Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
KOVİD-19 MALİ ETKİLERİ
Tarih: 11-10-2020 18:55:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:55:00


Maliye Bakanlığının aldığı bir çok ekonomik kararlar ile beraber 18 Mart 2020 tarihli “Ekonomik İstikrar Kalkanı” Programı ile  30 Mart 2020  “ Milli  Dayanışma Kampanyası” da  bu güne kadar alınan tedbirlerin piyasada bir hayli sıkıntıları ile karşılaşan esnafın, bu süreçte çok ciddi sıkıntılarla karşılaşacağını ve bir panik havası içinde ileriki süreçlerde piyasanın bu panik havaya alışması ile bir çok etkiler meydana getireceğini, özellikle aylarca kapalı kalan Esnafların bir an önce “CAN SİMİDİ”  olarak   sıralamamız gereken bazı ekonomik tedbirlerden söz etmek istiyorum;

a-) Bankaların daha hızlı ve uygun koşullarda acil krediler sağlamalı.

b-) Kısa Çalışma Ödeneği adı altında yapılan çalışmaların, İş-Kur tarafı bayağı bir bürokrasi ile karşı karşıya kaldı. Bunun bir an önce kolay bir şekilde uygulanmaya alınmalıdır.

c-) Ertelenen Beyanların, iş yükünün yığılmaması için bunların ileriki tarihlerde (uzatma tarihleri dahil) ayrı ayrı beyan edilmeli, tıpkı ödemelerde olduğu gibi olmalı.

d-) Esnafa sağlanan krediler de hiçbir şart aranmadan sistem üzerinden gerekli krediler  sağlanmalıdır.

e-) Dijital ortamlarda daha kolay ve işlemlerin sonuçlandırılma kısmı hızlı bir şekilde aktive edilmelidir.

f-) Sistem üzerinden “Mücbir Sebep” hali sayılan işletmelerin her türlü mali konularda destek sağlanmalıdır.

g-) Olağan üstü hallerde bile Maliye Özellikle Korona Virüsü  (Covid-19)  n den dolayı zarar gören işletmelerin mali durumlarını düzeltene kadar bazı muafiyetlerin yapılması için sistem üzerinden muafiyetler sağlanmalıdır.

Aksi takdirde bunun “MALİ ETKİLERİ” ileriki tarihlerde daha kötü sonuçlara gidileceği ve piyasanın Ekonomik yıpranmaların yanında “ İNSANİ ” dramlara yol açabileceğini düşünüyorum.

KORONA VİRÜSÜ piyasayı bir hayli etkileyeceğini düşünerek, Maliye Bakanlığı bir an önce Esnaflara ciddi bir reçete sunmaz ise bu sıkıntılar bir “KAR TOPU” gibi büyüyerek milletin önüne düşer. “Türkiye Evde Kal “ Sloganı ile bir şeyler yapılmasını istiyorsak Ekonomik Koşullarda da bir iyileşmenin olması ve insanlar evlerinde kaldıkları sürece, kafaları işte veya ekmek parası derdinde olmayacak ortamlar oluşturulmalıdır.

Aslında Ekonomik etkileri ve mali sıkıntıları Esnafın üzerinden kaldırdığımız takdirde “Emin olun Türkiye bir ay değil iki ay bile evde kalır.”

 



Bu yazı 133 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI