Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
E- ARŞİV FATURANIN İPTALİ !
Tarih: 11-10-2020 18:45:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:45:00


Maliye Bakanlığının yayınladığı 509 nolu Genel Tebliğin usul ve esasları çerçevesinde düzenlenmesi gereken ” E-ARŞİV FATURANIN”  01.01.2020 tarihinden sonra 30.000.-TL. ile 5.000.- TL. yi aşması halinde e-portal üzerinden düzenlemeleri zorunluluk haline getirilmişti.

 

Mükellefler bu zorunluluk karşısında gerçek piyasada iş yapan firmaların veya herhangi bir şahsın sehven yüksek tutarda fatura düzenlemeleri halinde , sistem üzerinde şuanda ” İPTAL”  etme durumu söz konusu değildir. Bu durumla  karşılaşan bazı mükelleflerin “e-portal” da yeniden fatura düzenlemeleri söz konusu olup cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları için V.U.K mülga 370. maddeye göre izahata davet ile karşı karşıya kalmamaları için yapmaları gereken bazı hususlardan söz etmek istiyorum;

 

a-) Yüksek tutarlarda sehven düzenlenen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise kayıtlarına intikal etmediğine dair karşılıklı bir yazı alınmalıdır.

b-) Vergi mükellefi değil ise sadece düzenleyen firmanın yazı vermesi yeterli olur.

c-) Sehven fatura düzenleyen firmanın ilgili Vergi Dairesine

yazılı beyanda bulunması icap eder.

Bu durumlarda izahata maruz kalmamak için ilgili vergi dairenize yazılı baş vuruda bulunmanız gerektiği ve sehven düzenlenen yüklü miktardaki faturayı kayda almadığınızı beyan etmeniz, firmanız için daha faydalı olacağını düşünüyorum.

 

Yukarıdaki işlemleri sırası ile yaptıktan sonra sistem üzerinden (e-Portalde) tekrar doğru olarak düzenlemeniz gereken faturayı düzenleyip ilgili Not bölümünde sehven düzenlemiş bulunduğunuz faturanın tarih ve sayısını zikrederek “Ona istinaden tekrar düzenlenmiştir” ibaresi konulur ise, izahata davet edildiğinde bu belgenin bunun yerine düzenlendiği bilgilerini yetkili mercii ye daha rahat ve kolay bir şekilde sunabileceğinizi, V.U.K. göre herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmayacağınız kanısındayım.

 

İleriki dönemlerde Maliye açısından firmanıza  ait sehven düzenlenen yüklü miktardaki faturanın sebebini daha rahat açıklayabileceğinizi  ve doğabilecek zararlardan işletmenizi şimdiden güvence altına almış olursunuz.

 

 



Bu yazı 170 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI