Bugun...



MİLLETVEKİLİ AKAY: SÖYLEMLER EYLEME DÖNÜŞMEDİKÇE GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK SADECE HAYAL

Ülkeleri kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularında değerlendirerek gruplandıran uluslararası kuruluş olan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), dünya genelinde 200’den fazla ülkenin üye olduğu teşkilata Türkiye’de 1991 yılında üye oldu. 21 Kasım 2021 tarihinde ise kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle FATF tarafından gri listeye alındı.

facebook-paylas
Tarih: 24-07-2023 09:29

MİLLETVEKİLİ AKAY: SÖYLEMLER EYLEME DÖNÜŞMEDİKÇE GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK SADECE HAYAL

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konu hakkındaki açıklamalarını eleştirerek, “Eylemler ile söylemler uyuşmadığı taktirde gri listeden çıkmak anca hayalde kalır.” dedi

Gri Listede Olmamızın Sebebi Doğrudan AKP İktidarıdır

Türkiye’nin gri listede olmasından dolayı yaşanan sıkıntılara değinen Milletvekili Akay, “Türkiye’nin gri listede bulunması ülkenin yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerini zorlamakta ayrıca yabancı yatırımcıların ilgisini düşürmektedir. Bugün ülkemizde yaşanan başta yabancı sermaye girişi sıkıntısı olmak üzere bazı sıkıntı ve zorlukların sebeplerinden biri temel olarak budur. Ayrıca ihracat ve ithalat yapan şirketler zorlaştırıcı önlemlerle karşılaşmaktadır. Bugün yabancı sermaye girişinde büyük sıkıntılar yaşıyorsak bunun en önemli sebebi gri listede yer almamız. Bunun ise doğrudan sorumlusu AKP iktidarıdır.” dedi.

AKP İktidarı Türkiye’yi Kartellerin Sığınağı Haline Getirdi

Türkiye’nin kartel cennetine döndüğünün altını çizerek Türkiye’nin AKP iktidarı tarafından bataklığa sürüklendiğinin altını çizen Milletvekili Akay, “AVM’ler, caddeler ve sokaklar mafyaların çatışma alanına dönmüş durumda. Her gün ülkemizin farklı bir noktasında patlayan silah sesleri, cinayetler ülkemizin getirildiği noktayı ortaya koymaktadır. AKP iktidarı açtığı ‘cari açık’ deliğini “Nereden geldiği belli olmayan para” kalemiyle dikmeye çalışmakta bu durumda ülkemiz açısından olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı şu an FATF’ın gri listesindeyiz.” ifadelerini kullandı.

AKP İktidarı Döneminde “Kaynağı Belli Olmayan Para” Girişinde Büyük Artış Yaşandı

Kaynağı belli olmayan para girişine dikkat çeken Milletvekili Akay, “Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre 2021 yılının Ocak-Temmuz döneminde 10 milyar 208 milyon dolar olan kaynağı belirsiz para girişi, 2022 yılının aynı döneminde 14 milyar 139 milyon dolar artarak 24 milyar 347 milyon dolar olmuştur. AKP öncesi dönemde kaynağı belirsiz ya da nereden geldiği belli olmayan para girişi 1984- 2001 yılları arası 1 milyar 778 milyon dolar açık verirken, AKP döneminde ülkemize 76 milyar 719 milyon dolar kaynağı belirsiz ya da nereden geldiği belli olmayan para girmiştir. Özetle AKP’nin iktidar olduğu yılların yaklaşık %67’sinde ülkemize nereden geldiği belli olmayan para girmiştir.” dedi.

AKP’nin Söylem ile Eylemleri Arasında Dağlar Kadar Fark Var

Eylemler ile söylemlerin uyuşmadığına aksine büyük çelişkiler barındırdığına dikkat çeken Milletvekili Akay, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde, ‘Ülkemizi gri listeden çıkarmaya kararlıyız.’ açıklamasında bulundu. Gri liste uyuşturucu, terör ve kara paraya batmış ülkelerin grubudur. Biz yaklaşık iki yıldır bu gruptayız ve ülkemizde ceyran eden olaylara baktığımızda bu gruptan çıkmak için söylemlerin eyleme dönüşmediğini görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.




Bu haber 526 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI