Bugun...



Bingöl'de öğrencilere sütün önemi anlatıldı

Bingöl Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretim görevlileri ve bölüm öğrencileri, 1 Haziran Dünya Süt Gününde okulları ziyaret edip sütün önemini anlattı.

facebook-paylas
Tarih: 01-06-2023 21:52

Bingöl'de öğrencilere sütün önemi anlatıldı

Etkinlikte Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretim görevlilerinden Nursaç Akyol Kuyucuoğlu ve Esmanur Bulut, öğrencilerle sohbet edip süt tüketiminin önemini, faydalarını ve bazı durumlara özel sütün yan etkisinden ötürü oluşabilecek zararlarını anlattılar.

Süt tüketiminin insan sağlığı için oldukça önemli olduğu vurgulanan etkinlikte bazı bireylerde sütün bileşimlerinden olan laktozun emiliminde ilgili enzimin olmadığından ötürü laktoz intölerans durumuna sebebiyet verilebileceği uyarısı yapılarak, bu kişilerin sütten ziyade laktozsuz veya laktozsuz süt ürünleri tüketilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Etkinlikte Süt Ürünleri Teknolojisi Bölümü öğrencileri sınıftaki öğrencilere çeşitli sunumlar yaparak süt farkındalığı oluşması için paylaşımlarda bulundu. Öğrencilerin ve okul yönetiminin oldukça memnun olduğu program sonrası öğrencilere sade süt ve farklı aromalı süt ikramında bulunuldu.

1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla Bingöl Üniversitesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretim görevlilerinden Nursaç Akyol Kuyucuoğlu ve Esmanur Bulut ve Süt Teknolojisi Bölümü öğrencileri Bingöl Merkez Çavuşlar Köyünde bulunan ilkokul ve ortaokulları ziyaret edip öğrencilere süt tüketiminin önemini anlattılar.  

Çavuşlar Köyü İlk okulu öğretmenlerinden İrfan Katıksız, "Hocalarımıza ve öğrenci arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz. 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla bizi ziyarete geldiler. Yaptıkları çalışmalar ve öğrencilerimize yaptıkları ikramlardan dolayı teşekkür ederiz.

"Okul yönetimi ve hocalarımıza teşekkür ederiz"

Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretim görevlilerinden Nursaç Akyol Kuyucuoğlu, "Bugün 1 Haziran Dünya Süt Günü, bizler de Dünya Süt Gününü çocuklarla paylaşmak istedik. Öncelikle Bingöl Üniversitesi olarak, okul yönetimi ve hocalarımıza bizleri ağırladıkları için çok teşekkür ediyoruz. Bizleri can kulağıyla dinleyen çocuklara teşekkür ederim inşallah hepimiz için güzel bir gün olmuştur. Çocukları tanıdığımız için çok mutlu olduk. Umarım ilerde bu çocuklar güzel yerlere gelir." ifadelerini kullandı.

"Süt mucizevi bir gıdadır"

Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı Öğretim görevlilerinden Esmanur Bulut, "Süt aslında doğduğumuz andan itibaren karşılaştığımız bir besindir. Bu nedenle sütü mucizevi bir gıda olarak tanımlayabiliriz. Özellikle çocuklar açısından faydasına baktığımızda, içerisindeki kalsiyumun diş ve kemik sağlığı açısından oldukça önemli bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Ek olarak B vitamini, B2, B12 vitamini gibi vitaminlerce de çok zengin. Sütün bir diğer önemi ise içeriğindeki proteinden kaynaklanıyor." dedi.

Bulut, "Dünya Süt Günü, Sütün faydalarını, üretimini, tanıtımını, süt üretiminin sürekliliğinin sağlanması ve desteklenmesi adına her yıl 1 Haziran gününde kutlanıyor. Buradaki amaç, sütün önemi ve faydalarının vurgulanmasıdır. Bizlerde burada bu amacı desteklemek için bir etkinlik yapmak istedik." ifadelerini kullandı.

Sütün bazı bireylerde özel durumlardaki zararlarına da değinen Öğretim Görevlisi Bulut, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sütün faydalarından bahsediyoruz ama sütün zararları da var. Laktoz intöleransı dediğimiz bir hastalık var. Laktoz sütte bulunan bir şekerdir. Bağırsaklarda bu şekerin emilimini sağlayan enzimin olmaması durumunda kişi rahatsızlanabilir. Bu rahatsızlıkta kişinin karnı şişer ve bu durum çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Bu nedenle bu kişilerin sütü tüketmemesi gerekiyor. Ancak süt ürünlerinden olan yoğurt, ayran ve kefir gibi ürünler tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Bu durumda olan kişiler laktozsuz süt tüketebilir. Laktozsuz sütte süt şekeri dediğimiz laktoz sütten ayrıldığı zaman herhangi bir olumsuz etkisi olmaz."

Etkinlikte öğrenciler de yapılan ziyaret ve ikramlardan ötürü Bingöl üniversitesi hocaları ve Süt Teknolojisi Bölümü öğrencilerine teşekkür etti.  Etkinlik dağıtılan ikramlar sonrası sona erdi. 




Bu haber 551 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI