Bugun...



Ali Babacan, Atina’da konuştu:“İsrail hükûmeti insanlık suçu işliyor, savaş suçu işliyor”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 20 Mayıs Pazartesi günü Yunanistan’ın başkenti Atina’da DIKTIO düşünce kuruluşunun toplantısında konuştu.

facebook-paylas
Tarih: 21-05-2024 12:57

Ali Babacan, Atina’da konuştu:“İsrail hükûmeti insanlık suçu işliyor, savaş suçu işliyor”

 

Yunanistan Eski Başbakanı YorgoPapandreu ve Atina Belediye Başkanı Haris Doukas’ın yanı sıra milletvekilleri, gazeteciler ileakademisyenlerin de katılım gösterdiği; yoğun ilgiyle karşılanan toplantıda Ali Babacan Türkiye-Yunanistan ilişkilerine, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine ve Türkiye’nin demokrasi kültürüne ekonomiye değindi. Toplantı sonrası yirmiye yakın soruyu yanıtlayan Ali Babacan’ın konuşmasından başlıklar şu şekilde:

“Ateşkes ve nihayet barış zamanı geldiğinde Türkiye'nin bu özgün rolü çok değerli olabilir”

“Ateşkes ve nihayet barış zamanı geldiğinde Türkiye'nin bu özgün rolü çok değerli olabilir.Gazze'deki savaşa bakıldığında, İsrail hükûmetinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğini görüyoruz. Bu durum tolere edilemez.”

“Gazze onlarca yıldır ağır tecrit altında bir açık hava hapishanesi konumunda”

“Unutmayalım ki Gazze onlarca yıldır ağır tecrit altında bir açık hava hapishanesi konumunda. İsrail hükûmetinin kutsal ve mukaddes mekanlara yönelik saygısızlığı ve saldırıları da bu gerilimi alevlendiriyor. Uluslararası toplumun sayısız uyarısına rağmen Batı Şeria'da hukuka aykırı yerleşim alanları devamlı suretle yayılıyor.”

“İsrail hükûmetinin Filistinlilere yönelik saldırıları söz konusu olduğunda bariz bir çifte standart yaklaşımı hâkim oldu”

“Uluslararası toplum, tam da olması gerektiği gibi, Rusya'nın saldırganlığını ve uluslararası hukuku ihlal etmesini kınayarak Ukrayna ile dayanışma içinde kararlı bir tavır sergiledi. Ancak İsrail hükûmetinin Filistinlilere yönelik saldırıları söz konusu olduğunda bariz bir çifte standart yaklaşımı hâkim oldu. Bu durumun özellikle endişe verici olduğunun altını çizmek istiyorum.”

“İnsan hakları, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü gibi değerler, bugün bizzat Batılı hükûmetlerin çoğunun kendi eliyle hurdaya çıkarılıyor”

“Batı’nın “kurallara dayalı uluslararası sistem”ingelişmesinde ön saflarda alması, jeopolitik konularda en değerli varlığı olan ahlaki zeminin oluşmasını sağlamıştı. Ancak maalesef bir zamanlar Batılıların el üstünde tuttuğu insan hakları, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü gibi değerler, bugün bizzat Batılı hükûmetlerin çoğunun kendi eliyle hurdaya çıkarılıyor.”

“Türkiye ve Yunanistan, iyi bir işbirliğiyleBalkanlar'ın tamamına büyük faydalar sağlayabilir”

“Yunanistan-Türkiye ilişkileri; yerel yönetimler, üniversiteler, düşünce kuruluşları, iş dünyası, sivil toplum aracılığıyla geliştirilerek iki ülkenin de yararlandığı bir ortam yaratılabilir. Türkiye ve Yunanistan, iyi bir işbirliğiyle Balkanlar'ın tamamına büyük faydalar sağlayabilir.”

“Şunu asla unutmamamız gerekiyor: Bizler NATO müttefikleriyiz”

“Şunu asla unutmamamız gerekiyor: Bizler NATO müttefikleriyiz. Pozitif bir gündemimiz var, potansiyeller daha da büyük. Halklarımız birbirine sahip çıkıyor. İhtiyaç anında birbirimizin yardımına koşan ilk ülke oluyoruz.”

“Her iki seçim de vatandaşın sandığa olan inancını bir kez daha kanıtladı”

“2023 ve 2024 yılları bizim için seçim yıllarıydı. Geçen yılki genel seçimler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın az farkla kazanmasıyla sonuçlanmıştı. Bu yılki yerel seçimlerde ise muhalefet açık ara farkla galip geldi. Kuşkusuz ki ülkemizin demokrasi pratiklerinde ciddi sorunlar bulunuyor, ancak her iki seçim de vatandaşın sandığa olan inancını bir kez daha kanıtladı.”

“Bir gün Türkiye'nin AB üyeliğine hazır olabileceğine yürekten inanıyorum”

“Seçimlerin ardından ülkemizin kaderinin hâlâ vatandaşların elinde olduğunu ve vatandaşların oy verme yoluyla bazı şeyleri değiştirebileceğini görmüş olduk. Vatandaşlarımızda demokratik bir sisteme yönelik güçlü bir talep var. Bizler bunu yerine getirmek için çalışıyoruz. En nihayetinde, ben bir gün Türkiye'nin AB üyeliğine hazır olabileceğine yürekten inanıyorum. Ancak soru şu: O gün geldiğinde AB Türkiye'ye hazır olacak mı?”

“Yapısal reformlara ciddi bir ihtiyaç var”

“Ekonomi alanında yanlış insanların görevlendirilmesi ve hatalı politika tercihleri sonucunda makroekonomik dengeler büyük zarar gördü; bütün bunlar yüksek enflasyona, yüksek faiz oranlarına ve gelir dağılımının bozulmasına yol açtı. Yeni ekonomi kurmayları, bu sorunları çözmek için elinden geleni yapıyor. Maliye politikası ve para politikası tarafında önlemler alındı. Ancak yapısal reformlara ciddi bir ihtiyaç var.”




Bu haber 575 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI