Bugun...



JAPON DEPREM UZMANI MORİWAKİ TÜRKİYE’DEKİ DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLERİ TEK TEK AÇIKLADI!

Elazığ ve Erzincan’da deprem seminerleri veren Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya doğru harekete geçtiğini belirterek deprem riski bulunan illeri tek tek sıraladı. Japon deprem Uzmanı Özellikle Doğu Anadolu ve Marmara Bölgesine dikkat çekerek kritik uyarılarda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 01-12-2023 00:03

JAPON DEPREM UZMANI MORİWAKİ TÜRKİYE’DEKİ DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLERİ TEK TEK AÇIKLADI!

Elazığ’da, KYK Yapı Kimyasalları’nın “Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz” sloganıyla hayata geçirilen projesi kapsamında “Kaşif” adı verilen mobil eğitim tırı ile gelen Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, yapı güçlendirmesi ve depreme ilişkin seminer verdi. Moriwaki, seminerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin her yerinde deprem olabileceğini, bu nedenle hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Erzincan'daki etkinliğe katılmak için kentten ayrılmadan önce gazetecilere açıklama yapan Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın uzun bir aradan sonra 24 Ocak 2020'de 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi ve 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri ile yeniden kırıldığını, bu kırılmanın fay hattının stres biriktiren bölgelerinde devam edeceğini söyledi.. Bu depremlerin ardından 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 ve birkaç dakika arayla Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsatan Moriwaki, "Hatay'dan sonra nerede kırılma olabilir dersek denizde ve Kıbrıs tarafında olabilir." diye konuştu.

Doğu Anadolu’ya Dikkat!

Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yine Bingöl ve Karlıova, Bitlis, Muş ve Van tarafında bir deprem olabileceğinin tahmin edildiğini aktaran Moriwaki, şöyle devam etti:

"Dün Tunceli'de ve birkaç gün önce Malatya'da sarsıntı oldu ama bunlar için artçı depremler diyebiliriz. Artçı depremler 2 sene devam edebilir. Tabii bu artçılar en çok  4-5 büyüklüğünde, ara ara 3 büyüklüğünde olabilir. Bunun için artık şaşırmamak lazım, bunlar normal ama ilerisi için Karlıova, Bingöl, Van, Muş, Bitlis dahil buralara dikkat etmek lazım. Ancak Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir. Zaten Türkiye deprem haritasında kırmızı, yani riskli bölgede yer alıyor, Japonya da aynı şekilde. Onun için şimdi ne zaman olacak, nerede olacak değil, her zaman olabileceği için hazırlıklı olmak lazım. Depreme hazırlıklı olursak hasar yüzde 70 ortadan kaldırılabilir. Bunun için şimdiden hazır olmak lazım. Türkiye'yi genel olarak düşünürsek Marmara Bölgesi ve İzmir'de deprem olabilir diye söyleyebilirim."

Kentsel Dönüşüme Destek Olunmalı!

Moriwaki, binaların depreme dayanıklılığı noktasında zemin seçiminin çok önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle kentsel dönüşüme destek olunması, bunun hep birlikte yapılması gerektiğini kaydetti. Özellikle yumuşak zeminlerde sıvılaşma olduğuna dikkati çeken Moriwaki, "Ova bölgeler aynı şekilde. Hatay'da ve Kahramanmaraş'ta ova tarafında çok hasar oldu. İstanbul'un riskli bölge olduğunu söylüyoruz. İstanbul'da acil olarak kentsel dönüşümü tamamlamak lazım." ifadesini kullandı. Şehir şehir gezerek inşaat sektörü paydaşlarına yönelik seminerler verdiğine işaret eden Moriwaki, yapı güçlendirmesinde beton ya da çelik kullanabileceğini ancak karbon fiber kaplamanın daha ekonomik ve kısa sürede yapılacak bir çözüm olduğunu anlattıklarını sözlerine ekledi.

Moriwaki’nin Son Durağı Eskişehir Olacak

KYK Yapı Kimyasalları öncülüğünde Japon deprem uzmanı, yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin düzenleyeceği deprem seminerleri başladı. Moriwaki, Türkiye’nin deprem bölgelerinde düzenleyeceği deprem bilgilendirme toplantılarıyla 28 Eylül - 29 Kasım 2023 tarihleri arasında Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Elbistan, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan il ve ilçelerinde deprem konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaptı. Moriwaki’nin son durağı Eskişehir olacak. Japon Deprem Uzmanı Mariwaki 13 Aralık Çarşamba günü İnşaat Mühendisi, Mimar ve diğer sektör profesyonellerinin katılımıyla seminer verecek.

KYK Yapı Kimyasalları Hakkında:

Türkiye’nin lider yapı kimyasalları firmalarından KYK Yapı Kimyasalları, 2001 yılında Eskişehir’de kurulmuştur. KYK Yapı Kimyasalları, portföyünde bulunan; yapıştırıcılar, derz dolguları, su yalıtım malzemeleri, ısı yalıtım malzemeleri, tamir harçları, zemin malzemeleri, sıvalar, astarlar, dış cephe boyaları, katkılar ve yardımcı malzemeleri ile tüm Türkiye’ye ve yurtdışında 20 farklı noktaya satış gerçekleştirmektedir. KYK Yapı Kimyasalları, Eskişehir, Samsun, Adana ve Diyarbakır üretim tesislerinde yıllık 600 bin ton üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Samsun Bölge Müdürlükleri ile hizmet vererek, dağıtım, perakende ve uygulama yapan 270 ana bayi, 1.000 tali bayisi ile ürünlerinin yurt genelinde penetrasyonunu sağlamaktadır. %100 yerli sermaye ile faaliyetlerine devam eden KYK şu an 116 farklı ürün ve 400 ürün çeşidi ile TSE, CE ve ISO belgeleri ile yönetim sistemleri çalışmalarını yürütmektedir.

 




Bu haber 712 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI