Bugun...



D.Ü “AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN GÜNÜMÜZDE YANSIMALARI” ADLI PANEL

Dicle Üniversitesi kuruluşunun 50. Yılı münasebetiyle Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi ve Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen “Ahilik Kültürünün Günümüzde Yansımaları” adlı panel gerçekleşti.

facebook-paylas
Tarih: 19-10-2023 00:20

D.Ü “AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN GÜNÜMÜZDE YANSIMALARI” ADLI PANEL

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal’ın “Eşyaya Teslim Olmayan Ahlak: Ahilik” konuşmasıyla gerçekleşen panele, Diyarbakır Valisinin eşi Zeliha Su, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektörümüzün Eşi Öğr. Gör. Meral Karakoç, Kurum Müdürleri, Rektör Yardımcıları, Dekanlarımız, Akademisyenlerimiz ve öğrenciler katıldı.

 

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan yaptığı konuşmada Ahilik tarihinden bahsederek, ahiliğin geçmişinin 13’üncü yüzyıla kadar uzandığını anımsattı. Doğan, son yüzyılda gelişmiş ülkelerin gündemine gelen ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standardı gibi kavramların asırlar öncesinde ahiler tarafından hayata geçirildiğine işaret ederek, Anadolu coğrafyasında filizlenen ahiliğin, İslam kaynaklı bir hareketin adı olduğunu belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise konuşmasında “Bir bilim yuvası olan araştırma ve inovasyona her daim önem veren Dicle Üniversitesi olarak bizlere düşen en önemli görev ise Ahi Evran’ın bıraktığı Ahilik kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek olacaktır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal yaptığı sunumda Ahiliğin, temelinde doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik, kardeşlik gibi ulvi değerleri barındıran bir sistem olduğunu belirtti ve günümüzde Ahiliğin koyduğu değerlerin önemini korumakta olduğunu,  bütün insanlığın ihtiyaç duyduğu değerler olduğunu söyledi.

“Fütüvvetin Anadolu’ya yansıyan şekli olan “ahîlik” ıstılâhı Arapça “kardeşim” manasındaki ahî kelimesinden gelmektedir” diyen Köksal,  “Ahilik, birlik ve beraberliğimizin en önemli göstergelerinden biri olmuştur. Ahilikte zengin, fakir ayrımı yapılmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak esastır” dedi. Köksal, Ahiliğin iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik ve yardımseverliğin birleştiği bir sosyo-ekonomik bir düzen olduğunu vurguladı.

Panel sonunda Şed Kuşatma Töreni geleneğini canlandırmak ve nesilden nesile yaşatmak amacıyla Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Aynı zamanda Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç da Şed kuşandı, Ahilik Duası edildi.




Bu haber 723 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI