Bugun...



Ekmen, Uluslararası Anadili Günü’nde yaşayan dil ve lehçeleri yeniden sordu

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e “Yaşayan Diller ve Lehçeleri”, bu dersleri alan öğrenci sayılarını, bu alanda lisans ve lisans üstü eğitim alan öğretmen adaylarının mevcudunu ve adaylarının atanma durumunu ifade eden çeşitli istatistikleri yazdığı bir soru önergesiyle sorarak yaşanan mağduriyetlere ve ihmallere dikkat çekmek istemişti.

facebook-paylas
Tarih: 22-02-2024 00:10

Ekmen, Uluslararası Anadili Günü’nde yaşayan dil ve lehçeleri yeniden sordu

 

 

Millî Eğitim Bakanlığı’ndan gelen kısmi cevap üzerine cevapsız kalan soruları yeniden soran Ekmen, konuyu şöyle ifade etti:

“Ülkemizin farklı etnik dokusu, kültürel zenginliği ve geçmişten günümüze gelen medeniyet birikimi bizim için her zaman gurur kaynağı olmuştur. Bu yüzden Türkiye’nin bir ucundan öteki ucuna var olan dillerin veya lehçelerin yaşaması ve yaşatılması oldukça önemlidir. Bunun ise en önemli koşulu yeni nesillere aktarımı, yani eğitimdir. Dolayısıyla ülkemizin bu zenginliğini yaşatmak adına kararlı duruşumuzu her zaman göstereceğimizi ifade ederek daha önce bu konuda verilen soru önergemizin cevaplanmayan maddelerini ve verilen cevaba istinaden sorma ihtiyacı hissettiğimiz hususu cevaplanmak üzere dikkatinize sunuyorum.”

Ekmen, önerge bağlamında aşağıdaki soruları sordu:

1.Bu yaşayan diller ve lehçelerde 2012-2024 yılları arasında örgün olarak eğitim gören kaç öğrenci vardır. Öğrencilerin şehir ve lehçelere göre dağılımı nedir?

2.2012-2024 yılları arasında yaygın eğitim kurumlarında yaşayan diller ve lehçelerle ilgili eğitim alan kursiyer sayısı kaçtır? Kursiyerlerin şehir ve lehçelere göre dağılımı nedir?

3.Son 10 yılda yaşayan diller ve lehçelerle ilgili alan mezunu öğretmen adayı sayısı kaçtır? Bu adayların alan bazında dağılımı nedir?

4.Son 10 yılda bu alanlarda lisansüstü eğitim gören öğretmen veya öğretmen adayı sayısı kaçtır? Bunların alanlara göre dağılımı nedir?

5.Yaşayan diller ve lehçelerden Adığece, Abazaca, Lazca, Gürcüce, Arnavutça ve Boşnakça dillerinin öğretimi amacıyla eğitimci yetiştirmek için lisans veya lisansüstü düzeyde bir program yoksa bu dillerin öğretimi kimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu eğitimcilerin kabulü için aranan asgari şartlar nelerdir?

6.Yaşayan dil ve lehçelerin yaşaması ve gelişimi için Bakanlığınızın belirlemiş olduğu kısa, orta veya uzun vadeli planlar varsa nedir?




Bu haber 456 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI