Bugun...


Şaban yoldaş

facebook-paylas
TEVEKKÜL’ÜN FAZİLETİ
Tarih: 11-10-2020 18:31:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:31:00


Allah’a güven, vekil olarak Allah yeter. AHZAB/3

Bu haftaki yazımda tüm Müslümanların farz ibadetlerinden sonra, yapmaya gayret etmesi gereken en kıymetli ibadetlerden biri olan tevekkül ve faydalarını kısaca anlatmaya çalışacağım.

Tevekkül nedir? Yapılacak olan tüm işlerde, gerekli olan her türlü önlemi alarak, sebeplere bağlanarak, elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah’a bağlanıp ona güvenmek, sonucu Allah’tan beklemek ve sonuca razı olmaktır.

Hayat bir limandan, başka bir limana yol almakta olan gemi yolculuğuna benzer. Bu yolculukta her insana taşıyabileceği kadar yük verilmiştir. Kimi insan yükünü sırtına almış, bin bir zahmet ve bin bir eziyet, korku, endişe ve şüphelerle varacağı limanına doğru yol almakta.

Kimi insan ise, kendine ait olan yükünü geminin güvertesine bırakmış ve üstüne oturmuş huzurlu bir şekilde, zahmetsiz ve korkusuzca varacağı limana doğru yol almaktadır.

Bu gemilerin kalkış noktası dünya, varacakları liman ise ahirettir. Taşıyabilecekleri yük, insanoğlunun geçim derdi ve korkusu, arzu ve istekleri, dünya işleri ve sıkıntılarıdır.

Yükünü sırtına alarak yolculuk yapan insanlar: Geçim korkusu olan, gereksiz dünya işlerinin peşinden koşan, bütün işlerini, birilerinin yardımı veya kendi gayret ve çabasıyla yapmaya çalışan, sürekli şüphe, korku ve endişe içinde yaşayan insanlardır. Bu insanlar hırs yaparak ulaşamayacakları şeylerin peşinden koşarlar. Devamlı olarak korku, endişe ve şüphe içinde olurlar. Bu yüzden de ibadetlerini sağlık bir şekilde yapamazlar. Dünya hayatları korku, endişe, şüphe, zahmet ve eziyetle geçer. Ahiret limanına vardıklarında ise büyük bir hüsrana uğrarlar.

Yükünü geminin güvertesine bırakmış ve üstüne oturan insanlar: Onlar hakkıyla Allah’a güvenmiş ve bütün işlerini Allah’a ısmarlamış, kaderlerine razı olmuş, korku ve endişeden uzak, huzurlu  bir şekilde hayatlarını sürdürmekte ve rahat bir şekilde ahiret yurduna doğru yol almaktadır.

Gerçek tevekkül güzel bir davranış, ahlaki bir fazilettir. Allah Müslümanlara tevekkülü emretmiş ve tevekkül edenleri sevdiğini ayet-i kerimede şöyle haber vermiştir: ‘‘Muhakkak ki Allah kendisine dayanıp güvenenleri sever.’’ ALİ İMRAN/159

İnsanlar Allah’a inanıyor ancak o’na güvenmekten korkuyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri Allah-u Teala hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamak ve onun vaadinden şüpheye düşmektir.

İhlas sahibi kul, kulluk görevini yapar ötesini efendisine havale eder.

Allah’ın vaadi haktır. Onun emri sıradan bir emre benzemez, Allah’ın emri kat’i, askerleri kuvvetli, saltanatı sonsuzdur. Her emri, istisnasız yerine gelir. Bunlara iyice inan. Böyle bir padişahın mülkünde yaşadığını bil. O’nun mülkü devam eder. İlmi, bütün kainatı kuşatmıştır. Hükmü her yerde geçer. Her yaptığı işte adalet vardır. Ne yerde, ne de gökte O’ndan saklanan bir şey olmaz. Onun vaadinin doğruluğundan asla şüpheye düşme.

Yüce Allah Ayet-i kerimede şöyle buyurur: Ki onlar, sabretmiş olup yalnız Rablerine güvenip dayanmaktadırlar. ANKEBUT/59

 

Yapacağın tüm işleri Kur’an-ı Kerim ve Efendimizin (SAV) Sünnetlerine arz et. Kur’an ve Sünnete uygunsa yap, değilse yapma. Bütün işlerinde Allah’a güven ve ne istersen o’ndan iste başkasından bir şey bekleme, senin bütün niyetin bu hal üzere olsun. Eğer sen hakkıyla Allah’a güvenir ve sabırlı olursan, bütün işlerinde sana kolaylık sağlar.  Geçim sıkıntısı çekmezsin. Allah, sana hiç ummadığın yerden rızkını gönderir. Duaların kabul, kalbin huzur içinde olur. Bela ve musibetlerden uzak olursun, Allah seni korur ve esirger. Bela ve musibet bir imtihan vesilesi olarak gelir. Ancak sana zarar vermez, imanını kuvvetlendirir. İzzet ve şerefini artırır. Kalbin rahat ve huzurlu olur. Korku, şüphe ve endişelerden uzak olursun. Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmazsın. Çünkü sen gücünü ondan alıyorsun. Allah katında derecen artar. Dünya yükünden kurtulursun. Çünkü seni senden daha iyi bilen, sonsuz kudret sahibi ve bütün noksan sıfatlardan münezzeh olan Yüce Allah senin bütün işlerine kefil olmuştur. İşin hikmet tarafına aklın erince işlerin kendiliğinden yürüdüğünü görürsün. Bu dünyan selametle geçtiği gibi, ahirette de hesabın kolay olur.

Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurur: Sen, İlahi emre uyduğun, kötü yollardan korktuğun müddet korkma, en doğrulukla Hakk’a teslim ol, şerden korunursun. Hayır ve fazilet seni bulur. Din ve dünya yönünden İlahi bir muhafaza içinde olursun.



Bu yazı 4707 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI