Bugun...



SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ SONA ERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin dokuzuncu durağı Diyarbakır’daki Sur Kültür Yolu Festivali sergiler, söyleşiler, tiyatro oyunları, dini etkinlikler ve çocuk etkinlikleriyle son buldu. Alanında uzman isimlerin Diyarbakır’ın tarihi, mimarisi ve manevi ruhunu anlattıkları söyleşilere şehirden ve çevre illerden binlerce katılımcı konuk oldu.

facebook-paylas
Tarih: 23-10-2023 13:28

SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ SONA ERDİ

KADİM KENTİN SİMGE MEKANLARI KÜLTÜR SANAT ROTASI OLDU
Sur Kültür Yolu Festivali süresince, Keldani Kilisesi, Ulu Camii, Paşa Hamamı, Hasan Paşa Hanı, Hz. Süleyman Camii, Keçi Burcu, Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Şeyh Muhtar Camii, Mesudiye Medresesi, Meryam Ana Kilisesi, Kervansaray, Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Dicle Köprüsü, Dicle Kültür Sanat Merkezi gibi kadim kentin simge mekanları kültür sanat rotası haline geldi.
SUR’UN SEMBOLİK ALANLARI SERGİLERLE BULUŞTU
7 yıl sonra yeniden ibadete hazır hale gelen Keldani Katolik Kilisesi, “Fark Yaratan Kadınlar Fotoğraf Sergisi”ne ev sahipliği yaptı. Türkiye Jokey Kulübü tarafından hazırlanan sergide, kadın istihdamı konusunda farkındalık yaratmak amaçlandı. Keldani Kilisesi’nin yanında yer alan Surp Gıragos Kilisesi’nde ise Mustafa Kamil Dürüst'e ait musiki tarihine önemli katkılarda bulunmuş değerli Ermeni bestekarların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağışlanan nota koleksiyonu ziyaretçilerle buluştu. Kiliselere yakın konumda yer alan tarihi Paşa Hamamı’nda ise “Antik Çağdan Günümüze Koku Kültürü Sunumu” gerçekleşti. Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında; Steve McCurry’nin ‘’Benim özüm insan’’ diyerek çıktığı yolda, tarihe yön veren dramatik olaylara tanık olmamızı sağlayacak belge niteliği taşıyan 51 eşsiz fotoğrafı Keçi Burcu Sanat Merkezinde sergilenmeye başlandı. Sergi 31 Aralık’a kadar ziyaretçilere açık kalacak. 
DİYARBAKIR MÜZESİ ZİYARETÇİLERİ FARKLI DENEYİMLER YAŞADI
Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında “Bir Hayalin İnşaası Dijital Enstelasyonu” ülkemizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Müzesi’nden alınan 1000’in üzerinde paha biçilmez fotoğrafının yer aldığı külliyat, teknoloji ve sanatın birleşmesiyle günümüze taşındı. Diyarbakır Müzesi’nde festival süresince sergilendi. Müze bahçesinde binlerce yıllık kadim tarihe, kültüre ve medeniyetlere gönderme yapan Heykeltraş Prof. Süleyman Saim Tekcan,  Mert Ege Köse, Bilal Hakan Karakaya, Nermin Ülker’e ait şehir heykelleri festival kapsamında açık alanda sergilendi. Cezeri’nin başlıca makinelerinin yer aldığı "Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisi" Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında İç Kale Artuklu Sarayı avlusunda sergilendi. İstanbul Cezeri Müzesi tarafından üretilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen sergide Cezeri’nin makinelerinden oluşan bir koleksiyon yer aldı. Festival ziyaretçileri, Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi bölgesinde ayrıca M.Ö. 7000 (Orta Neolitik Dönemde) tarihinden eserlerin bulunduğu arkeolojik kazı alanına da yoğun ilgi gösterdi. 
DİYARBAKIR’DA SÖYLEŞİLERE YOĞUN İLGİ 
Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’nin en ilgi çeken etkinlikleri söyleşiler oldu. İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Diyarbakırlılarla iki gece boyunca buluştu. Fırat Türkmen ve Ahmet Fescioğlu dinletisiyle Kurşunlu Meydanı'nda gerçekleşleşen söyleşilere Diyarbakırlılar yoğun ilgi gösterdi.  Kurşunlu Meydanı’nda ise Serdar Tuncer’in “Şiirli Muhabbet”i Grup Dergah, Muzaffer Gürler dinletisi eşliğinde yapıldı. Prof. Dr. İrfan Yıldız’ın “Artuklu Sarayı Kazısında El-Cezeri İzleri” söyleşisi İç Kale Artuklu Sarayı’nda, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan’ın “Diyarbekirli Fikir ve Sanat Adamları” söyleşisi Şehzadeler Konağı’nda yaparken, Alişan Kapaklıkaya’nın “Mutlu Aile, Mutlu Çocuk” söyleşisi ve Dursun Ali Erzincanlı ve Murat Belet dinletisi eşliğinde yine Kurşunlu Meydanı’nda gerçekleşti. “Bu Toprakların Muhabbet Hatıratı” etkinliği Postnişin: M.Fatih Çıtlak eşliğinde Ulu Camii’de Diyarbakırlılar ile buluştu. “Kültürümüz Mayamız” konulu söyleşi Sevgi Deniz ve Ali Nuri Türkoğlu tarafından gerşekleşirken, Kurşunlu Meydanı’ndaki etkinliğe Eşraf Ziya’nın dinletisi eşlik etti. “Meali Devran ve Sema” Anlatımlarıyla Anadolu’nun Kadim Zikir Türleri” M.Fatih Çıtlak tarafından Ulu Cami’de gerçekleşti.
DİYARBAKIR KÜLTÜR SANAT MERKEZİ SÖYLEŞİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
“Çok Katmanlı Kültür Mirasından Diyarbakır Suriçi Mimarisi” söyleşisini Doç. Dr. Nursen Işık,“Osmanlı Dönemi’nde Diyarbakır’da Eğitim” söyleşisi Prof. Dr. Hatip Yıldız tarafından “Resmin Dili- Şiirin Sesi- Müziğin Nefesi” söyleşisi Prof. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan tarafından Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Prof. Dr. Oktay Bozan’ın “Milli Mücadele Döneminde Diyarbakır Kamuoyu” “Bilinen Diyarbakır’ın Bilinmeyen Yönleri” söyleşisi Şuara Mekan’da yapıldı.  Prof. Dr. Davut Işıkdoğan, “Diyarbakır'da Peygamber Sevgisi ve Din Eğitimi” söyleşisi ve Prof. Dr.Tahirhan Aydın’ın "Diyarbakır'da Sokak Çocuğu Olmak" söyleşisi de yoğun ilgi gördü. 
LEZZETLİ ETKİNLİKLER DİKKAT ÇEKTİ
Sur Kültür Yolu’nun ilk gününde Yenikapı Caddesi’nde “Diyarbakır Büyük Kültür Sofrası”, “Mezopotamya’da Bir Altın Sarı Buğdayın Doğuşu Ve Bulgura Giden Hikayesi”, “Yunus Emre Akkor İle Ocak Başında Diyarbakır” gastronomi etkinliği düzenlendi. İkinci gün ise “Üniversiteliler Yarışıyor” yemek yarışması, “Nine Bana Öğretsene” yemek yarışması, Elif Korkmazel ve Cüneyt Ateş’in sunuculuğunda “Tandır Başında Diyarbakır” gastronomi etkinliği Diyarbakır ve bölge halkının yoğun ilgisiyle karşılandı.
GÖKYÜZÜ GÖZLEM ŞENLİĞİ
Dağkapı Burcu'nda yer alan "Sanatın İzinde Şehir" sergisi, farklı sanatçıların eserlerini sergileyerek Diyarbakır’ın sanatsal zenginliklerini tanıttı. Doğadan ilham alan ve onun gibi kendini tekrar etmeyen sanat eseri “Mirora” dijital sergisi de yine Dağkapı Burcu’nda görüldü. Sanatçı Garip Ay’ın yoğun ilgi gören ebru teknesinde oluşturduğu “Ebru Mapping Gösterisi”ni şehrin sembolik yapılarından biri olan Ulu Cami ön kapısına gerçek zamanlı olarak yansıttı.  Gökyüzü Gözlem Şenliği, Gökyüzü Gece Gözlemleri, Planetaryum Gösterileri ve Astronomi Sunumları ise Keçi Burcu Teras’ta meraklıları ile buluştu.
FESTİVALİN EN MUTLUSU ÇOCUKLAR OLDU
Her festivalde olduğu gibi Sur Kültür Yolu Festivali’nde de çocuklar için özel etkinlikler düzenlendi. Hançepek Meydanı’na kurulan çocuk şehri, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi, Prof. Dr. Aziz Sancar Bebek ve Çocuk Kütüphanesi ve daha birçok noktada çocuklar için tiyatro oyunları, hem eğlenceli hem de eğitici atölye çalışmaları ve sahne gösterileri gerçekleştirildi.

 




Bu haber 787 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI