Bugun...



Kira fiyatı üç emekli aylığını geçti: Vatandaşlar ciddi mağduriyet yaşıyor!

Konuttaki kira artışları can sıkan bir hal almaya başladı. Batman'da ilana verilen kimi kiralık daire fiyatları 20 bin lirayı aşarken kira fiyatlarının bir türlü önlenememesi ciddi mağduriyetlere neden oluyor.

facebook-paylas
Tarih: 23-08-2023 00:20

Kira fiyatı üç emekli aylığını geçti: Vatandaşlar ciddi mağduriyet yaşıyor!

Fahiş kira artışlarının kabul edilemez olduğunu belirten emlak danışmanları, yüksek kira artışları yüzünden çoğu kez mülk sahipleri ile kiracıların karşı karşıya geldiğini söyledi.

Kira artışlarından en çok dar gelirli vatandaşların muzdarip olduğunu ifade eden emlak danışmanları, acilen kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Emlak danışmanı Abdurrahim Tosun, İLKHA muhabirine, kira sorununu defalarca dile getirmelerine rağmen olumlu bir adımın atılmadığına şahit olduklarını söyledi.

Abdurrahim Tosun

"Kiraların karşılanabilme ihtimali sıfır"

Kira artışlarının içinden çıkılmaz bir hal almaya başladığını belirten Tosun, "Batman'da şu an 20 bin lirayı aşan kiralar var. Az önce baktım, TÜİK'in verilerine göre 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 35 bin TL'den bahsediliyor. Olması gereken bu. Maalesef şu an emeklilerin aldığı maaş 7 bin 500 lira, asgari ücret 11 bin 500 lira civarında. Bunları baz aldığımızda kiraların karşılanabilme ihtimali sıfırdır." dedi.

"Başıboşluk ihmal edilemez"

Sosyal devlet anlayışı gereği devletin vatandaşlarına onurluca bir yaşamın zeminini hazırlamak olduğuna işaret eden Tosun, şöyle devam etti:

"Bu konuda yükün büyük çoğunluğu yetkililere düşüyor. Doğrudur pandemiyle birlikte dünya genelinde bir ekonomik sıkıntı yaşandı. Türkiye bunu daha fazla hissetti. Ama bu mazeretin arkasına sığınılarak da bu başıboşluk ihmal edilemez."

"Acilen kira desteği verilmeli"

Devletin dar gelirli vatandaşa kira yardımında bulunması gerektiğini vurgulayan Tosun, "Şu an bir fedakârlık dönemi gibi görülmesi gerekiyor bu sürecin. Bu sorunların birkaç çözüm yolu var. Devletin sosyal konut projesine ivedilikle el atması gerekir. Bu konu uzun bir zaman alacağından dolayı acil olarak devletin dar gelirli vatandaşa kira desteği vermesi lazım. Bu bir pansuman işlevi görür. Sonrasında daha makul çözümler de bulunabilir." diye konuştu.

"Devlet yasa çıkarmalıdır"

Konuşmasında mülk sahiplerine de çağrıda bulunan Tosun, şunları söyledi:

"Mülk sahiplerinin de biraz vicdanlı davranması gerekiyor. Devletin de hukuki bazı uygulamalar, yasalar çıkarması gerekiyor. Ama önemli olan vatandaşların dayanışma içerisinde olmalarıdır. Şu anda öyle gözüküyor ki yük yine vatandaşa kalmış. Mülk sahiplerinin de kiracısını düşünmesi, alacağından hakkı olsa dahi biraz fedakârlık yapmasını bekleriz. Ayrıca devletin dar gelirli vatandaşa kira desteğinde bulunması elzemdir."

Orhan Tuncer

Bir diğer emlak danışmanı Orhan Tuncer ise son aylardaki kira fiyatlarının çok fahiş oranda yükseldiğine, bu durumun can sıkmaya başladığına dikkat çekti.

"Kiralar 20 bin lirayı geçti"

Özellikle dar gelirli vatandaşların uygun fiyata kiralık ev bulmada ciddi problem yaşadığını belirten Tuncer, "Kira fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı vatandaşlar maalesef ev kiralayamıyor. Kiralar 20 bin lirayı geçti. Bu nedenle devlet bir an evvel bu duruma el atması lazım. Kiralara çözüm bulması lazım." ifadelerini kullandı.

"Mağduriyet had safhada, bir an evvel çözüm bulunmalı"

Kira artışlarından en çok vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Tuncer, "Şu an kiralık ev dahi yok. Mağduriyet çok had safhadadır. Beraberinde sıkıntılar da çıkıyor. Kiracı ile ev sahibi arasında tartışmalar çıkıyor. Bu durum kavgaya kadar varıyor. Artık gerçekten çok büyük bir sıkıntı. Devlet bir an evvel buna bir çözüm bulması lazım. Devlet daire üretimi TOKİ eliyle çoğaltması lazım ki kira talebi karşılanabilsin." dedi.




Bu haber 662 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI