Bugun...


Şener Mengene

facebook-paylas
MİLLİ STRATEJİK ALTERNATİFLERİMİZ-1-
Tarih: 11-10-2020 18:58:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:58:00


Bütün Dünyanın gündemi bir anda değiştirildi. Korona virüs (Covid-19) salgını ile bir küresel sosyal deney yapılıyor. Bu deneme ile yeni Dünya düzenine geçişin bir denemesi mi yapılıyor, bu salgın bir laboratuvar kazası ile mi oldu henüz bunu anlamış değiliz. Acaba, Küresel Biyopolitik bir saldırı ile mi karşı karşıya kaldık? Bunu yapanların amacı ne, bu kadar insanın ölümü onlara nasıl bir fayda sağlayacak, bundan sonra Dünya hangi istikamete gidecek bilemiyoruz? Salgından bütün Dünya gibi bizde olumsuz etkilendik. 4. Sanayi Devrimine geçiş süreci çok sancılı geçiyor ve 3. Dünya Savaşını örtülü olarak yaşıyoruz, ancak hasım kim belli değil! Bu konularda farklı düşünen, farklı sonuçlara ulaşan yaklaşımlar da var, onlarda dikkate alınmalıdır.

Şimdi komplo teorilerini bir kenara bırakalım, geleceğe yönelik kalıcı çözümleri hızla hayata geçirelim. Türkiye Dünya da en fazla alternatifi olan ülkedir. Akl-ı selim ile hareket edelim. İlim, irfan, hikmet ve gayretle yol alalım. Devlet ve millet el ele verip bu afeti en az hasarla ve en kısa sürede nasıl atlatabiliriz. Bunları düşünelim. Maddi ve manevi tedbirleri birlikte almalıyız. Bilim Kurulu’nun ve kamu yöneticilerinin uyarılarına harfiyen uyalım. Hijyen ve sosyal izolasyon kurallarına uyalım ve yayalım.

Daha önce, hıv-aids, şarbon, zika, nipa, ebola, sars, mers, domuz gribi, kuş gribi, sarıhumma, veba, Afrika domuz vebası, kırım kongo gibi bundan çok daha olumsuz hastalık, salgın ve badireler atlattık. Allah’ın izni ve yardımı ile bu badireyi de atlatacağız. Buna inancımız tamdır. Yeter ki doğru adımları zamanında atalım.

Medya’da, sosyal medya’da ve youtube’de stratejist, analist ve teorisyen olarak yayın yapan felaket tellâllarının görüşlerine esir olmayalım. Bunların kötümser fikirleri virüsten çok daha tehlikeli ve çok daha hızlı yayılıyorlar. Bunlar engellenmeli, basına çıkmalarının sınırlandırılmasının bir yolu bulunmalıdır. Algı yönetimine kapılmayalım. Türkiye bu durumdan çok daha da güçlenerek çıkacaktır. “Milli Stratejik Alternatiflerimizi” tespit edelim ve bunları hızla uygulamaya koyalım.

Bizce Yapılması Gereken Tedbirler Şunlardır:

Temizlik, hijyen ve karantina kurallarına uyalım, uyarı ve tedbirlere azami hassasiyet gösterelim. Uymayanları da kırmadan uyaralım. Sosyal izolasyona dikkat edelim. İhtiyaç olmadıkça dışarıya çıkmayalım. Bilim kuruluna ve mülki idarenin uyarılarına harfiyen uyalım. Büyükşehirlerden memleketine, tarım için gidecekler olacaktır, köyüne gidenler orada da karantina şartlarına dikkat etmeli, o bölgelerimizdeki yerel yöneticiler çalışma ve üretimi aksatmadan sürdürmenin yolunu bulmalıdır. Gıda ve tarım ürünlerinin üretimi hayati önemdedir. Böyle sıkışık dönemlerde yüksek teknolojik ürünler üretmenin değeri beka ile eşdeğerdir. Buna bağlı olarak yeni iş kolları geliştirmeliyiz. Tarıma, bitkisel ve hayvansal üretime büyük önem verelim hayvancılığı, ormancılığı destekleyelim. Köyleri güçlendirelim, tarıma uygun kamu arazilerini kullanıma açalım. Tarım arazilerini sanayi ve konut alanı olarak kullanılmasını önleyelim. Yerli tohuma dönelim. Destek kredileri verelim. Kredilerin takibini yapalım, devlet desteklerinin yerinde kullanıldığını denetleyelim. Tarım ve hayvancılık kredilerinin ev yâda otomobil alınmasında kullanılmasını önleyelim. Su, elektrik, doğalgaz ve telefon faturalarının ödenmesinde kolaylıklar bulalım, indirim yapmanın yollarını araştıralım. Ekim zamanı, çiftçilere faizsiz kredi ve ucuz iş gücü temini için yardımcı olunmalıdır. Bütün tarlalar ekilmeli, tohum ve gübre desteği sağlanmalı. Tanzim satışlar, kooperatif birlikleri yeniden açılmalıdır. Atıl durumdaki kamu arazileri tarıma açılmalıdır. Ekip-biçme karşılığında vatandaşlara kiralanmalı uzun vadeliğine verilmelidir. Köylülere ve çiftçilere tarım, gübreleme, aşı, arıcılık, kümes hayvancılığı vs eğitim verecek kurumlar kurulmalı ve oluşturulmalıdır. Çay Borsası daha geliştirilebilir, uluslararası bir boyut kazandırılabilir. Fındık Borsası kurulabilir. Çay ve Fındık Kanunu gibi düzenlemeler yapılabilir. Günlük olarak çalışan, kira da işyeri ve evi olanlar için destek ve vergi muafiyeti gibi destekler sunulmalıdır. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızın verimli bir şekilde işletilmesi, kullanılması sağlanmalıdır. Nükleer enerji santrallerine yatırım yapılmalıdır. Yenilenebilir enerji çalışmaları hızla devam etmelidir. Bor, toryum, kaya gazı, kaya petrolü, kaya tuzu, doğalgaz, petrol gibi yeraltı kaynaklarımızı bulalım, verimli bir şekilde kullanalım. Son yapılan araştırmalarda kenevirin endüstriyel bir bitki olarak büyük değeri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu gibi çok önemli tarımsal varlıklardan sınırsız istifade edilmesinin yollarını açalım. Daha etkili kullanalım, daha geniş bir alana yayalım. Çiftçimize para kazandıralım. Bu birçok alanda büyük fayda sağlayacak gıda bakımından kendi kendimize yeterliliğimizin yolunu açacaktır. Elimizde çok alternatifimiz var. Bunu yapacak akıl, insan, iman ve imkânımız mevcuttur, milletimiz çalışkan ve yaratıcıdır. (DEVAM EDECEK)

 



Bu yazı 154 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI