Bugun...



Astigmat bulanık görme ve baş ağrısına neden oluyor

Toplumda yaygın rastlanan bir görme sorunu olan astigmat, günlük yaşantıda gözün görme işlevini olumsuz etkileyerek bulanık görmeye sebep oluyor.

facebook-paylas
Tarih: 23-04-2024 00:01



    

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Usta Uslu, yaptığı açıklamada, astigmat belirtilerinin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini ancak en yaygın belirtisinin bulanık görme olduğunu belirti.

Uslu, "Astigmata bağlı görülebilen diğer semptomlar; geceleri görme zorluğu, okurken erken yorulma, baş ağrısı, nesneleri ve şekilleri kenarları uzamış şekilde görme, gözü kısarak bakma ihtiyacı, çift görme ve gözde ağrı, yanma veya rahatsızlık, ışıklarda dağılma hissi, olarak sıralanabilir." açıklamasında bulundu.

Astigmatın genellikle doğuştan geldiğini ve miyop veya hipermetropi ile birlikte görülebildiğini paylaşan Uslu, "Tedavi için bir göz doktoru tarafından gözlük veya lens reçete edilebilir. Bununla birlikte gerekli durumlarda cerrahi yöntemlere de başvurulabilir." dedi.

Hastalığın çoğunlukla yapısal olarak aktarıldığı için önleyici önlemler bulunmadığının altını çizen Dr. Burcu Usta Uslu, "Ancak semptomlardan bir veya birden fazlasının ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak altta yatan nedenin erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi açısından önemli. Alerjik bireylerde çocukluk çağında gözü kaşımak korneada dikleşme ve incelme yaratarak astigmata sebep olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Astigmata sahip bireyler uzaktaki nesneleri dalgalı görüyor

Göz küresinin yuvarlak bir topa benzer ama elipsoid bir şeklinde olduğunu söyleyen Uslu, "Bu durumda göz küresine gelen ışık eşit şekilde bükülerek net bir görüntünün oluşmasını sağlar. Korneanın ideal yuvarlak şeklini kaybetmesi ise göze gelen ışığın bir yöne daha fazla bükülmesine sebep olur. Işığın bir tarafta daha fazla bükülmesi nesnelerin yalnızca bir kısmının odakta olduğu anlamına gelir. Bu durum sonucunda uzakta bulunan nesneler bulanık ve dalgalı görünebilir. Astigmat kornea yapısının normalden daha kavisli olması anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Bazı durumlarda lensin yapısından kaynaklanabilen astigmat da olabilir. Bu durum göze giren ışığın dengesiz bir şekilde bükülmesine ve mesafe fark etmeksizin görmenin etkilenmesine neden olur. Astigmat, kornea veya mercekte oluşan bir problem sonucunda ortaya çıkabilir. Korneada bir kusur veya çarpıklık olması durumunda kornea astigmatizması meydana gelir. Mercekte bir bozulma olduğunda ise merceksi astigmatizma oluşur." diye ekledi.

Ailede astigmat vakası varsa risk artıyor

Astigmatizmaya neyin sebep olduğunun henüz net olarak bilinmediğini hatırlatan Dr. Burcu Usta Uslu, "Genetik faktörler kadar göz kapaklarının kornea üzerinde çok fazla baskı oluşturması da astigmat oluşumuna yol açabiliyor. Bebeklikten yetişkinlik dönemine kadar farklı yaş aralığına sahip bireylerde görülebilen rahatsızlığın oluşumunu tetikleyen risk faktörlerinden bazılarını aile geçmişinde astigmatlık gibi göz hastalıkları öyküsü, miyop veya hipermetrop görme kusurları, korneanın hasar görmesi, katarakt ve gözü kaşımak, travmatize etmek de oluşturuyor." dedi.
 




Bu haber 156 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Sağlık Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI