Bugun...



Diyarbakır'da Çok Dilli Eğitimde Karşılaşılan Zorluklar Paylaşıldı

Eğitimci Adnan Fırat Bayar, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce eğitim verecek özel okulun kuruluşunda yaşanan engelleri kamuoyuyla paylaştı.

facebook-paylas
Güncelleme: 10-01-2024 12:05:29 Tarih: 10-01-2024 00:05

Diyarbakır'da Çok Dilli Eğitimde Karşılaşılan Zorluklar  Paylaşıldı

 

 

Yasin GÜLER - Diyarbakır'da, 2014 yılında 6529/11. maddeye eklenen düzenleme ile Türkiye'de yerel dillerle eğitim yapacak özel okullara kapı aralandı. Ancak, bu kapıdan geçerken karşılaşılan bürokratik zorluklar ve yönetmelik belirsizliği, eğitimci Adnan Fırat Bayar'ın öncülüğündeki bir grup, çok dilli (Kürtçe, Türkçe, İngilizce) eğitim yapacak özel bir okulun açılma çabalarını sekteye uğratıyor.

Bayar, yasa gereği izin alınmış olmasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışmalarda net bir yönetmelik ve esasların sunulmamasından dolayı endişe duyduklarını belirtiyor. Özellikle, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesine dair düzenlemelerin, 8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre açılabilecek özel kurslarla sınırlı olması, projeyi somutlaştırma çabalarını ertelemiş durumda.

Bayar, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ile yaptıkları yazışmalarda sadece dil kurslarına dair düzenlemelerin sunulduğunu, ancak kendilerinin özel bir dil kursu değil, içinde Kürtçe eğitim bulunan bir özel okul açma niyetinde olduklarını vurguluyor. Bu noktada, açılacak olan bu tür özel okullar için yönetmelik, esas ve usullerin belirlenmediğine dair bir boşluk olduğunu düşündüklerini ifade ediyor.

Diyarbakır'da çok dilli bir okulun kapılarını açmak isteyen ekip, bilgi edinme amaçlı olarak CİMER üzerinden taleplerde bulunmuş ancak bu taleplerine de olumlu bir yanıt alamamış. Bu durum, Adnan Fırat Bayar'ı şu soruyu sormaya yönlendirmiş: Acaba bu program ile açılacak bir özel okula dair yönetmelik, esas ve usuller belirlenmemiş midir?

Projeyi hayata geçirmek isteyen ekip, yasanın sadece izin verdiği, ancak nasıl açılacağına dair net bir çerçevenin oluşturulmadığı endişesini kamuoyuyla paylaşarak, sorularının yanıtını bekliyor.




Bu haber 1384 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI