Bugun...



Talebin azalması peynir fiyatlarını düşürdü

Süt ve süt ürünlerinin başında gelen ve kahvaltı sofralarının geleneksel lezzeti olan peynire yönelik talebin azalması fiyatları yüzde 35-40 civarında düşürdü.

facebook-paylas
Tarih: 17-02-2024 00:15

Talebin azalması peynir fiyatlarını düşürdü


    

 

Batman'da bahar mevsiminde yüksek fiyatla tezgâhlardaki yerini alan peynir fiyatlarında, kış ayında talebin azalmasıyla beraber düşüş yaşandı. 

Geçen senelerde kış mevsimlerinde ellerindeki eski peynirleri satarak tükettiklerini belirten sektör temsilcileri, halkın alım gücünün düşmesiyle peynir satışlarının azaldığını söyledi.


Sadece kimi fabrikasyon peynirde yüzde 10-15'lik bir fiyat artışının olduğunu ifade eden şarküteri işletmecileri, diğer taze peynirlerde ise neredeyse yüzde 35-40'lık bir fiyat düşüşünün yaşandığını belirtti.

"Taze peynirlerde neredeyse yüzde 35-40 civarlarında bir düşüş oldu"

 

Recep Yanaç

Son zamanlarda taze peynir fiyatlarında neredeyse yüzde 35 ila 40'a varan bir düşüşün olduğunu belirten şarküteri işletmecisi Recep Yanaç, "Süt ve süt ürünlerinde bir iki fabrikasyon kaleminde yüzde 10 ila 15'lik bir artış vardır. Ama onun haricinde diğer peynir fiyatları uzun süredir sabit duruyor. Hatta yeni çıkan taze peynirlerde neredeyse yüzde 35-40 civarlarında bir düşüş oldu. O da talep olmadığından kaynaklanıyor. Eski peynirlerde ise uzun süredir fiyatları yerindedir. O da kilosu 220 ila 250 lira arasında değişiyor. Yeni inek peynirlerini şu ana kadar kilosun 150 liraya satarken şu anda 100 ila 110 liraya kadar düşmüş. Eritme grubu peynirleri ise 220 ila 230 lirayken şu anda onlarda 210 liraya düştü. Yine de millet fiyatlardan şikâyetçidir. Çünkü herkesin alım gücü aynı değil. Yem fiyatları düşerse süt ve süt ürünlerinin fiyatları da düşecektir. Böyle olursa işlerimizde daha iyi olacaktır." şeklinde konuştu.

"Süt ve süt ürünlerinde bir fiyat artışı yoktur"

 

Sadullah Türk

Yaklaşık bir aydır peynir satışlarında bir durgunluğun peynir fiyatlarında düşüşe neden olduğunu ifade eden şarküteri işletmecisi Sadullah Türk, "Şu anda süt ve süt ürünlerinde bir fiyat artışı yoktur. Peynir fiyatlarımız 3-4 ay öncekiyle aynıdır. Hatta bazı taze peynirlerin fiyatlarında düşüş var. Kilosu 150 liraya satılan inek peynirleri şu anda 110 ila 120 lirada düştü. Normalde her sene bu zamanlarda eski peynir piyasada kalmıyordu ama şu anda Siirt'ten, Van'dan ve bölgenin diğer taraflarından peynir ihtiyacınız var mıdır diye büyük esnaflar bizleri arıyorlar. Peynire biraz talep azaldığı için bazı peynir fiyatları yerinde dururken bazılarında da düşüş var." dedi

"Talebin az olmasından dolayı üretici bile elindeki peyniri satamıyor"

 

Peynire talebin azalmasından dolayı üreticinin bile elindeki peyniri satamadığını söyleyen Türk, "Geçen seneden kalan eski peynirin fiyatı şu anda 210, 220 ila 230 lira arasındadır ki bu fiyatlar 250 liraya kadar da çıkmıştı. Hatta 350 liraya verdiğimiz gömme tulum peyniri bile şu anda 300 liraya hatta 250 liraya kadar düştü. Bu düşüşün nedeni ise talebin azalmasından kaynaklanıyor. Üretici bundan bir ay önce inek peynirinin kilosunu 130 liradan aşağıya vermiyordu ve nereye de gitse satıyordu ama şu anda geliyor 90-100 liraya da peynirini satamıyor. Çünkü talep yok. Böyle olunca mecbur olarak fiyat düşüyor. Allah hayırlısını etsin. İnşallah durumlar düzelir." diye konuştu.
 




Bu haber 701 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI