Bugun...



Diyarbakır ve çevresi Çiftçinin bu seneki hasattan beklentisi yüksek

Diyarbakır ve çevresi başta olmak üzere bölgedeki yağışların toprağa bereket kattığını belirten çiftçiler, bu yıl elde edecekleri hasattan ümit var olduklarını dile getirdi.

facebook-paylas
Tarih: 19-04-2024 19:08

Diyarbakır ve çevresi Çiftçinin bu seneki hasattan beklentisi yüksek

Bölgedeki yağışların buğday ve arpa olmak üzere toprak mahsullerine etkisini değerlendiren Diyarbakırlı çiftçiler, mevcut yağışların toprağı doyurmasıyla beraber sondaj ve elektrik gibi masraflarını da olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Geçtiğimiz yağışların yetersiz olmasıyla beraber sondaj faaliyetlerinden kaynaklı yüksek elektrik faturaları ödediklerini belirten Çınarlı çiftçilerden Mehmet Solmaz, hasattan beklentilerinin fazla olduğunu kaydetti.

"Yağmur bol yağdı, beklentimiz yüksek"

Mevcut yağışlardan dolayı şimdilik su, sondaj ve elektrik sorunlarıyla karşılaşmadıklarını söyleyen Solmaz, "Çiftçilerin sıkıntısı çok olsa da hamdolsun bu sene durumumuz iyi. Yağmur bol yağdı, beklentimiz yüksek. İnşallah Allah beklentilerimize karşılık verecektir. Her sene su, sondaj, elektrik sorunları yaşıyorduk. Çok şükür bu sene bu tür bir problemimiz yok ve şimdilik böyle sorunla da karşılaşmış değiliz. İnşallah güzel bir verim bekliyoruz." dedi.

Solmaz, "Geçtiğimiz yıl sulanan alanlar iyiydi fakat su sorununun olduğu topraklar pek iyi değildi. Sulak alanlarda dönüm başına 500-600 kilogram, suyun pek ulaşmadığı yerlerden de 250-300 kilogram hasat elde ettik. Bu sene bütün her yerden ortalama dönüm başına 400-500 kilogram hasat elde edeceğiz inşallah." ifadelerini kullandı.

"Tek sorunumuz tohum, mazot ve ilaç fiyatlarının fazlalığıdır"

Bekledikleri yüksek rekolteli hasattan sonra satış fiyatlarında da beklentilere cevap verilmesi durumunda daha önce oluşan masraflardan kaynaklı biriken borçlarını ödeyebileceklerini dile getiren çiftçilerden Muhammed Solmaz ise şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl masraflıydı. Yağışlar yetersizdi, işçilik ve elektrik masrafları vardı. Bu sene çok şükür yağışlar iyi. Tek sorunumuz tohum, mazot ve ilaç fiyatlarının fazlalığıdır ama işçilik konusunda rahatız. Masraflarda artık satışlara bağlı. Verimi yüksek bekliyoruz. Şayet satışlarda iyi olursa masraflardan kaynaklı oluşan borçlarımızı öderiz."

Solmaz, "Geçen sene buğday birim fiyatı 8 buçuk 9, arpa 6 lira civarıydı. Bu sene fiyat beklentimiz 14-15 lira olsa da 12-13 liraya da yükselse bizim için iyi olur." şeklinde konuştu.




Bu haber 387 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI