Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERDE % 5 İNDİRİM
Tarih: 11-10-2020 18:56:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:56:00


Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 121. maddesinin ikinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentleri ile beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir. 01.01.2020 tarihinden itibaren verilmesi gereken; Yıllık Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi beyannamesinde;  % 5 puanlık vergi İNDİRİMİ  söz konusu olabilmesi için mükelleflere aşağıda zikredeceğim bazı şartların oluşması gerekir.

a-) 1-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu (2019) yılı ile bu yıldan önceki (2017-2018) son iki yıla ait Vergi Beyannamelerinin, kanuni süresi içerisinde verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme (DZT) amacıyla ve pişmanlıkla (PIS) verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.) olması şarttır.

b-) 2-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibari ile (1) numaralı bent kapsamındaki vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması (Ödemenin, ilgili mevzuatı gereği istenilen bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olarak ibraz edilmiş olması koşuluyla, vergi kanunları gereği doğan iade alacaklarından mahsuben yapılmış olması ve indirimden yararlanıldıktan sonra söz konusu iade alacağı tutarının mahsuben ödemesi talep edilen vergi borcu tutarının altına düşmesi hâlinde, eksik ödenmiş duruma gelen vergilerin mahsuben ödenmek istenilen tutarın %10’unu aşmaması kaydıyla, eksik ödenmiş vergiler dolayısıyla veya vergi kanunları gereğince, tecil edilerek belirlenen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak terkin edilecek vergilerin, şartların sağlanamaması hâlinde kanunlarında belirlenen tecil süresinin sonunu takip eden on beşinci günün bitimine kadar ödenmesi şartıyla, bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.) ayrıca, vergi aslı (vergi cezaları ile fer’i alacaklar dâhil) 1.000.- Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekir.

Kısaca bu maddede geçen Vergi beyannameleri ibaresi Kanaatimce; Yıllık Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi beyannameleri, Geç.Vergi Beyannameleri, muhtasar, muhtasar ve prim hizmetleri beyannameleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Dairelerine verilmesi gereken Katma Değer Vergisi (K.D.V.) ve Özel Tüketim Vergisi beyannamelerini ihtiva ettiğini, 5.fıkradan da açıkça anlaşılmaktadır. Meslek mensubu bu beyanları gönderirken geriye dönük takibini  yapması gerekir. Gelir İdaresi İnteraktif Vergi Dairesi sorgulamasında uyumlu olup olmadığı bilgisi verilmektedir. Aksi durumda çıkacak olan vergiden sorumlu olabilir. Vergi İbaresi; anılan Bakanlığa bağlı zikredilen beyanlarda çıkan (Tahakkuk eden Vergi) vergileri kapsadığını düşünüyorum.

Bundan böyle Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin bu İNDİRİM’ den (% 5 indirim oranı) faydalanmaları için zamanında vergilerini ödemeleri hususunda DİKKATLİ olmalıdırlar, en ufak bir gecikmeden veya verilmeyen beyanlardan dolayı İNDİRİM hakkını kaybetmiş olabilirler.

 

 



Bu yazı 140 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI