Bugun...



Sebze kurutma sezonu başladı, pazarda fiyatlar nasıl?

Siirt'te vatandaşlar özellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırladıkları domates, dolma biber ve patlıcan gibi sebzeleri kurutmaya başladı.

facebook-paylas
Tarih: 15-08-2023 00:05

Sebze kurutma sezonu başladı, pazarda fiyatlar nasıl?

Temmuz ayının sonu Ağustos ayının başında evlerde özenle temizlenen dolmalık biber, patlıcan, önce temizlenip daha sonra iplere geçirilerek damlarda kurutuluyor. Ardından muhafaza edilerek kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinde kullanılıyor.

Peki, kurutmalık dolma biber ile patlıcanın haldeki fiyatı ne kadar, artan akar yakıt fiyatı kurutmalık sebze fiyatlarını nasıl etkiledi?

Artan maliyet ve akaryakıt fiyatlarına rağmen kurutmalık sebze fiyatının oldukça uygun olduğunu ifade eden komisyoncu Hayrettin Kaysı, tek zarar edenin çiftçi olduğunu ve çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

"Kurutmalık sebze fiyatları şu anda çok uygun ama satılmıyor"

Hayrettin Kaysı

Kaysı, "Kurutmalık sebze fiyatları şu anda çok uygun ama satılmıyor. Çiftçiler zarar ediyor, vatandaşa sorsan çok pahalı olduğunu söyleyecek ama bize sorarsanız üreticiler akaryakıt yüzünden kâr etmiyor. 10 kilometrelik bir mesafede 400 lira yakıt harcanıyor. İşçinin günlüğü 500 liraya çıktı, 5 işçi hesapla, mazotla birlikte günlük 3-4 bin lira masraf oluyor. Kurutmalık biberin fiyatı 10 liradan başlıyor, 15 liraya kadar çıkıyor; patlıcanın ise fiyatı 6 lira ile 8 lira arasında değişiyor." dedi.

"Pazarcı zarar etmiyor, çiftçi zarar ediyor"

Çiftçinin ürününü dışarı satmaması durumunda masrafını dahi çıkaramayacağını ifade eden Kaysı, "Pazarcı zarar etmiyor, çiftçi zarar ediyor. Devletin çiftçilere destek olması, katkı sunması, teşvik pirimi vermesi gerekiyor. Çiftçi toprak kiralıyorlar ama dönümü 2-3 bin lira civarına yükselmiş. Çiftçiler 1-2 kere zarar etti mi o çiftçiler bir daha ekmez." şeklinde konuştu

"Ürünümü hale getirdiğim için pişmanım çünkü zarar ediyorum"

Tarık Karataş

Hasadını gerçekleştirdiği ürünü hale getirdiği için bin pişman olduğunu ifade eden çiftçi Tarık Karataş, "Ürünümü hale getirdiğim için pişmanım çünkü zarar ediyoruz. Akaryakıt için yaptığımız harcama hasat zamanı topladığımız ürünün maliyetini karşılamıyor. Devlet bize destek vermeli, böyle devam etmesi durumunda Siirt bölgesinde tarımla uğraşan çiftçi ekim yapmayı bırakacak. İşçiler eski fiyata çalışmıyor, eskisi gibi üretim de yok. Zirai ilaç 2 kat artmış, böyle giderse bırakacağız." şeklinde tepki gösterdi.

"Kurutmalık için dolmalık biber ile patlıcan tercih ediliyor"

Fatih Aşanboğa

Şu anda özellikle Siirt'te kurutmalık için tercih edilen sebzelerin dolmalık biber ile patlıcan olduğuna dikkat çeken Fatih Aşanboğa, "Patlıcan ile biber gelmeye başladı ama domates daha başlamadı. Ahlat domatesi bir hafta sonra çıkar. Geçen sene dolmalık biber 7-8 liradan başladı, 15 liraya kadar çıktı. Yeni açılışı yaptığımız dolmalık biberin kilosunu 13-15 liradan başlattık ama birkaç gün sonra fiyat daha da yükselir, 15'in üstüne çıkar. Dolmalık biber Siirt'ten, patlıcanlar ise Muş'tan geliyor. Havalar bu şekil devam ettiği sürece kurutma sezonu devam eder." bilgisini paylaştı.

 




Bu haber 727 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI