Bugun...



Uzmanlar uyardı: Bu 9 şifreden uzak durun!

Uzmanlar, çevrimiçi dolandırıcılığı önlemek için dokuz tür şifreden kaçınılması konusunda uyarılarda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 10-07-2023 00:05

Uzmanlar uyardı: Bu 9 şifreden uzak durun!

İstatistikler, insanların şifre oluştururken üçte ikisinin aynı gizli kelime veya ifadeyi birden fazla yerde kullandığını gösteriyor.

Bu durum kişilerin, bilgisayar korsanlarının sosyal medya ve çevrimiçi bankacılık da dahil olmak üzere birçok hesaba erişimini sağlayarak dolandırıcılık nedeniyle binlerce lira kaybetmelerine yol açabilir.

Uzmanlar, sokak veya evcil hayvan isimleri ve soyadları gibi kişisel bilgilerin kullanılmasından da her ne pahasına olursa olsun kaçınılması gerektiğini söylüyor.

Bunun yerine, büyük ve küçük harflerin, sembollerin ve rakamların bir kombinasyonunu kullanarak en az sekiz karakterden oluşan güvenli bir şifrenin tercih edilmesini tavsiye eden uzmanlar, kaçınılması gereken 9 şifre türünü ve nedenlerini şöyle açıklıyor:

1) Her hesap için kullanılan aynı şifreler. Bir bilgisayar korsanı bir şifreyi kırar ve bu şifreyi diğer tüm hesaplarınız için kullanırsa, bilgilerinize ve potansiyel olarak banka bilgilerinize tam erişime sahip olur.

2) Evcil hayvanların isimleri. Sosyal medyada evcil hayvanlarınızın resimleri varsa, potansiyel bir bilgisayar korsanı hesabınıza girerken bu ismi test edebilir, bu aynı zamanda yaygın bir banka güvenlik sorusudur.

3) 'Şifre' kelimesi ya da 'şifre 1' gibi bir şey kullanmayın. Bu genellikle çevrimiçi suçluların test edeceği ilk adımdır, özellikle de teknoloji konusunda daha az bilgili olduğunuzu düşünüyorlarsa.

4) Genel olarak bir isimden sonra 1 koymak. Hesabınıza giriş yapmak için alışılmadık bir girişim fark ettikten sonra şifrenizi değiştirdiyseniz, bir bilgisayar korsanı bunu test edebileceğinden, şifrenizden sonra sadece bir "1" koymayın. Şifrenizi tamamen değiştirin.

5) Soyadları. Şifrenizde soyadınızı kullanmaktan veya sonrasında özel karakterlerle bile olsa soyadınızdan bahsetmekten kaçının. Bu, bilgisayar korsanlarının tahmin etmesi kolay bir koddur ve bilgilerinize daha hızlı erişmelerini sağlar.

6) 1,2,3,4 gibi bariz kalıplar. Parolada "1234" olması kırılması kolay bir koddur, bu nedenle sayılar veya özel karakterler kullanırken benzersiz olun.

7) Şifrede büyük harflerin olması dolandırıcılara karşı korumayı güçlendirir, ancak şifrenin tamamının büyük harflerle yazılması şifreyi zayıflatır. Büyük harfleri hepsi yerine rastgele harfler üzerinde kullanarak büyük harfler konusunda anlayışlı olun.

8) Annenizin kızlık soyadı. Tipik bir banka güvenlik sorusu bunu sorar. Bu, bilgisayar korsanlarının şifreyi doğru bilemeseler bile cevabı bildiklerinde paranıza erişebilecekleri anlamına gelir.

9) Sokak adı. Ev adresi, bilgisayar korsanlarının bulabileceği en kolay bilgi parçalarından biridir. Tipik bir sokak adınız varsa, bir bilgisayar korsanı hesabınıza girmek için bu bilgileri kullanabilir.




Bu haber 1052 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI