başlıca eserlerle alakalı işin altyapısını tamamlama adına çalışacağım medeniyetlerin/uygarlıkların bilgilerine ulaşıp yapmış oldukları bu eserleri, bırakmış oldukları izleri inceleyerek neler yapabileceğimi tasarladım.

Tabi, bu noktada sadece herşeyi ahşaplara uygulamakla yetinmedim.

 Bu noktadan sonra bu defa Adanmış Sanatkarlar Derneği adı altında kurmuş olduğumuz derneğimizdeki sanatçılarımızdan da destek aldık.

Onlarda bir şekilde güzel dokunuşlar yaparak katkılarda bulundular.

Bazıları yapılan ahşapları boyama noktasında, bazıları derinlik katma noktasında desteklerini sundular.

Aynı zamanda sergiyi açarken de sergi alanında gelen misafirleri bilgilendirme, yaptığımız eserler hakkında, yaptığımız çalışmaların ne şekilde yapıldığını, eserlerin yapım süreçlerinin misafirlere aktarılması konusunda da desteklerini sundular."

33 MEDENİYET 1 ŞEHİR temalı sergi beklenenden daha yoğun bir ilgi görünce uzatma kararı alındı.

Normalde 22 Mayıs'ta başlayıp 31 Mayıs 2024 günü bitmesi planlanan sergi yoğun ilgiden dolayı yaklaşık olarak Kurban bayramına kadar açık kalma kararı alındı.




Bu haber 664 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI