Bugun...



Halk, ölüm tehlikesi olan yol için bariyer yapılmasını talep ediyor

Geçen hafta iki kazaya şahid olan Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Ğurs (Xurs) Mahalle yolunun uçurumlu ve keskin virajlarından dolayı halk, yetkililerden bariyer ve diğer güvenlik önlemlerinin alınmasını talep ettiler.

facebook-paylas
Tarih: 17-08-2023 13:58

Halk, ölüm tehlikesi olan yol için bariyer yapılmasını talep ediyor

Mardin ile Kızıltepe ilçesi arasında dağlık alanda kurulu olan Ğurs Vadisi doğal güzellikleriyle insanların oraya yaz aylarında akın etmesine neden oluyor. Çokça piknik alanları barındıran Ğurs Vadisinde özellikle yaz aylarında yurt dışı ve yurt içinden binlerce kişi yüksek hava sıcaklığından kaçmak için akın ediyor.

Binlerce kişinin akın ettiği vadideki yol güzergahı uçurumlu ve keskin virajlı olduğundan birçok kazalara mahal vermektedir.

Geçen hafta iki farklı kazanın yaşandığı keskin virajlı, uçurumlu ve tek şeritli yol için 12 mahalleden oluşan Ğurs sakinleri yetkililerden kısa vadede yol kenarına bariyer uzun vadede ise yol genişletme çalışması bekliyorlar.

"Yollarımız virajli ve uçurum tehlikesi barındırdığı için acilen tedbir alınmalıdır"

Ğurs Vadisi Ayaz Mahalle Muhtarı Mahmut Aslan acil alınması tedbirler hakkında konuştu. Aslan, "Ğurs Mahallesi 12 mahalleden teşkildir. Mardin ile Kızıltepe arasında dağlık bir alanda kuruludur. Buralarda doğal güzellikler, yeşillikler olduğundan son yıllarda piknik tesisleri çoğaldı. Dolayısıyla hafta sonları ilçeden daha çok araçlar geçmektedir. Yollarımız virajli ve uçurum tehlikesi barındırdığı için acilen tedbir alınmalıdır. Ğurs yolunda acilen bariyer yapılması lazım. Bununla beraber eksik levhaların tamamlanması ve arttırılması gereklidir. Normalde uzun vadeli bu yolun genişletilmesi lazımdır. Fakat aşırı zaman alacağı veya devlete fazladan yük olacağı için şu an en önemli ve acillik gerektiren durum bariyerdir. Bunun dışında da vatandaşların kendi işleri için yola zarar vermesi hem de yola bazı çöp ve eşyalar bırakması daraltarak zarar veriyor. Zaten yollar dar ve tehlikeli olduğundan rahatça araba sürülemiyor." dedi.

"Bu bir kişinin, bir köyün, bir mahallenin sorunu değildir, bütün Mardin'in sorunudur"

Ğurs Vadisi Ayaz Mahalle Muhtarı Mahmut Aslan

Ğurs Vadisi'nin cazibe merkezi olmasından sonra bu tür kazaların yaşanmaya başladığını belirten Aslan şunları söyledi:

"Geçtiğimiz haftalarda Karaman Mahallesi yolunda ve Ayaz Mahallesi'nde 2 ayrı kaza yaşandı. Yetkililerin bu duruma daha duyarlı olmasını beklemekteyiz. Elden gelen imkanlar ölçüsünde bunun yapılmasını istiyoruz. Bu bir kişinin, bir köyün, bir mahallenin sorunu değildir, bütün Mardin'in sorunudur. Daha önce yani 10-20 yıl önce çok fazla kazalar olmuyordu. Çünkü çok fazla yabancı gelmiyordu ve bölge halkı yolun ne kadar tehlikeli olduğunu bildiği için kazalar olmuyordu. Şimdiyse tesisler çoğaldığı için herkes gelmeye başladı. Adam yolu bilmiyor, tanımıyor. Keskin virajlardan bihaber. Telefonla konuşurken dikkati dağılıyor. Bu yüzdende kazalar genelde yabancı insanlardan yani bu Ğurs Vadisi dışından gelenler de meydana geliyor. Hatta çok eskiden burası için 'Kaza olmayan yollar.' derlerdi. Nedeniyse korkularak gidilmesiydi. Ancak şimdiki gençler pek dikkat etmiyorlar."

"Bir önlem alınmadığı takdirde son kazalar da olmayacaktır"

Selim Ekinci

Daha önce de bu bölgede kazalar yaşandığını ifade eden ve Ğurs Vadisi Ali Paşa Mahallesi'nde yaşayan Selim Ekinci, önlem alınmadığı takdirde ilk olmayan kazaların son olmayacağına dikkat çekerek, "Ali Paşa köyündenim. Buranın yerlilerindenim ve köyde oturuyoruz. En son olan kazaya ben şahid oldum. Diyarbakır'dan pikniğe gelen 7-8 kişilik ve sürücüsü bayan olan bir aileydi. Sürücü aniden panikleyerek şarampole yuvarlandı. Çok şükür ölü yoktu, yaralandılar. 5 takla atıp yuvarlanan araç bir eve dayandığından dolayı dereye kadar düşmedi. Eğer düşseydi kurtuluş olması çok zordu çünkü çok büyük bir kazaydı. Yolumuz hem dar hem de uçurum olması hasebiyle maalesef bu tür kazalar yaşanmaktadır. Yabancı bir sürücü bu yoldan geçtiği vakit bayağı sıkıntı yaşıyor. Bu hususta acilen bariyer kurulması lazımdır. Çünkü defalarca kaza oluyor, ilk kazalar değil. Bir önlem alınmadığı takdirde ise son kazalar da olmayacaktır. Burada hafta sonları binlerce insan pikniğe geliyorlar. Buralara gelince de yol bayağı kalabalık oluyor." şeklinde konuştu.

"Eskiden kimse fazla uğramadığından bu yolumuzda çok sıkıntı çıkmıyordu"

Sabri Aslan

Ayaz Mahallesi sakinlerinden Sabri Aslan da konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Ekiden buralarda pek fazla gelmezdi. Ancak son zamanlarda doğal güzellikleriyle piknik alanları ve tesisleri yapılmaya başlandı. Birçok yerden insanlar akın ediyorlar. Eskiden kimse fazla uğramadığından bu yolumuzda çok sıkıntı çıkmıyordu. Ancak son zamanlarda insanların akın etmesiyle yol çok kalabalık oluyor. Geçtiğimiz haftalarda birkaç kaza meydana gelmişti. Çok kez maddi hasarlı ve yaralı kazalar oldu. Çok şükür ki ölü olmadı. Tek isteğimiz bu uçurumlu yola bariyerin kurulmasıdır. Buraya daha çok ehemmyet verilmeli ve sahip çıkılmalıdır. Şu an bu yol ihtiyacımız pek fazla karşılamıyor. Uzun vadeli olarak da yol genişletilebilir. Yaz aylarında insanlar çok uğradıkları için özellikle yaz aylarında bu sorun ve sıkıntılara çok şahitlik ediyoruz."

 




Bu haber 548 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Belediyeler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI