Bugun...



Tekin "Savaş Engelli Bireyler ve Ölüm Doğurur"

Memur-Sen Konfederasyonu Engelliler Komisyonu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı.

facebook-paylas
Tarih: 05-12-2023 00:33

Tekin

Abdulsemet ÖZER

 

Türkiye'nin ve Dünya nüfusunun önemli bir kesimini engellilerin oluşturduğuna vurgu yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini engelli bireyler teşkil etmektedir denildi.

Açıklamayı Memur-Sen Engelliler Komisyonu Diyarbakır Şubesi adına İl Başkanı Süleyman Tekin yaptı.

Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 12,3’ünü engellilerin oluşturduğuna dikkati çeken Başkan Tekin,

"Engelli bireyler ve aileleri ile birlikte ele alındığında 85 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 42 milyonu engellilerin durumundan çok yakından etkilenmektedir" denildi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözümler üretmek için çeşitli etkinliklerin hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda organize edildiği bir gün özelliği taşımasının önemine işaret eden İl Başkanı Süleyman Tekin;

"Bu tarih, yalnızca engelli bireyler için değil toplumun tüm kesimlerinde engellilik konusunda farkındalık oluşturulması ve bilinç düzeylerinin artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Engellilik alanında yaşanan önemli bir sorun, toplumsal ön yargılardır. Toplumsal ön yargılar; engelli bireylerin değersizleştirilmesine, kendilerine acıma duygularıyla yaklaşılmasına, toplumda diğer bireylerle eşit yer edinememelerine ve sürekli yardım ve bakıma muhtaç bireyler olarak etiketlenme ve damgalanmalarına yol açmaktadır. Bu durum engelli bireylerin sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal hayata katılım süreçlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Engelli bireylerin sosyal hayata tam, etkin ve eşit katılımının önündeki engellerin kaldırılması için köklü çözümlerin ve gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Engellilere yönelik politika ve hizmetler farklı bakanlık ve kurumların görev alanında olmakla birlikte alınacak kararlar ve politikalar engelli bireyler ile birlikte üretilmelidir" dedi.

Engelli haklarını insan hakları hukukunun ayrılmaz bir parçası olarak değerlendiren Tekin; "Engellilerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına ayrımcılığa uğramaksızın diğer bireylerle eşit katılımının sağlandığı ve bu yaklaşımın küresel anlamda kabul edilen bir yaklaşım olarak benimsenmesini doğru buluyoruz. Engelli bireylerin hakları konusunda başkaları tarafından karar verilen, korunmaya ve/veya yardıma muhtaç bireyler olarak görülmeleri yerine; kendi yaşamları üzerinde yetki ve karar sahibi hak öznesi bireyler olarak yaşamlarını sürdürmelerini istiyoruz.

Memur-Sen Konfederasyonu Engelliler Komisyonu olarak bizler de Engelsiz Türkiye hedefi doğrultusunda politikaların üretilmesinde, hizmetlerin geliştirilmesinde, engelli bireylerin haklarının alınması çalışmalarında ve tüm ülke geneline yaygınlaştırılması konusunda hem sahada hem masada hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

İNSANLIK ÖLMESİN

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de yaptığı soykırıma değinen Memur-Sen Konfederasyonu Engelliler Komisyonu Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Tekin sözlerini şöyle sürdürdü.

"İşgalci İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırıma karşı, bu vahşete dur demek için meydanlardan haykırmak yetmiyor, kavli dualarımızı fiili duaya dönüştürmemiz, kardeşlerimize yardım elini uzatmamız, temel insani ihtiyaçları için seferber olmamız gerekiyor.

Filistin’e atılan bombaların yıkım gücü İkinci Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan bombaların iki katı büyüklüğündedir. Gözü dönmüş İsrail canavarı; cami, kilise, okul, engelli, yaşlı, kadın, çocuk demeden her yeri ve herkesi bombalıyor. Gazetecileri, doktorları, sağlık çalışanlarını, acil kurtarma ekiplerini, sivil insanları katlediyor. Kundaktaki bebekleri, sokaktaki çocuklar öldürüyorlar.

Gazze dünyanın körleşmiş vicdanını, küllenmiş erdemini, bütün bir insanlığı diriltiyor. İnsan selleri caddelere dolup taşıyor. Günlerdir artık insanlık için her yer Filistin, her yer Gazze, her yer Kudüs’tür. Bugüne kadar insanlığın, mazlumların, vicdanının sesi olmuş olan bizler bu büyük uyanışı, bu kutlu direnişi selamlıyoruz.

Tarihsel duruşumuzun yanında, zulüm devleti İsrail'in ürünlerini hem millet hem de devlet olarak boykot etme eylemleri kapsamında, başta üyelerimiz olmak üzere tüm halkımızı nakit para kullanımı veya Troy kart ödeme sitemine geçmelerini talep ediyoruz. Bütün halkımızı, bütün sivil toplum örgütlerini bu seferberliğe omuz vermeye davet ediyor, insanlığın haysiyet sınavı verdiği bu zeminde Gelin Soykırıma karşı tek yürek olalım diyoruz."

EY FİLİSTİN HALKI!

Gazze'de yaşanan soykırıma karşı Gazze halkıyla tam dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Tekin; "Her savaş engelli bireylerin artmasına sebep olmaktadır. Biz her tür savaşa karşıyız. Gazzeli kardeşlerimize karşı yapılan soykırıma karşıyız. Size ses vermek, sesiniz olmak, feryadınız olmak için haykırmaya devam edeceğiz. Susmayacak, haykıracak, kurumuş vicdanlara dokunacağız. Biz, Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak; soykırıma karşı Gazze halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Kör, topal, sağır, engelli, özürlü, sakat ya da adı her neyse, biz engelliler; zulme karşı mazlumların safında mücadeleye devam edeceğiz" dedi.




Bu haber 829 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI