Bugun...



KİK ile Türkiye arasındaki müzakereler 13 yıl aradan sonra yeniden başladı

Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında 2005 yılında başlatılan ancak 2010'da sekteye uğrayan Türkiye-KİK STA müzakerelerini yeniden başlatıldı.

facebook-paylas
Tarih: 21-03-2024 16:44

KİK ile Türkiye arasındaki müzakereler 13 yıl aradan sonra yeniden başladı

 

 

Ticaret Bakanlığın binasında Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Bildiri İmza Töreni gerçekleşti.

İmza törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi katıldı.

Bolat, törende yaptığı konuşmada, el-Budeyvi ile Körfez ülkeleri ile hızla gelişen ilişkileri üst seviyeye taşıyacak kapsamlı bir STA'yı hedefleyen karara imza attıklarını söyledi.

 El-Budeyvi'yle imzaladıkları "ortak bildiri" metni ile iki taraf arasında 2005 yılında başlatılan ancak 2010'da sekteye uğrayan Türkiye-KİK STA müzakerelerini yeniden başlattıklarını dile getiren Bolat, "Anlaşmanın müzakereleri tamamlandığında ülkelerimizin ticari ve ekonomik ilişkilerini daha kapsamlı ve iyi belirlenmiş bir çerçevede geliştirme ve çeşitlendirme imkanı ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

"Özel sektörümüze yeni imkanlar açmaya çalışıyoruz"

Bolat, "Mal ve hizmet ticareti, fikri mülkiyet hakları, gümrük işlemleri ve ticaretin kolaylaştırılması, KOBİ'ler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gibi önemli alanları düzenleyen kapsamlı bir anlaşmayı sonuçlandırmayı önemsiyoruz. Müzakere sürecinin tamamlanması ve anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye ve KİK ülkelerinin refahına ciddi katkı sağlanmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde ekonomik ilişkileri geliştirerek destekleme vizyonu ile müzakereleri başlatmış olduklarını söyleyen Bolat, geçtiğimiz yıl temmuzda Erdoğan'ın başkanlığında Körfez coğrafyasına gerçekleştirdikleri ziyaret esnasında yapılan ikili ve çok taraflı temaslar ve varılan anlaşmaların, serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasında önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.

Bolat, "Söz konusu temasların ardından Türkiye ile Körfez ülkeleri yetkilileri arasında çok sayıda ziyaretler gerçekleştirildi. Geçen yılın ekim ayında Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen EXPO 2023'e katılarak, Katarlı iş insanları ile önemli iş görüşmeleri yaptık." dedi.

 KİK üyelerinin toplam gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2,4 trilyon doların üzerinde olduğunu söyleyen Bolat, uluslararası kuruluşlarca yapılan tahminler çerçevesinde ise bu rakamın 2050 yılında 6 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Bolat, "Söz konusu gelişmeler ikili ticaret rakamlarına da yansıdı. Türkiye'nin 2002 yılında Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkeleri ile 2,1 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2022 yılında 22,7 milyar dolara, 2023 yılında ise 31,4 milyar dolara yükseldi." ifadelerine yer verdi.

 




Bu haber 467 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI