Bugun...



Diyarbakır’da 2 ayda 10 öğretmen 28 öğrenci virüse yakalandı

Yüz yüze eğitim başlamasıyla Diyarbakır’da 10 öğretmen, 28 öğrencinin virüse yakalandığını, 9 sınıfın kapatıldığını aktaran Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, “Okullar resmen pandemin yayılma alanları haline getirildi” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 26-10-2021 00:16

 Diyarbakır’da 2 ayda 10 öğretmen 28 öğrenci virüse yakalandı

Yüz yüze eğitimin başlamasının üzerinden geçen yaklaşık 2 aylık süreci değerlendiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, pandemi bitmeden ve gerekli tedbirler alınmadan okulların yüz yüze eğitime açılmasının riskli olacağı uyarısında bulunarak, gerekli koşulların sağlanmasını talep ettiklerini hatırlattı.

Okulların açılmasıyla Diyarbakır’da kötü bir sürprizle karşılaştıklarını ifade eden Akşahin, bu sürprizin, bazı okulların fiziki koşullarının güçlendirilmesi ve bazı okulların yıktırılması kararı alındığını, bundan dolayı da bu okullardaki yüzlerce öğretmen ve binlerce öğrencinin başka okullara nakledildiğini aktardı. Akşahin, Diyarbakır’da yıktırılan 9 öğrencilerin bazılarının bir dönem okulla gitmeme kararı aldıklarını öğrendiklerini anlattı.

‘PANDEMİNİN YAYILMA ALANI HALİNE GETİRİLDİLER’

Salgına karşı tedbirlerin alınmasını isterken tadilat ve yıkım kararı sonrası yapılan öğrenci nakilleriyle sınıfların kalabalıklaştığını dile getiren Akşahin, “Biz, hassas bir dönem olduğu için üst tedbirler talep etmişken çok farklı bir manzara ile karşılaştık. Salgının yayılmasını engellemek için biz yeni dersliklerin açılmasını, ek atamaların yapılmasını, köy okullarının açılmasını, taşımalı sistemin durdurulmasını, köy okullarında prefabrik de olsa eğitim öğretime geçilmesini, okullarda hijyenin sağlanması için kadrolu hizmetlilerin alınmasını ve bir sağlık odasının kurulmasını istedik. Bunlar yapılmadığı gibi birçok okul aynı kampüs, aynı bina içerisinde eğitim öğretime devam etmek zorunda kaldı ve okullar resmen pandemin yayılma alanları haline getirildi” ifadelerini kullandı.

’2 AYDA 10 ÖĞRETMEN 28 ÖĞRENCİ KORONA OLDU’

Önceki dönemde, 100’e yakın eğitimcinin hayatını kaybetmesinden ve birçok öğrencinin virüse yakalanmasından sadece maskeyle salgını kontrol altına alınamayacağını öğrendiklerini kaydeden Akşahin, okullarda da alınan önlemlerin sadece maskeden ibaret olduğuna işaret ederek, “Bu dönemde de 15 okuldan 10 öğretmen, 28 öğrencinin virüse yakalandığını, 9 tane de sınıfın kapatıldığını öğrendik. Bir sınıfta ancak 2 öğrenci pozitif çıkarsa sınıf kapatılıyor. Öğretmenler pozitif çıkıyor, fakat sınıflar kontrol altına alınmıyor, her gün denetleme yapılmıyor, biz bunun bilgisini alıyoruz” diye konuştu.

‘PANDEMİ GÖZETİLMEDEN OKULLAR AÇILDI’

Kalabalık ortamların salgın açısından taşıdığı yayılma riskine dikkati çeken Akşahin, “Sınıflar çok kalabalık. Sınıf mevcutları 50-60’ı buluyor. Zaten sınıflar olması gerekenden çok daha fazla. Pandemi sürecinde, salgın bulaş riskini düşürmek için gerekli fiziki mesafenin sağlanması için her sınıfın mutlaka 12 öğrenciden oluşması lazım. Ama bunu gerçekleştiren hiçbir okul yok. Maalesef sınıflar oldukça kalabalık. Okullar bir arada eğitim ve öğretime devam etmeye başladı. Pandemi süreci asla gözetilmeden okullar başlatıldı. Biz bu durumun sıkıntılarını oldukça fazla yaşıyoruz. Bize hem velilerden hem eğitim emekçilerinden, okul çalışanlarından, öğrencilerden oldukça kaygılı olduklarını öğreniyoruz. Bize endişeli olduklarını söylüyorlar. Evinde yaşlı, kronik rahatsızlığı olan hastası olanlar var. Okullardaki bu tedbirsizliğin kendilerine yansımasını ve kötü sonuçlar doğurmasından kaygı duyduklarını bizimle paylaşıyorlar” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRETMENLER MUTLAKA AŞI OLMALIDIR’

Okullarda bir kesim öğretmenin aşı karşıtı olduğuna işaret eden Akşahin, şöyle konuştu: “Ancak toplumsal sorumluluğumuz gereği, her eğitimci arkadaşın bulunduğu ortamda başkalarından da sorumlu olduğunu bilerek bu sorumluluğu alarak mutlaka aşı olmalıdır. Şu anda aşı olmayı istemeyen öğretmenlerle ilgili bir yaptırım yok. İl günde PSR testi yapılması için bir çağrı vardı. Ama bunun idareciler tarafından nasıl takip ediliyor mu, denetleniyor mu? Bize bunun bilgisi düzenli olarak gelmiyor. Bunun net oranı nedir, nasıl bir risk taşıyor bundan dolayı net olarak söyleyemeyiz. En son İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde kent genelinde öğretmenlerin yüzde 86’sının ikinci doz aşılarını yaptığı öğrendik. Ama aşılama oranın şimdi ne oranda olduğunu biz de net olarak bilmiyoruz.”

 




Bu haber 670 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI