Bugun...



Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fiyatları düştü

Havaların ısınmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında önemli düşüşler yaşanıyor. Siirt'te semt pazarlarında özellikle salatalık ve domates gibi ürünlerin kilogram fiyatları 15 TL'ye kadar düştü.

facebook-paylas
Tarih: 25-05-2024 00:05

Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fiyatları düştü

 

Yaz mevsiminin gelmesiyle tezgahlar renklenmeye başladı. Bu hafta en çok rağbet gören meyveler arasında karpuz, kiraz, yenidünya, şeftali ve erik yer aldı. Geçen haftalarda kilosu 90 TL'den satılan karpuzun fiyatı bu hafta 12 TL'ye kadar düştü.

Semt pazarlarında domates, salatalık, patates, soğan, maydanoz ve kıvırcık gibi sebzelerin fiyatları da düşmeye başladı. Geçen haftalarda 30 TL'ye satılan domates, bu hafta 15 TL'den alıcı buluyor.

"Kaliteye göre fiyat farklılıkları gösteriyor"

Kâmil Koç

Havaların ısınmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan düşüşü değerlendiren Kâmil Koç, fiyatlardaki değişimleri şu şekilde özetledi:

"Geçen haftalarda karpuz 35 lirayken şimdi 15 lira, domates 50 lirayken şimdi 20 lira ve salatalık 30 lirayken şimdi 15 lira oldu. Yeşillik fiyatlarında pek bir değişiklik yok, hala 17,5 lira civarında. Kaliteli meyve çeşitleri biraz pahalı, ikinci kalite meyveler ise daha uygun fiyatlı. Şu anda şeftali fiyatları 40 liradan başlayıp 50 liraya, hatta 100 liraya kadar çıkabiliyor. Kiraz ve erik de aynı şekilde kaliteye göre fiyat farklılıkları gösteriyor. Çilek fiyatları şu anda yükselişte ve 70-80 lira arasında değişiyor. Muz fiyatı ise düşmüyor. Bu sene 50 ile 60 lira arasında satılıyor. İşçilikten mazota kadar her şey pahalı olduğu için fiyatlar fazla düşmüyor."

"Kiraz, erik, çilek ve birçok meyvede yüzde 70 bir düşüş var"

Seyfettin Özcan

Yerli ürünlerin çıkmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 70'e varan düşüşler yaşandığını belirten Seyfettin Özcan ise şu açıklamalarda bulundu:

"Yerli salatalık daha önce Mersin'den geliyordu ve nakliye ile el değiştirme maliyetleri yüzünden pahalıydı. Şu anda ise Siirt'teki bahçelerden geliyor ve fiyatı yarı yarıya düştü. Karpuz, çıkmadan önce İran'dan ithal ediliyordu ve mesafe ile nakliye ücreti nedeniyle 40 liradan satılıyordu. Şimdi ise fiyatı 12-13 liraya kadar düştü. Kiraz, erik, çilek ve birçok meyvede yüzde 70 oranında bir düşüş var. Sadece limonun fiyatı arttı, çünkü limon kış ürünü olduğu için bahçeden değil depodan geliyor. Biraz da havuç fiyatlarında artış var, geri kalan bütün sebze ve meyvelerde düşüş yaşanıyor, ancak talep daha az. Çoğu vatandaşın kendi bahçesi veya köyü olduğu için sebze ve meyvelerini oradan temin ediyorlar. Bu durum doğal olarak talebi azaltıyor."

 




Bu haber 626 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI