Bugun...



Berberler çırak bulmada zorluk yaşıyor

Adana'da berberlik yapan Murat Çakmak, esnaf ve zanaatkârların çırak bulma konusunda zorlandıklarını, tedbir alınmazsa Türkiye'nin zanaat konusunda yetersiz kalacağını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 20-05-2024 18:11

Berberler çırak bulmada zorluk yaşıyor

 

 

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte işlerinin yoğunlaşacağını belirten Berber Çakmak, çırak bulamadıkları için işleri yetiştirmekte zorluk çekeceklerini ifade etti.

Zorunlu 12 yıl eğitimin, çırak yetiştirme konusunda bir engel olduğuna dikkat çeken Çakmak, zorunlu eğitimden sonra çırak olunmayacağını dile getirdi.

Çıraklığın sadece bir meslek öğrenmekten ibaret olmadığı vurgusunu yapan Çakmak, çocuğun çıraklıkla beraber hayatın gerçeklerini de öğreneceğini belirtti.

"Usta bulmakta zorlanacağız"

Eleman eksikliğinin olduğunu, bundan dolayı işlerinin yetişmediğini ifade eden Çakmak,"İşlerimiz Allah'a şükür iyi, fakat Ramazan'dan sonra bir durgunluk oluyor. Kurban Bayramı yaklaştığı için şu aralar daha fazla durgun olur. Kurban Bayramı'na yakın daha hızlı bir tempo ile gideceğiz ama eleman eksikliğimiz olduğu için biraz daha fazla çalışıyoruz. Çırak bulmada zorlanıyoruz, gerçi sadece biz değil, diğer esnaf arkadaşlar da çırak bulmakta zorlanıyorlar. Çünkü artık zanaatkâr yetişmiyor, zanaatkâr yetişmediği için sanayisinden tornacısına, tamircisinden berberine kadar hepimiz etkilenmiş durumdayız. 5-10 yıl sonra usta bulmakta zorlanacağız gibi gözüküyor, zanaat konusunda Türkiye tıkanık kalır." şeklinde konuştu.

"Çıraklığa küçük yaştan itibaren başlıyoruz"

Zorunlu 12 yıl eğitimden sonra çocuğun çırak olsa bile ustasının sözünü dinlemeyeceğini belirten Çakmak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Zorunlu 12 yıl eğitimden sonra ister istemez millet çocuğunu okutmak için karar almak zorunda kalıyor. Zorunlu eğitimden sonra, 17-18 yaşında çırak olunmaz, genelde biz de ilkokuldan yahut ortaokuldan sonra başlıyoruz çıraklığa, çünkü ağaç yaş iken eğilir. Devletin en son şöyle bir teşviki oldu, 'Çıraklık Eğitimi Okulları', bizimse çıraklık eğitimi dediğimiz okullar, normalde lise diploması yerine geçmiyordu. Son dönemde lise diploması yerine geçiyor ve çırağa maaş da veriyorlar. Devletin bu anlamda teşviki oldu ama zorunlu eğitimle beraber teşvikin bir anlamı olmuyor."

"Hadi çocuklar sanayiye"

Ebeveynlerin, çocuklarını çıraklık eğitimine yollamaları tavsiyesinde bulunan Çakmak, son olarak şu önerilerde bulundu:

"Şimdiki çocuklar genelde oyun oynamayı istiyor, telefona bağımlı olmayı seçtikleri için çalışmak istemiyorlar. Bizim sektörümüzden bahsedelim, mesela çocuk ayakta dururken bile 'Benim canım sıkılıyor', 'Ben hep ayakta mı duracağım', 'Ben çay mı vereceğim', 'Oturup oyun oynayacağım', 'Telefonla eğleneceğim' gibi şeyler söylüyor. Aileler de bu yüzden çocuklarının zanaatkâr olmasını değil, okumasını istiyor. Bütün herkes doktor olursa ne olacak? Bizim; fırıncıya, elektrikçiye, şoföre, sucuya, berbere ve bütün mesleklere de ihtiyacımız var. Anne babalar kesinlikle çocuklarını çıraklığa yollamalı çünkü çıraklığa yolladığı zaman hayatın gerçek kısmını görmelerini sağlamış olurlar. Çocuğun, buradaki insanlarla iletişim halinde bulunması lazım, hem sosyalleşmiş oluyor, hem böyle bir hayatın olduğunun farkına varıyor. Son olarak 'Hadi çocuklar sanayiye' diyoruz."

 




Bu haber 627 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI