Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
SEKTÖREL BAZDA KOVİD-19 ETKİSİ
Tarih: 11-10-2020 18:58:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:58:00


Türkiye de yaklaşık bir aydan (16.03.2020 tarihinden beri) fazla süre içinde piyasada bir hayli daralma söz konusu. Hazine ve Maliye Bakanlığının almış olduğu ekonomik tedbirlerle beraber, ESNAFIN SEKTÖREL BAZDA da etkilendiği gözlenmiştir.

2020/Mart ve Nisan aylarında bazı kurumların yaptığı istatistiksel verilerde de görüldüğü gibi KORONAVİRÜS nedeni ile satışlarında yükselmeler ve gerilemeler olmuştur. Mesela; İnternet alışverişlerinde yapılan harcamalar 2020/Mart ; 3,911.- Nisan; 3,730.- bazda bir yükselme ile ilk sıralarda yer almıştır. İkinci bazda Marketler yerini alırken, üçüncü sırada Çeşitli Gıda Malzemelerini satanlar yer almaktadır.

Yine yapılan araştırmalarda aşağıda sayacağım sektörlerde, İstanbul İstatistik Ofisi’nin verilerine göre şöyledir;

1-Hava Yolları % 92

2-Konaklama % 85

3-Restoran/Yemek % 81

4-Giyim ve Aksesuar % 78

5-Seyahat Acenteleri/Taşımacılık % 75

6-Eğitim /Kırtasiye/ Ofis Malzemeleri % 56

7-Araba Kiralama % 53

8-Sağlık/Sağlık ürünleri/Kozmetik % 41

9-Mobilya ve Dekorasyon % 40

10-Benzin ve Yakıt İstasyonları % 40

11-Hizmet Sektörü % 27

12- İnternetten Yapılan Alışverişler %1 bazlı küçülmeler görülmüştür.

“Salgın hastalığın yayılmasından” sonra alınan sağlık tedbirlerinden dolayı ON İKİ SEKTÖR ciddi bir şekilde etkilenmiş. Türkiye’nin her yerinde bu oranlarda esnafta küçülmeler meydana gelmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı 518 nolu Tebliğ ile ilgili mücbir sebep sayılan bazı firmaların, bu sektörde faaliyet göstermekle beraber, Nace kodları yanlışlıkla farklı girilen mükelleflerin de Nace kodları değiştirilerek mücbir sebep halinden yararlanabilecekleri düzenlenmiştir. Mücbir sebep Komisyonları da bir çok mükellef için olumsuz dönüş yapmıştır.

Etkilenmeyen üç sektör dışında diğer bütün sektörlerin daha farklı bazlarda etkilendiği kamu oyuncada bilinen ve yapılan tespitler ilgili kurumlara sunulmuştur. Mücbir sebep hali olarak on iki sektörün içinde bazı işyerleri Nace kodundan olsa gerek mücbir sebep hali olarak görülmemesi ESNAF açısından bayağı SIKINTILARA yol açabileceğini düşünüyorum.

Gerek çalışmalarda ve gerek İş-Kur’a yapılan müracaatlarında  Kısmi Çalışma olarak görülmemesi ayrıca sıkıntılara yol açacağını, sistem üzerinden SEKTÖREL bazda mükelleflerin işlemleri yapılıp, çalışan işçi sayısına eşdeğer oranlarda değerlendirilip, işverene daha çabuk ve kolay bir şekilde yansımasını, VİRÜS’TEN OLUMSUZ  ETKİLENEN sektörlerin birincil olarak görülmesi, buna göre mükelleflerin Nace kod ayarlarının daha çabuk ve kolay olmasını sağlar.

Meslek Mensuplarının (Mali Müşavirlerin) mükelleflerin iş ve işlemlerini daha hızlı yapabilmeleri için sistemin hızlı ve doğru bir şekilde çalışmasını diliyorum.

 

 



Bu yazı 157 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI