Bugun...



Galericiler: Aylardır araç satamayan esnaf var

İkinci el araç piyasasında durgunluğun devam ettiğini belirten galerici esnafı, piyasanın canlanması için faizin kaldırılması gerektiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 28-02-2024 00:27

Galericiler: Aylardır araç satamayan esnaf var

 

 

 

Batman'da ikinci el araçlar salgın sürecinden sonra yaşanan kontrolsüz artış sonrası fiyatlardaki düşüşe rağmen durma noktasına geldi.

Satışın durması dolayısıyla fiyatlarda neredeyse yüzde 20'lere kadar bir gerileme olsa da satış olmuyor.

Salgın süreciyle birlikte sıfır araç üretiminin azalması ikinci el ve sıfır araçların fiyatlarını adeta uçurdu.

Yaklaşık 6 aydır ikinci el araçlarda fiyatlar her geçen gün düşerken alıcı bulmak ise neredeyse imkansız hale geldi.

Konu hakkında konuşan ikinci el galerici esnafı, şu an ikinci el araç piyasasında yaşanan durgunluğun en büyün nedeninin bankaların faiz vermesi olduğunu söyledi.

İkinci el araç ve diğer piyasaların tekrar canlanması için yetkililere seslenen galerici esnafı, faizin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

"İkinci el araç fiyatları yeterince düştü"

İkinci el araç satışlarının halen durgun olduğunu belirten esnaf Baver Sayhan, "Son 3 ayda işlerimiz çok kötüydü. Ama son 2-3 haftadır gelip soran oluyor. Tabi uygunsa gidiyor. Takas yapanlar ve vadeli araç verenler var. İkinci el araç fiyatlarının yeterince düştüğüne inandığım için daha da düşeceğini sanmıyorum. Çünkü bir milyonluk araçlarda neredeyse 200 bin lira düşüş oldu. Bizim için zarar oldu ama bununda altında kalkacağız. Vatandaşta para var ama çoğu bankalara faize yatırmış. Genelde her kış aylarında işlerimiz duruyor ve yaz aylarında çakılıyor. Milletin de araç almaya ihtiyacı var. Yetkililerden talebimiz faizi kaldırmalarıdır. Çünkü faiz çok günah bir şeydir. Milletin tüm parası bankalarda. Eğer faiz kaldırılırsa talep çoğalır ve piyasamız da canlanır." ifadelerini kullandı.

"Faizlerden dolayı kimse ticaret yapamıyor"

İnsanların birikimlerini bankalara faize yatırmalarından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirten esnaf Hüsamettin Barış, işlerinin ve piyasanın açılması için faizin kaldırılmasını istedi.

Barış "İkinci el otomobil piyasası halen durgun durumdadır. Kimse ticaret yapamıyor. Faizlerin yüksek olması nedeniyle işlerimiz durma noktasına gelmiş. Eskiye nazaran araç soranların oranı yüzde 5'lere düştü. Havaların ısınmasıyla beraber piyasada bir canlılık bekliyoruz ama faiz oranları yüksek olduğu için umut bile edemiyoruz. Şu an araç fiyatlarında farklı bir düşüş yok ama daha önceden yüzde 20'lik bir düşüş olmuştu. Ama sıfır araçlarda bir artış olduğundan ikinci el araçlarda da bir artışın yaşanmasını bekliyoruz. Ekonominin canlanması için yetkililerden isteğimiz faizleri düşürmeleridir." şeklinde konuştu.

"Piyasanın canlanması için mevduat hesaplarının kaldırılmasını talep ediyoruz"

Aralık ayında ikinci el otomobil piyasasında biraz canlılık yaşandığını fakat şu anda piyasanın durgun olduğunu ifade eden Devran Babat ise şunları söyledi:

"İnsanlar paralarını yüksek faizlere yatırdıkları için piyasa durgun. İnsanlar birikimlerini mevduat hesaplarına yatırıyorlar ve bundan dolayı araç piyasası durgun oluyor. Bu da işlerimizi olumsuz etkiliyor. Aylardır siftah yapmayan esnaf arkadaşlarımız var. İkinci el araç piyasası sıfır araçlara bağlıdır. Şu anda döviz kurunun yükselmesi sebebiyle sıfır araçların fiyatı yükseliş eğiliminde. Bundan dolayı biraz olsa ikinci el piyasasına canlılık gösterdi. İkinci el araçlarda geçen yaz ayına göre biraz daha düşüş yaşandı. 1 milyonun üstündeki araçlarda 200-300 bin lira düşüş yaşandı. Orta segment araçlar ise halen fiyatlarını koruyorlar. Yaz ayının gelmesi ve mahsullerin toplanmasıyla bir canlılık bekliyoruz. Tabi insanlar paralarını faize yatırmazsa. Çünkü faiz belimizi büktü. Piyasanın canlanması için mevduat hesaplarının kaldırılmasını talep ediyoruz."




Bu haber 578 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI