Bugun...



Geceleri aç yatmak vücuttan toksinlerin atılmasını sağlıyor

Güne erken başlama, sabahları belli rutinler oluşturma ve en önemlisi karanlıkta uyumanın sirkadiyen ritme katkı sağladığını ifade eden uzmanlar, gün içinde yetersiz beslenmenin, özellikle akşamları daha çok acıkmaya ve daha yüksek kalorili bir öğün tüketimine sebep olabildiğini söylüyor.

facebook-paylas
Tarih: 04-12-2023 00:01

Geceleri aç yatmak vücuttan toksinlerin atılmasını sağlıyor

Geceleri tüketilen öğünlerin uyku kalitesinin de düşmesine sebep olabildiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit,  “Vücudunuzu geceleri aç bırakmanız hücre yenilenmesi (otofaji), vücuttan toksinlerin atılabilmesi yani detoks sürecine destek oluyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sirkadiyen ritm ve gece yemek yeme konusunu değerlendirdi.

Sirkadiyen ritmin dünyanın 24 saatte dönüşünün meydana getirdiği aydınlık ve karanlık döngüsünün canlılar üzerinde oluşturduğu döngüsel, fizyolojik ve davranışsal etkiler olduğuna işaret eden Yiğit, “Işık en önemli ritim düzenleyicidir. Vücut kendi ritmini yani hormonlarını gün ışığına göre düzenler. Bu ritmin bozulmaması, ruh-beden sağlığı için uykunun önemi bu noktada devreye giriyor. Güne erken başlamak, sabahları belli rutinler oluşturmak ve en önemlisi karanlıkta uyumak sirkadiyen ritminize en çok katkı sağlayacak uygulamalardır.” dedi.

Geceleri tüketilen yüksek kalorili bir öğün mide-bağırsak şikayetine neden oluyor

Güne başlarken vücudun işlevleri için daha çok enerjiye ihtiyaç duyduğunu kaydeden Yiğit, şöyle devam etti:

“Gün sonuna doğru bu enerji ihtiyacı azalacak, vücudumuz yavaş yavaş dinlenme haline geçecektir. Bu nedenle vücudun enerji ihtiyacını gün içinde karşılamak gerekli. Gün içinde yetersiz beslenmek, özellikle akşamları daha çok acıkmaya ve daha yüksek kalorili bir öğün tüketimine sebep olabiliyor. Geceleri tüketilen yüksek kalorili bir öğün, vücutta daha çok mide-bağırsak şikayeti yaratıyor. Reflü şikayeti olanlar bu konuda daha da dikkatli olmalı. Geceleri tüketilen öğünler, gece boyunca sindirimin aktif olmasına ve çoğunlukla uyku kalitesinin de düşmesine sebep olabiliyor.”

Gece yemek yeme yağ depolanması süreçlerini hızlandırabiliyor

Hülya Yiğit, diyabet gibi kronik bir rahatsızlığınız yoksa neler yapılabileceğini de şöyle anlattı:

“Vücudunuzu geceleri aç bırakmanız hücre yenilenmesi (otofaji), vücuttan toksinlerin atılabilmesi yani detoks sürecine destek oluyor. Akşam yemeğinden sonrasında vücuda ihtiyacından fazla alınan karbonhidrat ve şekerler (meyve şekeri dahil), vücutta kullanılamayacağı için yağ depolanması süreçlerini hızlandırabiliyor ve ilerleyen dönemlerde karaciğer yağlanmasına sebep olabiliyor. Bu da bizler için bel çevresinin artması, yağlanmamız anlamına gelmektedir.

Eğer akşamları atıştırmayı seven bir bireyseniz, yemek sonrası karbonhidratlı ara öğünler yerine, 8-10 adeti geçmeyen tuzsuz kuruyemişleri veya ayran/kefir gibi probiyotik besinleri tercih edebilirsiniz. Uyku kalitesi için yatmadan 4-5 saat öncesinde kafein alımını sınırlamayı da unutmamak gerekir.”

Geceleri vardiyalı çalışanlar da uyku saatlerine göre yemeli

Geceleri vardiyalı çalışanların da öğünlerini gün ışığına göre olmasa da uyku saatlerine göre düzenleyebileceklerini kaydeden Yiğit, “Gün içinde kendinizi daha az stresli, daha enerjik ve mutlu hissetmek istiyorsanız, sirkadiyen ritminizi desteklemenin elzem olduğunu unutmayınız. Kaliteli uyku, düzenli öğün saatleri ve mümkünse daha az şeker kendi ritminizi bulmanıza mutlaka katkı sağlayacaktır.” dedi.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

YEŞİLAY, BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EDEN STK’LARDAKAPASİTE GELİŞTİRİLMESİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

Yeşilay, bağımlılık alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) kapasitesini geliştirmek amacıyla "Bağımlılıkla Mücadele Eden STK'larda Kapasite Geliştirilmesi" projesini başlattı. Projenin imza töreni İstanbul Valiliği’nde İstanbul Valisi Davut Gül ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün katılımlarıyla gerçekleşti.

Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası düzeyde öncü rol oynayan bir sivil toplum kuruluşu olarak, toplumu ve gençliği zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, bağımlılık alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirme ve çalışmalarının etkililiğini artırma ihtiyacını karşılamak amacıyla, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Bağımlılıkla Mücadele Eden STK’larda Kapasite Geliştirilmesi” projesi Yeşilay tarafından hayata geçirildi.

Proje kapsamında, Türkiye genelindeki bağımlılık alanında çalışan STK'ların haritalandırılması yapılacak. Yeşilay’ın bilimsel temellere dayalı çalışmalarının benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik deneyimi; kapasite geliştirme eğitim modülleri oluşturma, ihtiyaç analizleri ve raporlama faaliyetleri ile öncelikli bir model oluşturarak diğer sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılması sağlanacak.

STK'ların bağımlılık alanındaki bütüncül kapasite gelişimini sağlamak amacı ile gerçekleştirilecek proje ile bu alanda yetkinlikler geliştirmelerinin sağlanması, ilgili kurum, kuruluş ve kişiler ile iş birliği içerisinde, proje geliştirme ve uygulama kapasitelerinin artırılması ve yerelde yayılımın sağlanması hedefleniyor.

“STK'lar arasında iş birliği ve koordinasyon artacak”

Projenin imza töreni 1 Aralık Cuma Günü İstanbul Valiliği’nde İstanbul Valisi Davut Gül ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün katılımıyla gerçekleşti. Törende Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bağımlılıkla mücadele alanındaki çalışmaların daha verimli hale gelmesi için STK'lar arasında iş birliğinin öneminin altını çizdi.

Proje ile bağımlılıkla mücadelede önemli bir mesafe kat edileceğini söyleyen Prof. Dr. Mücahit Öztürk, projenin önemini şu sözlerle vurguladı: "Bağımlılıkla mücadele, toplum sağlığı açısından en önemli önceliklerimizden biridir. Bu alandaki mücadelede sivil toplum kuruluşlarının önemli bir rolü vardır. STK'lar, bağımlılıkla mücadelede, özellikle de farkındalık yaratma, önleyici çalışmalar yürütme gibi önemli konularda katkılar sağlamaktadır. Yeşilay olarak, bağımlılık alanındaki mücadelemizi daha etkin hale getirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz 'Bağımlılıkla Mücadele Eden STK'larda Kapasite Geliştirilmesi' projesi, bağımlılıkla mücadele alanında önemli katkılar sağlayacak önemli bir proje. Yeşilay’ın deneyim ve bilgi birikimini bağımlılık alanında çalışan diğer STK’lar ile paylaşmaya hazırız.”




Bu haber 534 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Sağlık Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI