Bugun...



Diyarbakır Zaza Dili ve Kültürü Koruma Yaşatma Derneği'nden Büyükşehir Belediyesine Tepki

Zaza ismine karşı sürdürülen bu düşmanlığa artık dur deyin!

facebook-paylas
Tarih: 11-06-2024 00:15

Diyarbakır Zaza Dili ve Kültürü Koruma Yaşatma Derneği'nden Büyükşehir Belediyesine Tepki

 

 

 

Diyarbakır Zaza Dili ve Kültürü Koruma Yaşatma Derneği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya paylaşımlarında "Kırmancki" terimini kullanmasına sert tepki gösterdi. Dernek Başkanı Abdulkadir Büyüksayar, belediyenin bu tutumunun Zaza halkının kimliğini ve kültürünü yok saymak anlamına geldiğini vurguladı.

Büyüksayar, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: "Zaza ismine karşı sürdürülen bu düşmanlığa artık dur deyin! Zaza dili hiçbir dilin alt kolu değildir. Zaza halkının duygularıyla oynamayı bırakın. Bu insanlar size oy verirken Zaza ismimizi saklayın diye oy vermedi. Zaza milleti ve dilimiz Zazaki ismiyle dünya literatüründe yer almışken, Diyarbakır Belediyesi'nin Kürtçü ideolojik bakış açısıyla Zaza ismini saklayıp yerine Kürtçeyi andıran, Zazalarla ve Zaza dili ile alakası olmayan isimleri kullanıp bize kendi elbiselerini giydirmeye çalışmaktadırlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz kabul etsek bilim kabul etmez, tarih kabul etmez."

Büyüksayar, açıklamasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile dernek arasında yaşanan iletişim sıkıntısına da değindi. "2 ay önce Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ile derneğimiz randevu talep ettiği halde randevu verilmedi. Zaza ismine karşı bu alerjiniz nedendir? Anlamış değiliz. Biz kardeş iki halkız. Zazalar ve Kürtler iki kardeş halktır. Zazaları yok sayarak düşmanlık oluşturma çabanız beyhude bir çabadır. Bu huyunuzu artık terk edin," dedi.

Dernek Başkanı, Zaza kimliğinin ve dilinin tarihsel ve bilimsel olarak tanınmış olduğunu belirterek, bu kimliği ve dili yok saymanın sadece Zaza halkına değil, aynı zamanda bilimsel ve tarihsel gerçeklere de aykırı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Zaza halkına ve kültürüne saygı duyması gerektiğini vurguladı. "Zaza milleti ve dilimiz, Zazaki ismiyle dünya literatüründe yer almışken, Diyarbakır Belediyesi'nin bu tavrı kabul edilemez. Zaza halkının duygularını ve kültürel kimliğini korumak bizim öncelikli görevimizdir," diye ekledi.

Büyüksayar, Zazaların ve Kürtlerin kardeş halklar olduğunu, bu nedenle birbirlerinin kimliğine ve kültürüne saygı duymaları gerektiğini belirtti. "Biz kardeş iki halkız. Zazalar ve Kürtler iki kardeş halktır. Zazaları yok sayarak düşmanlık oluşturma çabanız beyhude bir çabadır. Bu huyunuzu artık terk edin," ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Zaza Dili ve Kültürü Koruma Yaşatma Derneği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni Zaza kimliğine ve diline saygı göstermeye, ideolojik bakış açılarından uzak durmaya ve Zaza halkının duygularına ve kültürel kimliğine zarar verecek uygulamalardan vazgeçmeye davet etti.




Bu haber 3086 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI