Bugun...



Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden 'ücret iyileştirme' talebi

Batman'da bir araya gelerek yaşadıkları sorunları anlatan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin temsilcileri, yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.

facebook-paylas
Tarih: 05-01-2024 00:20

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden 'ücret iyileştirme' talebi

Yaşadıkları maddi sorunlar nedeniyle ciddi sıkıntılar çektiklerini belirten özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin temsilcileri, ücret iyileştirme talebinde bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Özel Eğitim Konfederasyon Batman İl Başkanı Rezan Şaşmaz, Türkiye geneli özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan özel gereksinimli bireylerin nitelikli, kaliteli eğitim sürdürülebilmeleri için destek eğitim seanslarının yetersiz olduğunu söyledi.

Rezan Şaşmaz

Yapılan ödemelerin yetersiz olduğunu ifade eden Şaşmaz, "Bundan dolayı işlerimizi sürdüremez duruma gelmekteyiz. Batman'da 50 rehabilitasyon merkezi var. Merkezlerimizde yaklaşık 6 bin birey özel eğitim ve destek eğitimi almaktadır. Bu eğitimlerle işitme, görme, otizm, fiziksel, dil konuşma, özel öğrenme, mental yetersizliği olan özel gereksinimli kardeşlerimize hizmet etmekteyiz." dedi.

Yaklaşık 1100 personel çalıştırdıklarını aktaran Şaşmaz, "Bunların içerisinde servis şoförü, hostes, bakıcı, hizmetli, usta öğretici bulunmaktadır. Kurumlarımızda çalışacak eğitim personellerimiz artık asgari ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır. Hatta asgari ücreti bile bazen oluyor ki teklif edemeyecek duruma gelmekteyiz." diye konuştu

"Verilen ücretle personel çalıştırmakta zorluk çekiyoruz"

Özel gereksinimli bireylerin eğitim bedelinin öğrenci başı 2009'a kadar asgari ücretle eşit verildiğini anımsatan Şaşmaz, şöyle devam etti:

"2009'dan sonra özel eğitim bireylerin verilen destek eğitimi bedelini, asgari ücretin üçte birini gerileyerek vermektedir. Bu da maalesef rehabilitasyon kurumlarını işlerini sürdürebilmelerinde zora sokmaktadır. Çalışacak personele asgari ücret teklif edilememekte, verilen ücretle personel çalıştırmakta zorluk çekmekteyiz."

Hamza Özdemir

Ardından kısa bir açıklama yapan Türkiye Özel Eğitim Konfederasyon Üyesi Hamza Özdemir, yetkililerden ücret iyileştirme talebinde bulunduklarını belirtti.

"Kurumlarımız ekonomik sıkıntılarla baş başa kalmıştır"

Özdemir, "Gelinen noktada kurumlarımız, bürokratik süreçlerde yaşanan aksamalar ve eğitim ücreti belirlemesinde standardın olmaması sebebiyle geçmişten bugüne gelen ekonomik problemlerle baş başa kalmıştır. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine her bir engelli birey için ödenen eğitim ücreti 2006 öncesi dönemde asgari ücrete eş değerken, yıllar içinde eriyerek, bugün itibariyle kurumlarımıza ödenen rakamlar asgari ücretin bir bölü üç seviyelerine gerilemiş durumdadır. Kira ve personel giderleri, yıllardır ücretsiz olarak verdiğimiz öğrenci taşıma hizmeti ve genel giderlerimiz, maliyet açısından sürdürülebilir olmaktan uzaktır." dedi.

 




Bu haber 547 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Eğitim Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI