DİYARBAKIR – Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması için oluşturulan Kürt Dili Platformu, kamuoyu oluşturma, hükümette...
DİYARBAKIR - Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması için oluşturulan Kürt Dili Platformu, kamuoyu oluşturma, hükümette talepleri iletme ve uluslararası sözleşmelere dayalı konunun BM gündemine taşınması için 3 çalışma grubu kurdu.
Kürtçenin sosyal yaşamda kullanılmasını yaygınlaştırmak, resmi ve eğitim dili olması amacıyla 9 Kürt partisinin kurduğu Kürt Dili Platformu tarafından çalıştay düzenlendi.
Plaza Otel’de düzenlenen "Dil Çalıştayı"nın açılış konuşmasını yapan PDK-T Sözcüsü Şerefhan Cizirî, bir araya gelmelerinin "Kürtçe üzerinde devam eden asimilasyon politikaları" olduğunu belirterek, "Uluslar anadilleriyle kimlik kazanır. Biz dilimizi kaybedersek ulusumuzu da kaybederiz." dedi.
‘KÜRT’ÜN HAKLARI İNKAR EDİLİYOR’
Divan Başkanlığına seçilen Dil Bilimci Mülkiye Birtane, önceleri Kürtlerin varlığının inkar edildiğini işaret ederek, "Şimdi ise Kürdün varlığı kabul ediliyor, ancak temel hakları inkar ediliyor. Bu hakların en başında gelen anadilde eğitim üzerinde asimilasyon politikalarının katlanarak devam ettiği ve farklı evrelere taşındığına görüyoruz." ifadesini kullandı.
Azadi Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti, anadilin kullanımına ilişkin Kur'an-ı Kerim'den referans vererek "anadilin kullanımın farz" olduğunu belirtti.
Çalıştay’da konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Kürdün varlığını diline saldırarak yok etmek isteyenlerin bugün sistematik asimilasyon politikalarını kayyumlar üzerinden sürdürdüğünü savunarak, Kürt partilerinin bu saldırılara karşı Kürt dili etrafında bir araya gelerek adım atmasını "tarihi adım" olarak niteledi. Uca, tüm Kürtleri başlatılan kampanyaya omuz vermeye çağırdı.
Her geçen gün Kürtçenin kamusal alanda kullanımının azaldığına işaret eden ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, 9 Kürt partisinin dil konusunda bir araya gelmesini, sağlam adımlarla geliştirip süreklileştirmeye vurgu yaparak, bütün partililerin parti elbiselerini çıkarıp ortak bir fotoğraf vermesi çağrısı yaptı.
‘KÜRTÇE TÜM KÜRTLERİN DİLİDİR’
PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak da toplantıyı Kürtlerin geleceği için çok önemli gördüğüne dikkati çekerek, "Kürtçe tüm Kürtlerin dilidir. Bundan dolayı Kürtleri temsil edecek her grup ve partinin temsilcileri bu platformda yer almalıdır." diye konuştu.
KDP- T Başkanı Mehmet Emin Kardaş da, "Dil toprağa bağlı. Toprağa bağlı olmayan dil hiçbir zaman resmiyete kavuşmaz ve bir statü elde edemez. Bugün dilimiz üzerinde devam eden yasaklardan dolayı bizi bir millet olarak görmüyorlar. Kürt dili çok zengin bir dildir ve bugünlere ulaştı. Ancak şuan varlık ve yokluk savaşı veriyor. Dil mücadelesi tüm Kürtlerin ortak mücadelesidir." şeklinde konuştu.
‘YARAMIZI ELLERİMİZLE SARABİLİRİZ’
İnsan ve Özgürlük Partisi Başkanı Sedat Doğan’da Kürtlerin dil yarası olduğunu dile getirerek, Kürtlerin dil yarasını, "Yaramızın kendi elimiz ile sarabiliriz. Dermanımızda evimizde sokakta her yerde Kürtçe konuşmaktır." sözleriyle dile getirdi.
3 ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU
Yapılan açılış konuşmalarının ardından atölye çalışması yapmak üzere üç grup oluşturuldu. Birinci gruba, "Kürt siyasi partilerinin belirlenen taleplerini gündemlerine alarak, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması amacıyla kamuoyu oluşturulması" görevi verildi.
İkinci gruba, "hükümet ve bürokrasi nezdinde girişimlerde bulunarak bu taleplerin iletilmesi" görevi verilirken, siyasetçi ve hukukçuların yoğun olduğu üçüncü gruba ise "Türkiye’nin taraf olduğu anlaşma ve sözleşmeler dikkate alınarak, konunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınması" için gerekli girişimleri yürütmesi görevi verildi.
Çalıştayın sonuç bildirgesi Salı günü Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna deklere edilecek.
Çalıştay bileşenleri, daha sonra oturumlarına kapalı olarak devam etti.
Kürt Dili Platformu’nu oluşturan partiler şunlar: “Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi.”
Bu haber 135 defa okunmuştur.