Bugun...



Yaylacılar dönüş hazırlığına başladı

Ağrı'nın yüksek rakımlı bölgelerde çadırlarını kurup, hayvanlarını otlatan ve ürettikleri peynir ile yağı satarak geçimlerini sağlayan yaylacılar dönüş hazırlıklarına başladı. Kışın tüketecekleri ürünleri hazırlayan aileler, hazırlıklarını tamamlamasının ardından önümüzdeki günlerde köylerine dönmenin planını yapıyor.

facebook-paylas
Tarih: 12-08-2023 10:14

Yaylacılar dönüş hazırlığına başladı

 

Ağrı'da ilkbahar mevsiminde yaylalara giden sürü sahipleri, sonbaharın yaklaşması ile birlikte dönüş hazırlıklarına başladı.

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesi ile Doğubayazıt ilçesi arasında yer alan Sinek yaylasına ilkbahar mevsimiyle birlikte çıkan sürü sahipleri, dönüş yapacakları tarihe kadar hayvanlarını otlatıyor, kışın tüketmek için sağdıkları sütleri peynire, yağa dönüştürüyor.

Yaylada ürettikleri hayvansal ürünleri esnaflara satarak geçimlerini sağlayan yaylacılar, dönüş öncesi son ürünleri de ev ihtiyaçlarını karşılamak için yaptı. Başta çocuklar olmak üzere yaylacılar, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen yaylada vakit geçirmenin ve doğayla başbaşa olmanın kendilerini mutlu ettiğini belirtiyor.

 

Taşlıçay ilçesinde bulunan Sinek yaylasında Yukarı Toklu (Pıra Jorîn) köyü Derece (Delavê Dereceka) olarak isimlendirilen bölgede çadırlarını kurduklarını belirten yaylacı Paşa Özcan, Ağustos sonu ya da Eylül ayı başlarında yolculuklarına başlayacaklarını belirtti.

Geldikleri süre içerisinde sürekli çalıştıklarını belirten Özcan, "Biz ilkbaharda akrabalarımızın olan bu Derecek yaylasına gelerek koyunlarımızı kırkıyoruz, peynirimizi hazırlıyoruz. Burada kaldığımız yaklaşık 75 günlük süre sonunda yavaş yavaş köye dönüş yapıyoruz. Ayın sonuna kadar tüm malzemelerimizi toplayıp köyümüze döneceğiz. Hazırlıklarımızı sürdürüyoruz her an da gidebiliriz. Hayvanları yaya götüreceğiz eşyalarımızı ise kamyonlara yükleyip köye döneceğiz. Bu yıl şartlar çok güzeldi, havanın güzelliği, bitkilerin verimli olması bize fayda sağladı. Her yıl bu otu bulamıyorduk. Bu yıl çok güzeldi." ifadelerini kullandı. 




Bu haber 495 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI