Bugun...



Oktay Bozan’a Celaleddin Harzemşah Cesaret Madalyası

Harzemşahlar ve İslam tarihinin önemli aktörlerinden birisi olan Celaleddin Harzemşah’ın (Mengübirti) mezar yeri hakkında bu güne kadar çeşitli iddialar öne sürülmüş ve farklı değerlendirmeler yapılmıştır.

facebook-paylas
Tarih: 23-05-2023 00:42

 Oktay  Bozan’a Celaleddin Harzemşah Cesaret Madalyası

Ülkemizde ve özellikle de Özbekistan’da büyük bir merak konusu olan Celaleddin Harzemşah’ın mezar yerinin tespiti için Dr. Arafat YAZ ile yoğun ve titiz bir çalışma yürütmüş, İslam tarihi kaynaklarında gözden kaçan bazı bilgiler ve detaylar sayesinde Kavaklıboğaz (Ayndar)/Hazro köyünde öldürüldüğü ve Meyyafarikin (Silvan)’da defnedildiğini tespit etmiştik. Bu konudaki çalışmamız Özbekistan’da büyük bir heyecan uyandırmış, bir heyet 15-17 Ekim 2021 tarihinde Dicle Üniversitesi’nde düzenlenen “Uluslararası Silvan ve Sultan I. Kılıçarslan Sempozyumuna” katılmıştı. Akabinde Özbekistan Devleti Harezm Valiliği tarafından 10-18 Mayıs 2022 tarihinde Özbekistan’a davet edildik.

Özbekistan’da bir dizi programa katılmış, bu konudaki tespit ve değerlendirmelerimizi Özbekistan kamuoyu ile paylaşma imkânı bulmuştuk. Bunun üzerine Celaleddin Harzemşah’ın doğduğu topraklar olan ve Özbekistan açısından önemli bir değer olarak kabul edilen Celaleddin Harzemşah ile ilgili iddialarımızı yerinde incelemek ve görmek amacıyla Özbekistan Ürgenç Üniversitesi, Me’mun Üniversitesi, Fen Bilimleri Akademisi’nden öğretim üyeleri ile  10-15 Kasım 2022 tarihlerinde Diyarbakır’a gelerek Celaleddin Harzemşah’ın öldürüldüğü ve defnedildiği yer hakkında incelemeler yapılmış ve konuya ilişkin müzakerelerde bulunulmuştu.

Dicle Üniversitesi ve Özbekistan akademisyenleri 15 Mayıs 2022 tarihli raporda, Celaleddin Harzemşah’ın mezar yeri ile ilgili tartışmalar geride kalmış, konuya ilişkin bir takım tespit ve önerilerde bulunulmuştu. Bu kapsamda 19-21 Mayıs 2023 tarihinde Ürgenç/Özbekistan’da “Celaleddin Harzemşah’ın Hayatı ve Mücadelesi, Harzemşahlar” başlıklı bir sempozyum planlanmıştı. Ürgenç Devlet Üniversitesi, Harezm Valiliği, Maneviyat ve Marifet Vakfı tarafından organize edilen sempozyuma Türkiye’den 11 kişi katıldık.

Dicle Üniversitesi’nden beş kişi olarak iştirak ettiğimiz konferansta Osmanlı Arşivlerinden istifade ederek “Harzemlilerin Anadolu’daki Bakiyeleri: Horzumlular” başlıklı bir tebliğ sunduk. Dost ve kardeş ülkede hoşça karşılandık, çok faydalı görüşmelerde bulunduk. Sempozyumun sonunda bizleri onurlandıran bir gelişme yaşandı. Kıymetli bilim insanı değerli dostum Dr. Arafat YAZ ile bana yaptığımız çalışmalardan dolayı Özbekistan Hükümeti tarafından “Celaleddin Harzemşah Cesaret Madalyası” verildi. Genellikle askerlere verilen bu ödülün verildiği ilk sivil kişiler olmamamız nedeniyle ülkemiz adına memnuniyet duyduk.




Bu haber 1873 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI