Bugun...



Çatalbaş: Hayat pahalılığı engelli camiasını derinden etkiledi

​​​​​​​Engelli bireylerin seslerinin duyulmadığı, yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulmadığını söyleyen Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, yetkililerden bir an önce sorunlarının çözüme kavuşturulması talebinde bulundu.10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle konuşan Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, Toplumun tamamını etkileyen ekonomik krizin en çok engelli bireyleri ve beraberinde ailelerini etkilediğini ifade etti.

facebook-paylas
Tarih: 15-05-2024 13:04

Çatalbaş: Hayat pahalılığı engelli camiasını derinden etkiledi

 

 

"Günün sonunda ezilen, örselenen ve dışlanan engelli camiası oluyor"

Seçim sürecinde kendilerini umutlandıran birtakım söylemler olduğunu belirten Çatalbaş, "Seçimden sonra Türkiye'nin en büyük camiası olmamıza rağmen yine unutulan biz olduk. Sorunlarımız yine devam ediyor. Engeli yakınlarının sosyal güvenlik çatısı altına alınması, raporlar, ortez-protez, araç alımları ile ilgili sorun ve problemlerimiz devam ediyor. Neresinden tutarsanız tutun yine değişen bir şey yok. Günün sonunda ezilen, örselenen, dışlanan engelli camiası oluyor." dedi.

"Hayat pahalılığı engelli camiasını derinden etkiledi"

Engellilerin sesini duyuramadığını söyleyen Çatalbaş, ‘"Engelli camiası maalesef sesini duyuramıyor. Şu an ekonomik şartların kötü olması nedeniyle çok ciddi travma geçirmekteyiz. Bu camianın hemen hemen yüzde 80'i fakir fukaradan oluşmakta. Hayat pahalılığı engelli camiasını çok derinden etkilemekte. Bununla ilgili olarak eskiden insanlar bize gelerek 'yardıma ihtiyacı olan var mı?' şeklinde sorular soruyordu ama son bir yıl içerisinde bununla da karşılaşmıyoruz. Anlaşılan toplumun tamamını etkileyen bir ekonomik buhran var. Bu buhrandan da en fazla etkilenen bizim engelli camiası oluyor. Hayat pahalılığı, engelli camiasını çok derinden etkilemektedir." diye konuştu.

"Ekonomik sıkıntılar engellinin ortez-protez olan erişimini daha da etkiledi"

Seçim döneminde kamuoyuna yapılan bazı açıklamaların kendilerini umutlandırdığını ancak seçi sonrasında bu söylemlerin havada kaldığını aktaran Çatalbaş, "Engellinin ve engelli yakınlarının sosyal güvenlik çatısı altına alınması ile ilgili açıklamalar yapıldı ama değişen herhangi bir şey yok. Ortez- protezler sorununu muhalefet ve iktidar kanadı biliyor. Muhalefet zaman zaman dile getiriyor ama bunula ilgili de bir çözüm yok. Sarmal yine devam ediyor. Dövizde ki hareketlilik ve ekonomik sıkıntılar engellinin ortez-protez olan erişimini daha da etkiledi. Burada faiz sarmalına giren çok fazla kardeşimiz var. Çünkü devletin karşılaşmış olduğu rakam 'devede kulak' miktarına döndü." şeklinde konuştu.

"Mecliste temsil edilmiyoruz, siyaseten görülmeyen bir camiayız"

Geride kalan yerel seçimlerin kazasız belasız tamamlandığını ancak kendileri için değişen hiçbir şeyin olmadığını aktaran Çatalbaş, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bizim için değişen çok fazla bir şey olmadı. Türkiye nüfusunun yüzde 13'ü engelli olarak kabul ediliyor ama Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bun ilişkin bir temsiliyet görmedik. Meclisteki engelli bulabiliyorsanız bize gösterin, belki gözümüz açılır. Diğer taraftan yerelde de çok fazla engelli haklarını yansıtacak, engelli sorunlarını gündeme taşıyan kardeşlerimizi göremiyoruz. Maalesef siyaseten de tamamen ötelenmiş, görülmeyen, kabul edilmeyen bir camiayız."




Bu haber 442 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI