Bugun...



BURÇLARDA BRİKET MALZEME Mİ?..

Diyarbakır Kalesi, burçlarıyla surlarıyla bir dünya şaheseri. Yıllardır onarımlar sürerken gözden bu kare kaçar mı? Burç gözetleme-aydınlatma penceresinde briket kullanımı dikkât çekti.

facebook-paylas
Tarih: 21-05-2024 00:05

BURÇLARDA BRİKET MALZEME Mİ?..

 

 

M. Zeki Özer özel haberi

 Yıllardır süren restorasyon sürecinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Eserleri içinde tescilli Diyarbakır Kalesinin bir burcunda dikkât çekici ayrıntı vatandaşı üzdü.

Büyük bütçe ile yapılan restorasyon kısmen durma noktasına gelirken yaptığımız araştırmada ne zaman yıkık bölümü kapatma amaçlı konulan briketler yerinde duruyor.

Gazetemize gelen bilgi notunda yerinde yaptığımız incelemede, Urfa Kapı Yaya Girişi hizasındaki burçlardan birinde istenmeyen manzarayla karşılaştık.

Vatandaş, burçların ve surlarının görünen kısımlarında yapılan restorasyon çalışmalarının bu tür gözden ırak yerlerdeki çarpıklıklarının affedilmez olduğunu belirtti.

Bu sıradaki bir çok burcun payanda-destek amaçlı dışarda yapılan kısımlarındaki taşların yerinde olmadığı, harç malzemesinin dayanıksız olduğu görülürken yapılan restorasyonlara gölge düştüğünü iddia, görünen manzara karşısında şaşmamak mümkün değil. " Herkes gelip görsün. Biz, buraya turist gelmediği için, yetkililer onarım yapmadığından restorasyon ne anlam taşır?" Diyen vatandaşın sorusuna yetkililerin nasıl bir cevap vereceği merakla bekleniyor.

Restorasyon  kapsamına dahil edilip edilmediği bilinmeyen Urfa Kapı'dan Evli Beden arasındaki surlarla burçların durumu merak uyandırdı.

 Diyarbakır Kalesi, burçlarıyla surlarıyla bir dünya şaheseri. Yıllardır onarımlar sürerken gözden bu kare kaçar mı? Burç gözetleme-aydınlatma penceresinde briket kullanımı dikkât çekti.

Bu iki fotoğrafta açık ve net biçimde briket kullanımı görülürken, öncelikle bu kirli görüntünün ortadan kaldırılması isteniyor, bunca masrafı gölgeleyecek bu manzaranın şehrin en önemli tarihî eserine yakışmadığını belirten vatandaş, " Kim yapmışsa yapmış. Yetkililerin bunu görmemesi düşünülemez " diyor.

Önemli diğer ayrıntı, oldukça ağır olan görünen taşın düşmesi halinde olabilecek yaralanma ve ölüm halinin önüne geçilmesi için yerinden alınması acilîyet taşıyor. Çevredeki esnaftan bir vatandaş, " Günde yüzlerce kişinin geçtiği, bir çok çocuğun burç önünde top oynadığını görüyoruz. Yetkililer en azından bu taştan doğabilecek olumsuzluğu ortadan kaldırsın, tedbir alınsın " diye ekliyor.

Soruyoruz, şimdi: Briketler bu taşın ağırlığını kaldırmazsa bir yaralama veya ölüm olursa ne olacak?




Bu haber 951 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI