Bugun...



Haziranda en çok ihracat otomotiv sektöründe oldu

Otomotiv 3 milyar dolarla Haziran ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı.

facebook-paylas
Tarih: 03-07-2023 21:44

Haziranda en çok ihracat otomotiv sektöründe oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayında 20,9 milyar dolar olan ihracata ilişkin verileri paylaştı.

Buna göre otomotiv, 3 milyar dolarla haziran ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı.

Kimyevi maddeler 2,4 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,7 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu.

Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi.

Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD, 1'er milyar dolarla İngiltere ve İtalya ile 987 milyon dolarla Irak oldu.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 265 milyar dolarlık hedefi yakalamak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Gültepe, "Belli dönemlerde takvim etkisini hissetsek de büyük resme baktığımızda hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Türkiye, haziran ayında 20,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısındaki ihracat ise 123,4 milyar dolar oldu." dedi.

23 Haziran'da 2 milyar 121 milyon dolarla günlük ihracat rekoru kırdıklarını hatırlatan Gültepe, 23 Haziran'daki rekor ihracata rağmen Kurban Bayramı nedeniyle iş günü kaybının Haziran ayı ihracatına olumsuz yansıdığını vurguladı.

Gültepe, "Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Haziran'ı 20,9 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 eksideyiz. 2023'ün ilk yarısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 ekside kapattık. Son 12 aylık ihracatımız ise 251,9 milyar dolara ulaştı. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,3'er milyar dolarla elektrik elektronik ve çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay  zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat sektörlerimizin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydettik. 17 ilimiz ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Haziran'da bin 418 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi. Parite önceki iki ayda olduğu gibi Haziran'da da ihracatımıza pozitif yansıdı. Haziran ayında parite etkisi 279 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak ilk 6 ayı değerlendirdiğimizde parite nedeniyle hâlâ 367 milyon dolarlık bir kaybımız var. Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD, 1'er milyar dolarla İngiltere ve İtalya ile 987 milyon dolarla Irak oldu." bilgilerini paylaştı.

 




Bu haber 369 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI