Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
SGK BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI
Tarih: 11-10-2020 18:47:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:47:00


Bilindiği gibi daha önce ; 5510 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “Bu fıkrada düzenlenen teşvik, kamu idareleri hariç bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah, oran ve esaslar üzerinden 506 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için de uygulanır.” hükmü 7161 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 41’inci maddesi ile 01/2/2019 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

 Artık; 506 SAYILI KANUN’UN GEÇİCİ 20’NCİ MADDESİNE TABİ SANDIKLAR BEŞ PUANLIK TEŞVİK İNDİRİMİNDEN YARARLANAMAYACAKLAR. Aslında bunun daha önceden uygulaması gereken bir durum idi, çünkü herhangi bir ticari unsuru teşkil etmeyen bazı kurum ve odalar bu beş puanlık indirimden faydalanmaları bana göre anlamsız idi. Ticari sektörde iş yapan işverenlere katkı olsun diye bakanlık böyle bir karar almıştı. Bunun yanında bazı kurumlarda da bu indirimler uygulandı, daha önce İhaleli işlerle uğraşan ticari sektörlerin beş puanlık indirimleri kaldırılmıştı.

Sandıklar ve Odalarla ilgili indirimin kaldırılış tarihi 01.02.2019 olması bana göre çok düşündürücü bir durum, acaba daha önce yararlanılan beş puanlık indirimleri Bakanlık geri mi isteyecek ? yoksa farklı bir uygulama mı getirecek ? Bunu ileriki zamanlarda gerekli duyurularda göreceğiz.

TÜRMOB (TÜRKİYE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BİRLİĞİ) Mevzuat Sirküleri 29.01.2020 /46-1 sayılı yazısında ilgili açıklamalar yapmıştı. Bununla ilgili aşağıda zikredeceğim kurumlar beş puanlık indirimden faydalanamazlar.

* Sandık kuruluşları

* Bankalar

* Sigorta ve reasürans şirketleri

* Odalar

* Borsalar ve Birlikler.

Bunların dışında kalan kanunda sayılan işyerleri zikredilen tarihten itibaren eskiden beri uygulamadan yararlanılan 4447 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesinde yer alan Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Sigorta Primi Teşviki ve 4857 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin altıncı fıkrasında yer alan Engelli Sigortalı İstihdamına Yönelik Sigorta Primi teşviklerinden beş puanlık İNDİRİMDEN yararlanmaya devam edeceklerdir.

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com

 



Bu yazı 153 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI