Bugun...



Şehir Araştırmacısı Mehmet Ali Abakay; “Sezai Karakoç, bu şehrin değeridir!”

Şehir Araştırmaları Merkezi'ni oluşturmaya başlayan ve haftada iki gün gazetemizde yazıları yayınlanan M. Ali Abakay, bir ilke daha imza attı.

facebook-paylas
Güncelleme: 15-11-2021 19:10:02 Tarih: 15-11-2021 00:03

Şehir Araştırmacısı Mehmet Ali Abakay; “Sezai Karakoç, bu şehrin değeridir!”

Sezai Karakoç, "Diriliş Mimarı" olarak, bilinir, Siyasetçi, Edebiyatçı ve İslâm Düşünürü.

1933 Diyarbekir/ Ergani Doğumlu Sezai Karakoç ile ilgili araştırmalarını sürdüren Yazar, Ergani'deki çalışmalarında Karakoç'un Âile Mezarlığı'nda Babası Yasin Karakoç ile Amcası Halil Karakoç'un mezarını ziyaret etti.

Yazar Mehmet Ali Abakay, Sezai Karakoç'un şiirinde ve yazılarında Diyarbakır ile Ergani'yi sıklıkla ele aldığını, Diriliş Partisindeki sohbetlerinde  ve Diriliş Dergisi'ndeki hatıralarında memleketine hasret dolu olduğunu belirterek, Karakoç'un mutlak surette doğduğu Ergani'de ve ıftihar ettiği Diyarbakır'a   özel davet edilmesinin altını çizdi:

" Sezai Karakoç, bir siyasî parti lideri, genel başkanı. Yüce Diriliş Partisi Kurucusu Karakoç, eserleriyle, çıkardığı dergileriyle İslâmî kimliğini Diriliş ile ifade etmiştir, her zaman. Son dönemde dört isim sayılırsa ilki Ali Emirî'dir. Sonrasında Hattat Hamid ve Ahmed Arif... Yaşayan en büyük düşünce adamlarından biri olan Karakoç'un bağrından çıktığı, okuduğu ve eserleriyle daima övdüğü memleketini ziyaret etmesi isteğimizdir.

Her ne kadar hakkında bir çok makale yazmış olmamıza rağmen, memleketi olan Ergani'de araştırmalar yaptık. Babası Yasin Efendi ile Amcası Halil Bey'in kabirlerine ulaştık. Aynı yıl içinde vefat eden iki kardeşin kabirleri yan yana defnedilmiştir. Üstad Karakoç'a bu kareler, ulaştırıldı. Memnuniyetini ifade etmiş, öğrencileri aracılığıyla. Bu bizim için bir vefa ifadesidir. Yüz yılın önemli düşünce adamlarından biri olan Sezai Karakoç, edebiyatın bir çok alanında eser vermiş olmanın yanı sıra İslâmî düşünce örgüsü olan Diriliş Ekolü ile, birçok ismi etkilemiş, hakkında en çok kitap kaleme alınan, tez hazırlanan fikir adamları içindedir. Ne yazık ki adına açılan Eski Hükümet Konağı'ndaki müze, yıllardır kapalıdır. Ergani Kaymakamlığı kapalı duran bu müzeyi tekrar faaliyete geçirmeli, bu ayıbı ortadan kaldırmalıdır.  İlçede adına okul açılan Karakoç'un ismi şehir merkezinde bir bulvar, bir okul ve kongre merkezine verilirken, doğduğu Ergani'de çocukluğun geçtiği evin yerinin belirlenmesi şarttır.

Ergani Kaymakamlığı, ilgili kültür birimi yetkilileri ve başta İl Valiliği, bu önemli ismin adına açılmış, kapıları kapalı müzenin tekrar faaliyete geçmesini sağlamalıdır.

Siyasi Parti Başkanı kimliği olması, farklı siyasî partilerce benimsenmemesi manasına yorumlanmamalıdır.

Sezai Karakoç'un edebiyatta, sanatta, düşüncede, felsefede, ekonomide, inançta olmak üzere görüşleri bizim fikir coğrafyamızda kalıcı izler bırakmıştır. Öncelikle cok yönlü bilinmesi, tanınması sonrasında tanıtılması esastır.  Biz, Şehir Araştırmaları Merkezi oluşumunda tüm eserlerini ve hakkında yazılmış kitapları bir araya getirdik, yazılı olarak düşüncelerimizi hem karşılaştırdık hem makaleleştirdik."

Gazetemize bu açıklamada bulunan Şehir Araştırmacısı Mehmet Ali Abakay'ın dile getirdiği kapalı halde bulunan Sezai Karakoç Müzesi ile doğduğu evin tespiti konusundaki teklifinin ilgililerce göz önünde bulundurulması, oldukça önemli bir husus.

Konu hakkında Abakay, gazetemize yaptığı açıklamasında müzenin açılmasının ötesinde yapılacak diğer çalışmaları da şu şekilde özetledi: "Amaç, şehrin tanınması ve tanıtılması ise, Sezai Karakoç dev bir isimdir. Hem doğduğu ev, tespit etmeli hem de adına açılıp kapalı duran müze faaliyete geçirilmelidir."

Ders kitaplarında da geçen Karakoç'un tanınıp bilinmesi için, kimi okulların bu müzede ders kitaplarında geçen konuları  öğrencilere öğretmenlerince işlemesi gerektiğini belirten Şehir Araştırmacısı Abakay, 17 ilçeden gruplar halinde müzenin ziyaretinin sağlanmasını arzuladıklarını belirterek, Şehir merkezindeki edebî ve kültürel değerlerimizden olan Ahmed Arif, Cahit Sıtkı ile Ziya Gökalp'in adına açılan müzelerin İl Millî Eğitimin görülecek alanlar listesinde okullarda bilinirken Ergani'deki bu müzenin kapalılık halinin Yaşayan Çınar Karakoç'a karşı saygısızlık olduğuna dikkât çekti:

"ÇERMİK, ÇÜNGÜŞ, DİCLE, EĞİL MÜZEYE UZAK MESAFEDE DEĞİLDİR”

Diğer ilçelerimizden de öğrenciler günü birlik hem müzeyi hem de Ergani'nin Makam Dağı, Hilar, Çayönü, Hoşan olmak bir çok tarihî ve turistik yerlerini görme imkânı elde etmiş olur.  Bu ziyaretler arttığında şehrin ekonomik anlamda canlanması da kaçınılmaz. Yetkililerin bu hususta atacağı adım, önemlidir.  Festivallere ve şenliklere verilen önem, bir düşünce ve sanat adamı olan Karakoç'tan eirgenmemeli, bu güne kadar üzerinde durulmayan ya da bilinmeyen bu husus, sanat ve edebiyat dünyamıza bir leke olarak yansımamalıdır. Bu eksikliğin bir an önce tamamlanması ve belirttiğimiz şekilde hareket edilmesi dileğimizdir."




Kaynak: m

Bu haber 2870 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI