Bugun...



Kuddüsün Fatihi Selahaddin Eyyubi Dizisi’nin İlk Bölümüne Tepkiler Çığ Gibi

Pazartesi ilk bölümü TRT 1 Kanalı’nda yayınlanan Selahaddin Eyyubi Dizisi ilk bölümüyle tepki aldı. Tarihî gerçekliğin yansıtılmadığını belirten sosyal medya kullanıcıları, tepkilerini belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 14-11-2023 14:29

 Kuddüsün Fatihi Selahaddin Eyyubi Dizisi’nin İlk Bölümüne Tepkiler Çığ Gibi

Prof. Dr. Oktay Bozan:

 

Ben Nureddin Zengi’nin oğlu Selahaddin!..

 

Eyyûbîlerin kökeni, tarihçiler arasında tartışma konusudur. Kürt, Arap ve Türk olduklarını ileri süren birçok tarihi rivayet ve tezler bulunmaktadır. Bu husus dönem üzerine okuma yapanların karşılaştıkları bir konudur. Selahaddin-i Eyyûbî’nin kardeşlerinin Turanşah, Tuğtigin ve Böri gibi isimler taşıması, anası Şihabuddin Mahmud b. Tokuş’un kız kardeşi olması nedeniyle Eyyubileri Türk olarak kabul edenler olmakla birlikte bu görüş yaygın ve makbul değildir.

 

Ancak günlerdir TRT’de yayınlanacak diye heyecanla beklenen “Selahaddin Eyyubi” dizinin ilk bölümündeki bazı bilgiler saç baş yoldurtacak cinsten şeyler. İlk bölümdeki konuşmalara bakıldığında Selahaddin Eyyubi, Nureddin Zengi’nin oğlu olarak gösterilmektedir.

 

Bu durum çok vahim ve affedilmez bir hatadır. Son yıllarda TRT’nin desteklediği tarihi filmlerden sonra böyle absürt ve dayanıksız senaryo, Gazze’de yaşanalar kadar üzüntü verici olmuştur.

 

Kamu kaynaklarını kullanarak böyle bir cinayete sebebiyet verenlerin bunu izah etmesi ve hesap vermesi gerekiyor.

 

Selahaddin Eyyubi, İslam ve medeniyet tarihimizin en önemli aktörlerinden birisidir. Bunun gibi tarihimizde sayacağımız 10 kişi ancak vardır. Merhum Mehmet Akif Ersoy’un ifadesiyle ve özetle “Şarkın sevgili sultanıdır”.

 

Selahaddin Eyyubi 1138 yılında Tikrit’te doğru. Babası Necmeddin Eyyüb, Büyük Selçukluların Tikrit valisi idi. Bu süreçte daha sonra idaresine gireceği İmadeddin Zengi ile yakın bir dostluk kurdu.

 

Bir süre sonra Musul’a gelerek İmadeddin Zengi’nin himayesine girdi. Necmeddin Eyyub ve kardeşi Esedüddin Şirkuh ile birlikte önce İmadeddin Zengi daha sonra da Nureddin Zengi’nin himayesinde Haçlılara karşı mücadele etti. I. Haçlı Seferi sonrasında Urfa’da kurulan Haçlı Kontluğunu yıkan İmadeddin Zengi’nin yerine Nureddin Mahmud Zengi 1146 yılında hükümdar oldu.

 

Nureddin Zengi çok sevdiği ve güvendiği Eyyubi ailesine Halep, Şam gibi şehirlerin valilikleri ile önemli ordu kumandanlıkları verdi. Böyle bir ortamda bir “şehzade” gibi büyüyen Selahaddin Eyyubi, Nureddin Zengi’nin yakın kurmaylarından birisi oldu.

 

Bu süreçte Fatimilerde baş gösteren iktidar kavgası üzerine Selahaddin Eyyubi amcası Eseddüddin Şirkuh ile birlikte Mısır’a gitti.

 

Selahaddin’in Mısır’a seferi ona daha sonra kuracağı Eyyubi Devleti’nin yolunu açacaktı.

 

Nureddin Zengi, babası İmaddeddin gibi hayatı boyunca Haçlıların Ortadoğu’daki varlıklarına son vermek için mücadele etti.

 

Bu anlamada Haçlılardan onlarca kaleyi geri aldı. İslam tarihinin en muteber devlet adamlarından birisi olan Nureddin Zengi’nin tüm hayali Kudüs’ü Haçlılardan geri almaktı.

 

Bu amaçla Kudüs alındığında Mescid-i Aksa’ya bırakacağı bir minber dahi yaptırmıştı. Ancak bu büyük devlet adamının hayali kendisine değil yetiştirdiği Selahaddin Eyyubi el-Kürdî’ye nasip olacaktı. Rabbim cümlesine rahmet eylesin.

 

 

Ahmet Demir:

 

"Kudüs Fatihi SELAHADDİN EYYUBİ"yi izliyorum.

 

Dizi için seçilen mekanlar, giyilen kostümler, canlandırma becerileri gayet güzeldi, hakkını teslim etmek lazım.

 

Fakat senaryo maalesef başarılı değildi. Öyle ki maddî hatalardan neredeyse geçilmiyor, bazılarını not alabildim, şöyle:

 

  1. Selahaddin Yusuf, gerçekte yolda değil Tikrit'te doğdu; dizide yolda doğuyor.

 

2. Necmeddin Eyyûb, kendilerini Nureddin Zengi'nin karşılayacağını söylüyor; Oysa o sırada Zengilerin başında İmadeddin Zengi var, Nureddin'in başa geçmesi için daha 8 sene var.

 

3. Senarist, gerçekten Nureddin'le babası İmadeddin'i karıştırmış. Hükümdarı Nureddin olarak gösteriyor. Umarım sonraki sahnelerde düzeltir.

 

4. Senarist, Şirkuh'a eski idarecilerinin onları öldürmek için peşine düştüklerini söyletiyor ve filmde öldürmek için Bihruz onları takip ediyor. Oysa hakikatte Eyyûp ve ailesi takibata maruz kalmadı, Tikrit'te ayrildiktan sonra aralarında herhangi bir muhavere yaşanmadı. Senarist, maşallah hem takip ettirmiş hem de yolda kavga ettiriyor. En sonda da Bihruz'u Nureddin'e öldürtürüyor.

 

5. En ilginci de senaristin, bebek Selahaddin Yusuf'u Nureddin'e evlatlık verdirmesi ve bölüm boyunca Selahaddin'i "Nureddin'in Oğlu" olarak nitelendirmesi...

 

6. Selahaddin'i Nureddin'in Oğlu olarak büyütmesi, ona baba dedirtmesi, anne babasıyla karşılaşınca onları tanımaması, annesinin onu tanıması ve kendisini onun süt  anası olarak tanıttırması tam bir saçmalık bence...

 

7. Selahaddin'in babası Eyyûb'ün eşine, kendisini Selahaddin'e onun süt annesi olarak tanıtması yüzünden kızması, senaryodaki yanlışlığın daniskası olmuş herhalde...

Selahaddin'in Nureddin'i babası bilmesi ve ondan süt annesini neden kendisine söylemediğini sitemlice sorması dikkat çekici bir yalandı.

 

8. Necmeddin Eyyûb'ün Nureddin'e Askalan'da Selahaddin'in başına bir şeyin gelmesi durumunda ona gerçek babası olduğunu söyleyeceği tehdidinde bulunması, konuyu bilenleri güldürecek cinsten...

Adnan Fırat Bayar:

Selahaddin Eyyubi dizisinin Twitter hesabının altına, dizide söylenen yalanları yazdım. Bütün yalanlar tek bir sonuca ulaşmak için atıldı:

 

Selahaddin'in Kürtlüğünü gizlemek ve ilerideki bütün başarısını Türk bir atabeylik olan Zengiler'e mal etmek...

 

Selahaddin'in düşmanları bile ona bu kötülüğü yapmadı.. Ne demek onu Zengilerin evlatlığı olarak göstermek yahu..

 

Selahaddin koskoca adam oluncaya kadar Nureddin Zengi'yi babası olarak biliyormuş diziye göre. Ve ona baba diyormuş..

 

Yuh yani. Selahaddin hakkında hiçbir kaynakta bile geçmeyen bu yalanı, senaristi devlet olan bu dizide gördük..

 

Anladığım kadarıyla dizi, ileride Eyyubi diye bir devletin olmadığını ve bunun esasen Zengilerin devleti olduğunu iddia edecek. Bunun altyapısı hazırlanıyor gibi.

Murad Ciwan:

Selahaddini Eyyubi’yi satırlarla biçen “Lumpen Entel “Tabaka

TRT’de dün akşam gösterime giren Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi dizisinin ilk bölümünü izlemeye çalıştım. O kadar adi inkar, örtbas ve çarpıtmalarla dolu ki izlemek adeta işkence oldu.

Meğer “lümpen entel” denecek tarih ve kültür katili bir sosyal tabaka satırlarla, palalarla biçiyor.

Ayrıca Mısır yapımı Selahaddini Eyyubi dizisinin ciddiyeti karşısında çok sığ, zavallı ve gülünç kalıyor.

 




Bu haber 6490 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kültür Sanat Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI