Bugun...



Eczacılar: İlaç sıkıntısının çözümü için gerekli çalışmalar en kısa sürede yapılmalı

Piyasada ilaç olmamasından kaynaklı sıkıntının giderek arttığını belirten eczacılar, bu durumun hastaları ve eczacıları karşı karşıya getirdiğini belirttiler.

facebook-paylas
Tarih: 25-05-2024 00:10

Eczacılar: İlaç sıkıntısının çözümü için gerekli çalışmalar en kısa sürede yapılmalı

 

 

Türkiye’de son dönemlerde yaşanan ilaç krizi, her geçen gün büyüyor. Döviz kurundaki artış nedeniyle eczanelerde, ilaç bulunamaz hale geldi. 

İlaç eksikliğinin, antibiyotikler, şeker hastalarının kullandığı ilaçlar ve kanser hastalarının kullandığı ilaçları da kapsadığını belirten eczacılar, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA' ya anlattı.

Birçok ilaca ulaşamadıklarını belirten eczacılar, hastaların, doktorlar tarafından reçeteye yazılan ilaçları bulabilmek için eczane eczane gezmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

İlaç krizinin giderek büyüdüğünü kaydeden eczacılar, yaşanan sorunun giderebilmesi için ilaç fiyat kararnamesindeki döviz kurunun değiştirilmesi gerektiğini söylediler.

"Kanser hastalarının kullanması gereken ilaçlar da yoklar listesine girdi"

Kronik hastaların ve kanser hastalarının da artık ilaçlarına ulaşmada çok büyük sıkıntı yaşamaya başladığını belirten Eczacı Safa Nur Erduran, "Uzun zamandır devam eden ilaç sıkıntısı halen devam etmektedir. Bu gruplar arasında daha önce rahatlıkla alınan ilaçlar, kronik hastaların kullandığı ilaçlar ve antibiyotikler de var. Kronik hastaların kullandığı ilaçlar ve kanser hastalarının kullanması gereken ilaçlar da yoklar listesine girdi. İlaç temininde direk hastayla muhatap olduğumuz için yok olan ilacın yerine ilaç değişimi yapması için hastayı sürekli hekimine yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Böyle olunca da arada kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

"İlaç sorununun çözümü için gerekli çalışmalar en kısa sürede yapılmalı"

Döviz kuru güncellenmediği için birçok ilaç firmasının Türkiye'den çekilmeye başladığını belirten Erduran, şöyle devam etti: "Ülkemizde pek çok ilaç maalesef ithal olmasından dolayı ulaşımında sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü ilaç alımları döviz kuruna göre yapılıyor. Döviz kuru güncellenmediği için birçok ilaç firması Türkiye'den çekilmeye başladı. Mevcut alım koşulları değişmediğinden ilaç yokları da devam etmektedir. Ya da ülkeye gelmesi gereken ilaç sayısında azalma meydana geliyor.  Bu da mevcut hastalıkların artmasına ve halk sağlığının olumsuz etkilenmesine yol açıyor. İlaç sorununun çözüme kavuşması gerekiyor. Bunun için hammadde temin edilirde yerli ilaç üretimi olabilir."

"İlaç sorunu, halkı ve eczaneleri olumsuz etkiliyor"

İlaç eksikliği konusunda eczacıların halen sıkıntı yaşamaya devam ettiğini belirten bir diğer Eczacı Ömer Seyidoğlu, "Hastanın ilacına ulaşma konusunda yaşadığı sıkıntıyı eczaneler de ciddi anlamda yaşıyor. Bunun sebebi ise ithal gelen ilaçlarda döviz kuru sorunudur. Genel olarak ithal edilen antibiyotik çeşitleri, şeker ilaçları ve kanser hastalarının kullandığı ilaçlar konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu da halka ve eczanelere olumsuz yansıyor ve ortada büyük bir mağduriyetin yaşanmasına neden oluyor." dedi.

"İlaca ulaşmada sıkıntısı yaşıyoruz"

Vatandaşların alması gereken ilaçlarını eczanelerde bulamayınca eczanelerle sorun yaşamaya başladığını ifade eden Seyidoğlu, "Ülkemizse ithal ilaç girişi çok yetersiz olduğu için ilaca ulaşma sıkıntısı yaşıyoruz. Şu anda bir hasta ilacını bulabilmek için farklı eczaneleri gezmek zorunda kalıyor. Özellikle antibiyotik ilaçlarında firmalar yeterli sayıyı bize ulaştırmıyor. Eczacıların ve vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için döviz kurunun güncellenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.




Bu haber 288 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI