Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
KORONAVİRÜS’ÜN ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÜZENLEMELER
Tarih: 11-10-2020 18:57:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:57:00


Değerli okuyucularım; daha önceki yazılarımda Kovid-19 Mali Etkilerinden söz etmiştim. Geçen haftada Kovid-19 İş Güvenliğine etkilerinden ve ileriki tarihlerde olabilecek tedbirlerden bahsetmiştim.

Bu yazımda bugüne kadar çıkan kanunlarda bazı değişiklikler yapılarak 17.04.2020 tarihli 31102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7244 Sayılı Yasada belirtilen hususlardan söz etmek istiyorum.

Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin azaltılması hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanunun; 7., 8. ve 9. maddelerindeki hükümleriyle  “ÇALIŞMA HAYATINDA” bazı değişiklikler yapıldı. Bu Kanunda (7244 Sayılı Kanun) özellikle ÜCRETSİZ İZİNE ayrılmanın özel bazı şartlarından ve dikkat edilmesi gereken yasal kurallardan söz edeceğim.

1- 15.03.2020 tarihinden sonra 4447 Sayılı Kanunun 51’nci maddesi kapsamında İş Sözleşmesi feshedilen ve aynı kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden FAYDALANAMAYAN işçiler ile İşverenler tarafından ÜCRETSİZ İZİNE ayrılan ve Kısa Çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilere günlük; 39,24.-TL., Aylık; 1.177,00.-TL. Nakdi ücret desteği verilecektir. Burada Dikkat edilmesi gereken İş Akdi devam edenler 17.04.2020 tarihinden önce Ücretsiz İzne ayrılanlar bu kanundan faydalanamazlar.

2- Kısa Çalışma ödeneği başvuruları için uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklenmek sizin, kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilecektir. Yani herhangi bir müfettiş raporuna gerek duyulmadan işlemler sonuçlandırılacaktır.

3- 17.04.2020 tarihinden 17.07.2020 tarihine kadar olan süreler içinde faydalandırılacağı, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında İşveren tarafından işçi çıkışı yapılmayacaktır.

İlgili Kanunda (7244 sayılı Kanun) özellikle işçinin iyi niyet kuralları içerisinde çalışması devam edenler, 17.04.2020 ile 17.07.2020 tarihlerinde çalışmış olması şartı getirilerek, ÜCRETSİZ İZİN hakkını kullana bileceği ifade edilmiştir.

Burada İşverenin DİKKAT etmesi gereken kurallardan bazıları olarak gördüğüm, kesinlikle İşçi ile “ÜCRETSİZ İZİN FORMU” nu karşılıklı doldurmalarını ve bil fiil olarak çalıştıracağı işçilerin ileride bir sorunun yaşanmaması için bu tedbirin alınmasını öneriyorum.  İleriki zamanlarda İşverenin karşısına çıkabilecek sorumluluklardan kaçınmak lazım.

Çünkü Kanunda açık bir şekilde ifade edilmiştir; yanlış beyanatlarda İşveren hatalı bilgi ve belge verilmesinde sorumlu olup, yapılan  fazla ve yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacağı hususu belirtilmiştir. Bu süre içerisinde madde hükümlerine aykırı olarak İşçi Sözleşmesini fesheden İşverenlere “her bir işçi için fiilin işlendiği tarihteki asgari ücret tarifesi kadar İdari Para Cezası” kesilecektir.

Bu yasa ile beraber bakalım İşverenler Sigortalı Çalışan elemanlarını ne derece faydalandırabilecek veya bunu daha faal ve kolay uygulanması hususunda sistem üzerinden nasıl bir kolaylık sağlayacağını, İş Kur üzerinden işlemleri daha hızlı ve aktif olarak yapacağını düşünüyorum.

Buda iş Kur’ un iş yükünü bayağı artıracağını, işveren kısmı yine sıkıntılı olacağını düşünüyorum. İşverenler Hizmet Bordrolarını Kurumlara sistem üzerinden sunarken, iş Kur’ un yapması daha uygun olacağı, şu an prim ve hizmet bordrolarının mücbir sebep dışında ertelenmediği varsayımını düşünerek sistemin nasıl çalışacağı hususunu hep birlikte ileriki zamanda göreceğiz.

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com

 

 



Bu yazı 130 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI