Bugun...



Şırnak'ta Tartışmalı "Dicle Dikey Bahçe" Projesi Gündemde

Milletvekilleri, 4 Milyon TL Harcamaya Karşılık Sadece Demir Yığınları Kalan Projeyi İncelemek İçin TBMM'den Cevap İstedi

facebook-paylas
Tarih: 28-11-2023 00:05

Şırnak'ta Tartışmalı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2018 yılında hayata geçirilen "Dicle Dikey Bahçe" projesi, milletvekilleri tarafından gündeme taşındı. Milletvekilleri Nevroz UYSAL ASLAN, Zeki İRMEZ ve Ayşegül DOĞAN, projenin belediye yönetmeliğine ve mevzuata aykırı olduğu iddialarıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan yazılı cevap talep etti.

Milletvekilleri, basına yansıyan haberlere göre, peyzaj çalışması için yapılan ihalenin "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması" gerekçesiyle acil olarak gerçekleştirildiğini ancak bahçeden geriye sadece demir yığınları kaldığını belirtiyor. Ayrıca, projenin yapımına ayrılan 4 milyon TL'nin üzerindeki maliyet ve 2 milyon TL'ye yaklaşan ödenmemiş borç da dikkat çeken diğer konular arasında.

İddialara göre, kayyım belediyenin kamu kaynaklarını ranta yönlendirdiği, temel ihtiyaçlara rağmen sorunların giderilmediği yönündeki eleştirilere de vurgu yapılan yazılı başvuruda, İçişleri Bakanı'ndan bu iddialara ilişkin detaylı açıklamalar talep edildi

Yazılı metinin tamamı şu yönde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın TBMM İç Tüzüğü 96’ncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim 27.11.2023. 

Şırnak Milletvekilleri Nevroz UYSAL ASLAN, Zeki İRMEZ ve Ayşegül DOĞAN 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2018 yılında dönemin Kaymakamı ve belediyeye atanan kayyım Faik Arıcan’ın talimatı ile Dicle Nehri'nin kenarına "Dicle Dikey Bahçe"si yapılmıştır. Ekilecek çiçek ve bitkilerin yılın 12 ayı yeşil kalacağı propagandasıyla yapılan Cizre’deki bahçeden geriye sadece demir yığınları kalmıştır. Basına yansıyan haberlere göre; mevzuata aykırı bir şekilde pazarlık usulü (MD 21B) yapılan ihale “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” ibaresiyle peyzaj çalışması yapılmıştır. 

Belediye yönetmeliğine ve mevzuata aykırı yapıldığı belirtilen dikey bahçenin yapımına ise 4 milyon 126 bin 538,69 TL harcandığı, 2 milyona yakın borcunun ise hâlâ ödenmediği belirtilmektedir. Şırnak’ta kamu kaynaklarının kayyım belediye tarafından acil ihtiyaca göre değil, benzer projelerle rant amacıyla kullanıldığı iddia edilmektedir. Şırnak merkez başta olmak üzere su, yol ve elektrik gibi temel ihtiyaçların olduğu alanlarda yapılan başvurulara rağmen sorunların giderilmediği yine iddialar arasındadır.  

Bu bağlamda; 

Bahçenin belediye yönetmeliğine, mevzuata aykırı bir şekilde yapıldığı iddiaları doğru mudur? 

İklim ve coğrafi şartlara uygun olmayan bitkilerin ekildiği belirtilen bahçeye, bugüne kadar hangi bitki türleri ekilmiştir?  

Bahçeye ekilen çiçek ve bitkilerin bugüne kadarki toplam maliyeti ne kadardır? 

“Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” ibaresiyle peyzaj çalışması yapıldığı doğru mudur? Doğru ise ivedi olarak yapılmasını zorunlu kılan gerekçe nedir? Hangi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olay üzerine ihale edilmiştir? 

Bahçenin yapımından bugüne kadar neden 2 milyona yakın borç hâlâ ödenmemiştir? 

Kayyım belediye tarafından acil ihtiyaca göre değil ranta amaçlı kullanıldığı iddia edilen bu proje hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? 

Kayyım öncesi 5 yıl için ve kayyım atanan tüm zamanlar için ilgili belediye müfettişlerce kaç kez denetlenmiştir? Kayyım atamaları öncesi ve sonrası için yıllara göre bu oran nedir? 

Şırnak’ın geneli için son 1 yıl içinde 2 gün ve üzeri su ve/veya elektrik kesintisi yaşayan yerleşim yerleri hangileridir ve kesinti sayısı kaçtır? "

 Şırnak’ta kamu kaynaklarının kayyım belediye tarafından acil ihtiyaçlar dışında ve usulsüz bir biçimde kullanıldığı iddialarına ilişkin herhangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

TBMM İç Tüzüğü 96’ncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yapılan yazılı başvurunun ardından, projenin detayları ve iddiaların yanıtları merakla bekleniyor.




Bu haber 771 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI