Bugun...



Filistin'in BM'ye tam üyeliği BMGK'de oylamaya sunulacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliğine ilişkin karar tasarısı oylanacak.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-04-2024 10:03:39 Tarih: 17-04-2024 09:57

Filistin'in BM'ye tam üyeliği BMGK'de oylamaya sunulacak



    

 

Filistin'in BM Daimî Temsilciliği, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, karar tasarısının Arap Grubu adına Cezayir tarafından hazırlandığını bildirdi.

Karar tasarısı metninde, şu ifadelere yer verildi:

"Arap Grubu, Nisan 2024'te Suudi Arabistan Krallığı başkanlığında Büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirdiği toplantıda, Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler Üyeliği Başvurusuna Sarsılmaz Desteğine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Arap Grubu, Filistin Devleti'nin barış ve güvenliğin korunmasına yönelik başvurusuna sarsılmaz desteğini ifade ederek, başta Filistin Devleti ve Filistin halkına karşı sorumlulukları olmak üzere, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik sorumluluklarını yerine getirme konusunda Güvenlik Konseyi ile yapıcı bir şekilde çalışma çabalarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletlere tam üyelik. Bu sadece 2011'den bu yana değil, 1948'den beri atılması gereken, gecikmiş bir adımdır.

Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerini, Cezayir'in Arap Grubu adına ve dünyanın her bölgesinden devletlerin desteğiyle sunduğu karar tasarısı lehine oy kullanmaya çağırıyoruz. En azından Konsey üyelerinden bu kritik girişimi engellememelerini istiyoruz.

Birleşmiş Milletlere üyelik, Filistin sorununun uluslararası hukuk ve ilgili BM kararları doğrultusunda adil ve kalıcı bir çözümüne yönelik doğru yönde atılmış çok önemli bir adımdır.

Filistin'in uluslar topluluğu arasındaki haklı yerinin inkar edilmesi çok uzun süredir devam ediyor. Bu tarihi yanlışı düzeltmenin ve Filistin halkının kendi kaderini tayin, egemenlik ve devlet olma haklarını yerine getirmenin zamanı geldi.

Arap Grubu, Güvenlik Konseyi'ni uluslararası toplumun çağrısına kulak vermeye ve Filistin'in üyelik başvurusunu daha fazla gecikmeden onaylamaya çağırıyor. Bundan daha azı, Konsey'in BM Şartı ve uluslararası hukuk ilkelerini destekleme sorumluluğundan açıkça feragat etmesi anlamına gelir.

Arap Grubu, Filistin halkıyla dayanışma içindedir ve tüm Üye Devletlere bu haklı davayı ve Filistin halkının devredilemez haklarının uzun süredir gecikmiş olarak hayata geçirilmesini destekleme çağrısında bulunur."

Tasarının 18 Nisan'da BMGK'de düzenlenecek bakanlar düzeyindeki Filistin toplantısında oylanması bekleniyor.


 




Bu haber 320 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI