Bugun...



Sürücü kursları yetkililere seslendi: Çok zor durumdayız

Başta akaryakıt ve vergi artışları olmak üzere giderlerini karşılayamaz duruma geldiklerini belirten sürücü kursu sahipleri, hükümet yetkililerden destek talebinde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 19-07-2023 00:10

Sürücü kursları yetkililere seslendi: Çok zor durumdayız

Batman'da faaliyet gösteren sürücü kursu sahipleri, sektörün sorun ve sıkıntılarını  anlattı.

Vergi ve akaryakıt artışlarının yanı sıra personel ve kira giderlerinin sektörü çok zor durumda bıraktığını belirten sektör temsilcileri, sürücü kurslarının daralmaya gittiğini söyledi.

Şu anda bir ehliyet fiyatının 10 bin 260 liraya çıktığını aktaran sektör temsilcileri, giderlerinin artması nedeniyle bu rakamın önümüzdeki aydan sonra daha da yükseleceğine işaret etti ve vatandaşların da neredeyse ehliyet alamaz duruma geldiğini ekledi.

Türkiye'de yaklaşık 4 bini aşkın faaliyet yürüten sürücü kursunda on binlerce personelin çalıştığını ifade eden sektör temsilcileri, personelin istihdamının devam edebilmesi için yetkililerden akaryakıtta ve SSK'dan vergi indirimi ile ÖTV desteğinin verilmesini talep etti.

İlhan Taşkın

"Ülkedeki sıkıntılar fiyatlarımıza yansıdı"

Yaklaşık 30 yıldır sektörde faaliyet yürüttüğünü aktaran sürücü kursu sahibi İlhan Taşkın, "Türkiye'de yaşanan pandemi, deprem sıkıntılarından dolayı bir maddi sıkıntı gerçekleşti. Bu da bizim fiyatlara yansıdı. Şu anda Batman'da kurs fiyatımız 7 bin lira. 3 bin 260 lira da devlet harcı masrafı var. Toplamda şu anda ehliyette 10 bin 260 lira gibi bir masraf çıkmaktadır." dedi.

"Ehliyet fiyatlarına tekrardan zam gündemde"

Akaryakıta ve vergilere gelen zamlar, personel sigortaları, asgari ücret ve piyasa şartlarının ehliyet fiyatlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Taşkın, şöyle devam etti:

"Bize herhangi bir destek de söz konusu değil. Bu nedenlerden dolayı bu ayın sonundan itibaren ehliyet fiyatlarına tekrardan zam gündemde. Bu zam güncellendi, zam gelecek. Bunun takibinde yılbaşında tekrar zam gelecek. Gelen bu zamlar mecburi zamlardır."

"Destek verilirse zam gelmeme ihtimali var"

Yaşanan zamlardan dolayı sürücü kursu sektörünün daralmaya gittiğini vurgulayan Taşkın, "Türkiye'de yaklaşık 4 bin 500 sürücü kursu var. Her kursta 8-10 personel var. Bu insanların ekmek yiyebilmesi, geçinebilmesi için devletten bu sektöre destek vermesini istiyoruz. ÖTV desteğinin verilmesi gerekiyor. En az yüzde 50 sigorta desteği istiyoruz. Akaryakıt fiyatları eğitimimizi zorluyor. Bu konuda da akaryakıt desteğinin verilmesi sağlıklı eğitim vermemizi sağlayacaktır. Bu destekler olursa en azından zam gelmeme ihtimali ortaya çıkabilir. Böylece vatandaşta fazla para vermeden ehliyet sahibi olabilir." ifadelerini kullandı.

Zeydan Beycan

"Eğitim veremez duruma geldik"

Çok zor bir süreçten geçtiklerini belirten bir diğer sürücü kursu sahibi Zeydan Beycan, "Akaryakıtın fahiş bir şekilde yükselmesi nedeniyle eğitim veremez duruma geldik. SSK'larımız 3 bin 200 lirayken şu an 4 bin 200 liraya yükseldi. Asgari ücretin artması nedeniyle personel maaşı yükseldi. Bundan dolayı ister istemez sürücü kursları zor durumda kalıyor." diye konuştu.

"Bizim gibi vatandaşlar da çok zor durumda"

Yılbaşında vergileriyle beraber 5 bin 500 lira çıkarılan bir ehliyet ücretinin şu anda 10 bin 260 liraya çıktığını aktaran Beycan, şunları söyledi:

"Önümüzdeki ay büyük ihtimalle ehliyet fiyatı 13 bin 260 lira olacak. Bundan dolayı da bayağı bir sıkıntı çekeceğiz. Vatandaşlar çok zor durumda. Sadece belli bir kesim ehliyet alacak. Eskisi gibi olmayacak, süreç gerçekten zor."

"Destek sürücü kurslarını ayakta tutar"

Yetkililerden destek beklediklerini kaydeden Beycan, "Sürücü kurslarına akaryakıtı ÖTV'siz bir şekilde vermelerini istiyoruz. SSK primlerinde yardım yapılmasını istiyoruz. Araç fiyatlarındaki artıştan dolayı eskisi gibi araçlarımızı yenileyemiyoruz. Araçlar bozuldu mu yerinde kalıyor. ÖTV'siz araç talebine bulunuyoruz. Bu yardımlar yapılırsa sürücü kursları ayakta kalır. Şu anda vergi dairesine ve SSK'ya çoğu kurslar borçludur. 10 personel çalıştırıyorum. Onların SSK'ları, asgari ücretleri ve vergileriyle artık baş edemiyorum. Böyle giderse öğrenci bulamayacağız." dedi.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vali Hacıbektaşoğlu, özel bireyin akülü araç talebini yerine getirdi

Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, özel birey Mümine Uluşık’ın akülü araç istediğini yerine getirdi.

Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ekipleri, akülü aracı evinde ziyaret ettiği Uluışık’a teslim etti.

Akülü aracına kavuştuğu için mutlu olduğunu dile getiren Mumine Uluşık, isteğini yerine getiren Vali Hacıbektaşoğlu’na teşekkür etti.

Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, vatandaşlarla buluşmaya da devam ediyor, sorun ve talep ve önerilerini dinliyor.

Vatandaşların sorun, talep ve beklentilerini dinleyen Vali Hacıbektaşoğlu, vatandaşların taleplerini imkânlar dâhilinde en kısa sürede çözüme kavuşturulacağını söyledi. 

 




Bu haber 600 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI