Bugun...



Kayyum'un Bürokratları Çay Semaverini Dahi Götürmüşler

Sezgin Tanrıkulu: Belediyelerin Mal Varlıkları Talan Ediliyor, Kayyum Uygulamaları Türkiye'nin Tarihine Kötülük Olacak

facebook-paylas
Tarih: 25-04-2024 00:05

Kayyum'un Bürokratları Çay Semaverini Dahi Götürmüşler

 

Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin belediyelerin mal varlıklarını talan ettiğini ve kayyum uygulamalarını sert bir dille eleştiriyor. Çalınan araba motorları, semaverler ve diğer değerli eşyalarla ilgili açıklamaları dikkat çekiyor. Ayrıca, konuyla ilgili yapılan baskıları da gündeme getiriyor.

Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu'nda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin belediyelerin mal varlıklarını talan ettiği ve kayyum uygulamalarını sert bir şekilde eleştirdi. Tanrıkulu'nun gözlemine göre, bu uygulamalar Türkiye'nin siyasi tarihine kara bir leke olarak kazınacak nitelikte.

Tanrıkulu'nun konuşmasında özellikle vurguladığı konulardan biri, belediyelerin yönetimine atanan kayyumların çeşitli usulsüzlüklerle ve yasadışı yöntemlerle belediye mal varlıklarını yağmalamasıydı. Tanrıkulu, yereldeki bürokratlarla işbirliği yaparak, araba motorları gibi değerli parçaların dahi sökülerek çalındığını, semaverler gibi küçük ev eşyalarının bile hırsızlık yapıldığını ifade etti. Bu durumun adaletsizlik ve hırsızlıkla özdeşleştiğini belirtti ve bu tür eylemlerin Türkiye'nin demokrasisine ve toplumsal dokusuna zarar verdiğini dile getirdi.

Ayrıca, Tanrıkulu konuşmasında, polis okulunun yıkıldığı bölgenin imara açılmasına da sert bir tepki gösterdi. Halkın iradesinin hiçe sayıldığını ve hükümetin duyarsız kaldığını belirterek, bu kararın Diyarbakır halkının haklarını gasp ettiğini savundu. Tanrıkulu, hükümetin bu tür politikalarının demokratik değerlere ve hukukun üstünlüğüne aykırı olduğunu belirtti.

Tanrıkulu'nun açıklamalarının ardından, çalınan araba motorları ve semaverler gibi değerli eşyaların yanı sıra, konuyla ilgili olarak yapılan baskılar da gündeme geldi. Tanrıkulu, hükümet yanlısı medya organlarının ve siyasi çevrelerin kendisini ve benzer düşüncede olanları hedef aldığını belirtti. Bu baskıların, eleştirilere karşı bir sindirme ve susturma politikası olarak değerlendirildiğini söyledi.

Sezgin Tanrıkulu'nun bu çıkışı, belediyelerin yönetimindeki kayyum uygulamalarının ve mal varlıklarının talan edilmesinin kamuoyunda geniş yankı uyandırmasına ve derin tartışmalara yol açmasına neden oldu. Tanrıkulu'nun dile getirdiği konular, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin belediyelerdeki uygulamalarını sorgulayan bir kamuoyu oluşturarak, hükümeti adım atmaya zorladı.

CHP Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'nun açıklamasının tamamı; 

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Adalet ve Kalkınma Partisinin kendi siyasi tarihine bıraktığı sabıka bence kayyum uygulamasıdır.

Eğer bu Cumhuriyetin tarihi ve Adalet ve Kalkınma Partisi dönemi yazılırsa, sonuçta bir siyasi kötülük olarak hem Türkiye’ye hem de kendi partilerine, bir siyasi kötülük olarak kayyum uygulaması tarihe geçecek. 8 yıl boyunca kayyumlar yönetti birçok belediyeyi şimdi yeniden kayyum atamanın zemini olabilecek, gerçekle bağdaşmayan, bizzat kendi gözlemimle, gerçekle bağdaşmayan birçok algı operasyonları yapılıyor. Nedeni şu aslında: Bunu bizzat kendi kişisel gözlemimle de ifade edebilirim, kayyum uygulaması sonuçta bir talan rejiminin uygulamasıydı ve bulundukları yerlerde atanan kayyumlar yerel bürokratlarla ve getirdiği bürokratlarla beraber o yerin gerçekten de bütün kıymetli mal varlığını talan ettiler, rantçılarla paylaştılar ve inanılmaz servetler elde ettiler. Bunu Diyarbakır pratiğinden bizzat kendim biliyorum. Son 1 yıllık milletvekilliğim döneminde. Burada birçok kez dile getirdim, ancak Adalet ve Kalkınma Partisinin sözcüsü olan arkadaşlar bunun böyle olmadığını söylediler ve konuyu başka yerlere taşıdılar. Şimdi yine geleceksiniz ve terörle ilgili bir şeyler söyleyeceksiniz ama sizi gerçekten batıran, dibe doğru sürükleyen bu rantçılardan hesap sormayı bir tarafa bırakacaksınız. Şimdi size sorarım, Kayapınar Belediyesinden semaver götürmek ne demektir ya? Çaydanlık götürmek ne demektir? Ya bu hırsızlıktan daha öte bir kötülüktür. Partinize yapılan kötülüktür. Buradan ifade ediyorum, yalansa çıkın gelin, ‘deyin ki yalandır.’ Kattaki çaydanlık götürülür mü semaver götürülür mü? Böyle yapıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Hazar Gölü kıyısında mal varlığı var. Yıllardır orada duruyor. Kayyum işletmedi, kötü kullandı… Bu neden Milli Eğitim Bakanlığına devredilir? 30 dönüme yakın bir yer neden devredilir. Bakın bunları Diyarbakır Halkı gördü ve size kırmızı bir kart gösterdi. Bu kötülüğü yapmayın, kendinize bu kötülüğü yapıyorsunuz. Ya çıkın deyin ki, ‘Bir müfettiş görevlendirdik, tamam, komisyon kurmadık, görevlendirdik." Gerçekten de Cizre'de, Kızıltepe'de, Diyarbakır'da, Van'da bu belediyenin mal varlıkları, menkul varlıkları -gayrimenkulu bıraktım, onları meclis kararıyla yapmışsınız- talan edildi mi edilmedi mi ya sizin memurlarınız tarafından? Bakın, ben bir gerçeği burada ifade ediyorum: Bizi dinleyen varsa İçişleri Bakanlığından veya Savcılıktan bu aynı zamanda bu kürsüde bir suç duyurusudur ya, nasıl bir belediyenin malları bu şekilde talan edildi? Bakın, biraz önce ifade edildi, ben de biliyorum; ya, motor sökülmüş, motor! Aracın motoru sökülmüş ya! Ya, vahim şeyler gerçekten ve bunu sizler koruyorsunuz, yereldeki siyasi ortaklarınız koruyor bütün bunları; bunları yapmayın, bunlar Türkiye'nin tarihine kötülüktür. Şimdi çıkıp bu uygulamaları da buradan savunmayın.

Son sözüm de şu, bir Diyarbakırlı olarak söylüyorum aynı zamanda: Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 50 yıl boyunca hizmet veren Emniyet Müdürlüğü ve Polis Okulu vardı, o Polis Okulu sonuçta depremde zarar gördü ve yıkıldı. Bağlar Diyarbakır'ın en kalabalık yeri, şimdi orayı Toplu Konut vasıtasıyla imara açıyorsunuz. Ya, Diyarbakır'da Toplu Konutun kullanabileceği o kadar çok alan var ki arazi bakımından... Halkın isteği var ya, burayı yeşil alana çevirin, Millet bahçesi yapın; çok seviyorsunuz, millet bahçesi yapın, insanlar kullansınlar.

Bir kez daha Genel Kurulu saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum




Bu haber 729 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Belediyeler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI