Bugun...



MAK DANIŞMANLIKTAN ÇARPICI ARAŞTIRMA

AHMET BEŞENK BİLDİRİYOR: ÖZEL HABER               Yaptığı araştırmalarla Türkiye’de her keresinde gündem olan MAK...

facebook-paylas
Tarih: 28-09-2020 00:55

MAK DANIŞMANLIKTAN ÇARPICI ARAŞTIRMA

AHMET BEŞENK BİLDİRİYOR:

ÖZEL HABER     

        

Yaptığı araştırmalarla Türkiye’de her keresinde gündem olan MAK Danışmanlık yine oldukça zahmetli bir araştırmanın altına imzasını attı. MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat liderliğinde gerçekleştirilen araştırma çok yönlü yapılırken sonuçları ise dikkatlere değer. Genel anlamda “maksimum çeşitlilik örneklemesi” ile “kartopu örneklemesi” yöntemi ile gerçekleştirilen araştırma 71 ili kapsıyor ve bunlardan 30’u Büyükşehir statüsünde. Toplamda 2 Bin 850 kişi üzerinde yüz yüze gerçekleştirilen araştırmanın amacı ise Gençlik konusunda temel talep ve beklentileri ortaya koymak amacıyla ilgiliydi. Öte yandan yapılan araştırmada ortaya çıkan Kararsızlar oranı ise tüm siyasi partilerin iştahını kabartacak cinsten.

İşte o araştırmanın sonuçları:

Araştırmanın Kimliği ve Metodolojisi

ARAŞTIRMA MODELİ

Türkiye seçmen sayısının,57 milyon seçmenin yirmi binde biri 2850 kişi ile Türkiye’nin 30 u büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere; 71 ilini kapsayan çoklu tarama modelinin kullanıldığı bir çalışmadır. Çalışma ekibi sahaya çıkmadan hangi ilde hangi özellikte (yaş – cinsiyet – meslek) kaç kişi ile görüşüleceği konusunda olabildiğince TÜİK verilerine uygun örneklem seçimi yapılarak bilgilendirilmiştir. Çalışma her yerde anlık internet çekmeme ihtimali dikkate alınarak klasik kağıt formlar kullanılarak yapılmış günün sonunda bilgisayar yüklemesiyle dijital ortama taşınmıştır. Çalışmanın saha güvenliği ve sağlamasını yapma adına saha araştırma ekipleri; her il / ilçe / belde / köy ve mahalle de katılımcılardan izin alınmak suretiyle çalışmanın kısmen fotoğraflı kaydını almışlardır.

EVREN VE ÖRNEKLEM

Nicel Araştırma: Araştırmanın evreni Düzey-2 bölgesidir. Ancak 24 Haziran 2018 seçim sonuçlarının kota olarak sağlıklı gelişim trendini görebilmek için 4 Bin adet anket formu kullanılabilir şekilde sisteme yüklenmiştir. Araştırma 30’u Büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere; 71 ilde bu illerin ilçe, köy, belde ve mahallelerinde ülke seçmen yaş grupları ortalamasına uygun genel yapısını vermeye en yakın sayıda olabildiğince ülke nüfus dağılım dengesine uygun orantılanarak bir dağılım ortaya çıkartılmıştır.

Türkiye genelinde ekonomik ve Sosyo-Kültürel özellikler dikkate alınarak, Amaçlı Örnekleme Yöntemlerinden “maksimum çeşitlilik örneklemesi” ile “kartopu örneklemesi” birlikte kullanılmıştır.

GÜVENİRLİK VE GEÇERLİLİK ÇALIŞMALARI

Gençlik konusunda temel talep ve beklentileri ortaya koymak amacıyla oluşturulan anket formlarının geçerliğini test etmek amacıyla uzman görüşlerine başvurulmuştur. Veri toplama araçları MAK DANIŞMANLIK SAHA SONUÇ DEĞERLENDİRME KOMİSYONU tarafından incelenmiştir.

Araştırmanın nitel kısmında kullanılan derinlemesine görüşme formunun ön uygulaması öncelikle bir DEMO modellemesi ile yapılmıştır. Demo sırasında anketör dönüşleri, frekanslar ve cevap verilmeyen sorular incelenerek, çıkarılması gereken sorular tespit edilmiş ve anlaşılmayan sorular anlaşılır hale getirilmiştir.

VERİLERİN ANALİZİ

Ülkemiz seçmen / nüfus dağılımına uygun 2 Bin 850 kişiyle görüşülüp yüz yüze anket tekniği uygulanarak elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizlerde Ki Kare (x2), Bağımsız Örneklemler t Testi (IndependentSample t Test) ve Tek Yönlü Varyans Analizi (OneWay ANOVA) teknikleri kullanılmıştır.

 Soruların bazıları bu tekniğe uygun analiz yapmaya müsait olmadığında bu soruları bu teknikle diğerlerini ki kare ile analiz ettik.

ARAŞTIRMANIN ETİK BOYUTU

Araştırma sırasında katılımcılara konu hakkında kısa bilgi verildikten ve anket uygulamasına katılacakları yönünde bir sözlü onay alındıktan sonra, örnekleme birimiyle yapılmıştır. Örnekleme birimlerinin araştırmaya katılıp katılmamaları serbest bırakılmıştır. Yapılan araştırma sırasında katılımcıların özel bilgileri (TC numaraları vb.) kesinlikle alınmamış, katılımcıların verdikleri cevaplar isim ve soy isimleriyle yada onları deşifre edecek bir başka karine ile asla kullanılmayacağı ifade edilmiştir.

ARAŞTIRMANIN YAPILDIĞI TARİHLER

Nicel araştırmaların saha uygulamaları 15 Eylül – 25Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Araştırma kapsamında cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi gibi genel demografik bilgilerin yanı sıra, katılımcının mesleğini ölçecek sorulara yer verilmiştir. Bu doğrultuda, anket uygulaması sırasında cinsiyet eşitliğine özel bir önem verilmiş ve görece orantılı bir örneklemin ortaya çıkmasına imkân sağlanmıştır.

Örneklemin yaş aralıkları da, Türkiye’nin genel demografik yapısı içindeki dağılımlarına uygun düşecek bir oransal çeşitliliği yansıtmaktadır. Söz konusu oransal çeşitliliğin, eğitim durumu açısından da oluşmasına dikkat edilmiştir. Her kategoriyi Türkiye gerçekliğiyle orantılı olarak yansıtacak bir çeşitlilik oluşturması hedeflenmiştir. Dolayısıyla araştırmanın demografik detayları, bilimsel genellemelerde bulunmaya elverişli bir örneklem içeriği sunmaktadır.

Bu soru kota amaçlı sorulmuş olup OY KULLANMADIM diyenler yaklaşık % 86 katılımın olduğu 24 Haziran seçimlerindeki katılım oranına 24 Haziran’dan bugüne yaşı itibarıyla ilk kez oy kullanacak genç seçmen oranı dikkate alınarak tespit edilerek parti / seçmen oranları 24 Haziran sonuçlarından eşit yüzdeli eksiltme yöntemi ile tespit edilmiş, araştırmamıza katılanlar arasında bu kotaya göre değerlendirme yapılmıştır.

Bu soru araştırmamıza katılan katılımcıların 24 Haziran 2018 seçimlerinde OY KULLANDIM diyen bölümüne sorulan bir soru olup araştırmaya katılanların% 81 ini kapsamaktadır.

Dolayısıyla 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy kullanmayanların bir kanaat değişimi değerlendirmesi olamayacağından araştırma sadece o seçimde oy verenler arasında kanaat değişimini görmek adıyla katılımcıların % 81 i ile yapıldı.

Kararsızların matematiksel dağılımı yapılmaksızın verilen cevaplar içinde ilk dikkat çeken MAK Danışmanlık olarak son altı ay boyunca % 30-33 bandında seyreden AK Parti’de yaklaşık % 2- 2,5 puanlık toparlanma eğilimiyle dikkat çekiyor.

Bunun sebebi olarak özellikle MAVİ VATAN olarak ifade edilen sınır ötesi diplomatik mücadele yanında, Ayasofya’nın Camii olarak açılması, Doğalgaz Bulunması, Açılışlar vb. etkili olmuş olabilir. Ayrıca muhalefetin yeterli güveni verememesi de seçmende eski adresine dönmesinde etkili olmuş olabilir.

Kararsızların matematiksel dağılımı yukarıdaki tabloyu çıkarsa da; deneyimlerimiz kararsız seçmenin önemli oranda muhalefete yakın seçmen olduğunu göstermektedir. Yine de kararsızları matematiksel dağılımla göstermek pratik bir okuma imkanı sağlayacaktır.

İnsanlık tarihinin en önemli olaylarından ve bütün dünyayı saran Pandemi süreci ile ilgili Sağlık Bakanlığı düzenli şekilde günlük veri paylaşımı yapmaktadır.

Özellikle Mart, Nisan, Mayıs aylarında Sağlık Bakanlığı’na güvenin zirve yaptığı, MAK Danışmanlık olarak yaptığımız araştırma sonuçlarında toplumsal destek çok yüksek iken şimdilerde yeniden pik yapan Pandemi sonrası Sağlık Bakanlığı’nın veri rakamlarına güvende kırılma yaşanmaktadır.

Bunda Türkiye’nin hemen her noktasında pek çok salgına muhatap kişinin varlığı da bu negatif algıda etkili olmuş olabilir.

Hükümetin Karadeniz / Ege / Akdeniz’de Doğalgaz arama faaliyetleri; arama ve aradığını da bulabilme ihtimalleri vatandaşta partiler üstü bir sevinç ve takdir konusu olmaktadır. Ancak geçmişte pek çok kere doğalgaz bulundu / petrol bulundu haberlerinin ilerleyen süreçte yalan çıkması bu haberlere ihtiyatla yaklaşma nedeni olmaktadır.  

Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı, enerjinin hayatın her alanını etkileyen değeri şüphesiz kendi ülkemiz sınırlarında bu kaynaklara ulaşmanın önemini ortaya koymaktadır. Ülkesini seven her vatandaşın olumlu bir sonuçtan sadece mutlu olması beklenir.

Son yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçiminde CHP nin Cumhurbaşkanı olan Sayın Muharrem İnce’nin başlattığı hareketin partileşme ihtimali kamuoyunda ciddi anlamda tartışılmaktadır. Özellikle % 1lerin kıymet kazandığı bugünkü ittifak sistemleri içinde Sayın İnce’nin olası partisinin şimdiden bir denge mihengi olabileceği görülmektedir.

Elbette seçimlerin kendi şartları içinde yeni dengeler oluşacaktır. Bu noktada Ak Parti’nin % 35 ile büyük bir çoğunluk yakaladığı seçimlerdeki Genç Parti örneğini herkes dikkate almalıdır. Bugün bazı siyasi partiler oyun kurucu olamayabilirler ama oyun bozucu olabilecekleri asla unutulmamalıdır.




Bu haber 55 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI