Bugun...



Uzmanlar: Aile Diş Hekimliği uygulaması bütün nüfusu kapsayacak şekilde olmalıdır

Sağlık Bakanlığı'nın halkın sağlığıyla ilgili ve maddi olarak yük olmayacağı kararları her zaman destekleyeceklerini belirten Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Tunahan, aile diş hekimliği modelinin, Türkiye genelinde nüfusu kapsayacak şekilde olması gerektiğini belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 22-06-2023 00:01

Uzmanlar: Aile Diş Hekimliği uygulaması bütün nüfusu kapsayacak şekilde olmalıdır

2022 yılında Eskişehir, Karabük ve Kırşehir'de pilot uygulaması ile başlanan "Aile Diş Hekimliği" modeli, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirilecek şekilde planlanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Aile Diş Hekimliği uygulaması ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Koca, yaptığı açıklamada 3 ilde pilot olarak başlatılan Aile Diş Hekimliği uygulamasının Türkiye genelinde başlayacağını ifade etmişti.

Konuyla ilgili konuşan Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Tunahan, Sağlık Bakanlığı'nın halkın sağlığıyla ilgili iyi anlamda alacağı kararları halka maddi olarak yük olmayacağı kararları her zaman destekleyeceklerini belirtti.

"Başlamış olan uygulamada ilçelerden aldığımız duyumlar iç açıcı değildir"

Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Tunahan

Türkiye'de ilk etapta üç ilde ve ilçede pilot bölge olmak kaydıyla başlamış bir uygulama olduğunu belirten Tunahan, "Türkiye Diş Hekimleri Birliği ve odalar hiçbir zaman Sağlık Bakanlığının halkın sağlığıyla ilgili iyi anlamda alacağı kararları halka maddi olarak yük olmayacağı kararları her zaman destekleyecektir. Başlamış olan uygulamada ilçelerden aldığımız duyumlar iç açıcı değildir. İlk etapta küçük çocuklar üzerinden sadece başlamış olan aile diş hekimliği herkesin bağlı olduğu anlamda uygulanmıyor." dedi.

"Başarılı olursa güzel olacaktır"

Tunahan, "Belli dişlerde ve belli yaş aralıklarındaki çocuklarda uygulanıyor. Başarılı olursa güzel olacaktır. Ama şuandaki pilot uygulamada yeterli sonucu bir yıldır alamadığı için Sağlık Bakanlığı 3'ncü 4'ncü bir ille ve ilçeye geçemiyor. Mevcut verdiği şeylerden de özelden diş hekimliği vermektir.  Sağlık Bakanlığının amacı özelden diş hekimlerine bu hizmeti satın almaktır. Ama şuana kadar özelden hiçbir diş hekimi neredeyse bu işe yanaşmadı. Daha çok kamudaki diş hekimlerini kaydırarak hizmet satın alma yolunu seçtirmektedirler." diye belirtti.

"Diş çekmek bir koruyuculuk değildir"

Aile diş hekimliği güçlendirilmesi gerektiğini belirten Tunahan, "Mevcut şekilde kalırsa hiçbir anlamı yoktur. Üç ilin üç ilçesinde başlanan uygulama güzel başladı. Türkiye Diş Hekimleri Birliği olarak ancak bu şekilde bir uygulama olursa kabul ederiz. Bütün nüfusu kapsayacak şekilde ve koruyucu diş hekimliği temel olmak kaydıyla kabul ederiz. Türkiye Diş Hekimleri Birliği olarak daha çok diş çektik moduyla giderse diş çekmek bir koruyuculuk değildir. Daha çok dolgu yaparak o dişlerin sağlıklı kalmasını ve Sağlık Bakanlığına yük getirmemesidir. Çünkü yapılan her protez Sağlık bütçemize ve SGK'nın bütçesine bir yüktür. Avrupa ülkelerinde de protez ücretlerine kısıtlama gelmektedir. Çünkü bu ciddi bir yüktür." dedi.

"Kolay bir iş değildir"

Tedavi hizmetlerini kapsayacak şekilde olursa taraf olacaklarını belirten Tunahan, "Ama ilerde bütün toplumu kapsayacak şekilde olur mu? Zaman içinde göreceğiz. Kolay bir iş değildir. Hizmet satın alımı nasıl olacak. Haneyi kapsayacak yüzde kaçı olacaktır. On beş yıl önce özel hastanelerden alınan genel polinik hizmetlerinde de hastalar çok cüzi bir katkı payıyla başlayan süreç şuanda hastaların ödenemeyecek kadar ciddi rakamlara ulaştı. Bu uygulama bize gerçekçi gelmiyor. Ülkenin şartları SGK'nın bütçesi ortadadır." diye konuştu.




Bu haber 862 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI