Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
DEVLET BANKALARI DÖNEMİ BAŞLADI
Tarih: 11-10-2020 18:46:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:46:00


Maliye Bakanlığının öteden beri özel bankalarca yapılan vergi tahsilatlarını; 01.01.2020 tarihinden itibaren tamamen “DEVLET  BANKALARI” na  Ödemelerinin yapılması için kamu oyunu bilgilendirmişti.

Diğer yandan Maliye Bakanlığı Özel Bankalara gönderdiği 26 Kasım 2019 tarihli ve 162711 sayılı yazısında gerekli açıklamalar yaparak, daha önce imzalanan protokolleri iptal ederek, Vergi Ödemelerini; bundan böyle  Özel Bankalar tarafından tahsil edemeyeceklerini bildirmişti.

 

Konunun aslına bakılırsa ne oldu da böyle bir karar alındı ? Vergisini daha rahat ödeyen vatandaş neden özel bankalardan koparılmaya çalışıldı ?  Bir hayli zaman diliminde  Vergi Dairelerinde oluşan kuyrukların azalması için vatandaş özel bankalara yönlendirilmişti. Vergisini ödeyen vatandaş daha çabuk ve rahat bir şekilde işlemlerini yaparken neden böylesi bir uygulamaya maruz kaldığını biraz irdelemek isterim;

 

* İşin aslına bakılır ise devlet  bankalarının bundan böyle işlem hacimleri çok artacak, bunun yanında birde Vergi Daireleri de vergi tahsilatlarını ilgili veznelerde de yapabilecek;  bence yıllar önceki sistem tekrar geriye döndü gibi ? ama bu sefer

 “DİJİTALLEŞEREK” döndü.

 

* 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren Vergi Dairesi Müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacaklar Vergi Dairesi Veznelerine yatırılabilecek. Sadece aşağıda zikrettiğim Devlet bankalarına vergiler yatırılabilir;

*T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

*Türkiye Halk Bankası A.Ş.

*Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O

*Ziraat Katılım Bankası A.Ş.

*Vakıflar Katılım Bankası A.Ş.

*Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.

*Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT)’ ye

ödenir denilmekte, yani vatandaşın artık parasını üç günlüğüne Özel Bankalarca işletilemeyecek, doğrudan Devletin kasasına geçecek.

* Artık bundan böyle Vergi Mükellefleri muhtemelen Vergi Daireleri Veznelerine Vergisini ödemeyi tercih edecekler. Özellikle Basit Usul de bulunan Vergi Mükelleflerinin daha çok bunu tercih edeceklerini düşünüyorum.

 

* Maliye Bakanlığı böylesi bir uygulamayı getirmekle acaba vergisini düzenli ödeyen vatandaşın lehine mi olacak ? yoksa aleyhine mi olacak ? ileriki zamanlarda kısmet olursa birlikte göreceğiz.

Eğer vatandaş eskisi gibi kuyruklarda kalır ve çekilmez bir durumla karşı karşıya kalıp,  devlet bankaları kuyruklarında vergisini daha rahat ödeyemez ise büyük bir sıkıntı kapıda demektir. Bir meslek mensubu olarak bana sorarsanız, sistem iyi işliyordu, her şey usulüne göre yapılıyordu, daha rahat ve kolay bir şekilde mükellef vergisini ödüyordu. Ama şimdi “ödemeyi yapacak kapılar üzerine kapandı” gibi geliyor bana.

 

 

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com

 

 



Bu yazı 148 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI