Bugun...


Uz DR Muhammet Asena

facebook-paylas
Merhaba
Tarih: 11-10-2020 19:16:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:16:00


Yazıma başlamadan önce öncelikle “merhaba” demek istedim. Kısmet olur ise her salı günü sizlerle naçizane sağlık ile ilgili önemli ayrıntıları paylaşmaya gayret edeceğim.

Süreç boyunca elinden gelenden çok daha fazlasını yapmaya çalışan tüm sağlık ekibimize de teşekkür etmek istiyorum.

Korona virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeliyiz

Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmemiz için İlk silahımız beslenme. Beslenmeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. El yıkama, dezenfektan, sosyal mesafe ve maske kullanımının yanında beslenme en önemli unsurlardan. Tek bir besine odaklanmak yerine her besinden belli miktarda yenmeli. Ana öğünlerinizde beslenme düzenine dikkat etmeli ve her şeyden ölçülü yemelisiniz. Fazla karbonhidrat tüketmemeye özen gösterin.

Bağışıklık sistemi “Bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.”

Hemen her türlü viral hastalıkla kısa ve uzun vadede az sorun yaşayarak başa çıkabilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmeyi düşünmek gereklidir.

Bağışıklık sistemi güçlü olmayan insanlarda vücuda yayılması daha hızlı ve kolay olduğu bilinen corona virüsten korunmak için bağışıklık sistemi doğal yöntemlerle güçlendirilebilir.

Virüs Daha Çok Yaşlıları ve Kronik Hastalığı Olanları Etkiledi

Kovid-19 çok yeni bir virüs tipi ve yapılan araştırmalar sayesinde bu anlamdaki bilgilerimiz de giderek artıyor.

Ölümlerden de gördüğümüz gibi virüs daha çok yaşlılarımızı ve kronik hastalığı olan kişileri etkiledi. Yaşlılar gerçekten en büyük risk grubunu oluşturuyor. Ayrıca KOAH gibi akciğer hastalığı olanlar veya immün yetmezliği olan kanser hastaları bu virüse çok daha duyarlı. Yaşlılarda zaten immün yaşlanma görülüyor. O nedenle yaşlılar en önemli risk grubunu oluşturuyor diyebiliriz.

Kişisel hijyen tedbirlerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi çok önemli. Bağışıklık sistemi kuvvetli olmayınca tedavi süreci boyunca tüm çabalar boşa gidiyor.

Unutmamalıyız ki İlk silahımız beslenme. Beslenmeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. El yıkama, dezenfektan, sosyal mesafe ve maske kullanımının yanında beslenme en önemli unsur. Dengeli bir beslenme önemli. C vitamini alımı çok önemli. Siyah üzüm, kırmızı biber, kivi, yeşil biber, portakal, çilek, brokoli, maydanoz, ananas, karnabahar, limon, greyfurt, bezelye, domates doğal C vitamini kaynakları. Ülkemizde de çok bol var. Bugünlerde belki yeterince C vitamini alamayanlar ekstra tabletlerle takviye yapabilir. Çünkü C vitamini gerçekten iyi bir bağışıklık güçlendirici.

Yeşil sebzeler çok önemli. Bunlarda da hem C vitamini hem de tüm mineraller var. D vitamini çok önemli. Açık havada yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşleri de bağışıklık için öneriyoruz. Öte yandan normal sağlıklı bir insanın kısıtlayıcı bir durumu yoksa 1,5-2 litre su tüketmesi gerekiyor. Bol su tüketimi vücuttaki toksinlerden arınmak ve metabolizmayı canlandırmak için önemli. Az uyuyan insanların hormonal dengesi değişiyor. Ortalama 7 saatlik uyku öneriyoruz.

Alkol, Sigara Tüketimi Bağışıklığı Zayıflatıyor

 Alkol, sigara tüketimi bağışıklığı zayıflatan durumlar, bunlardan kesinlikle uzak durulmalı. Genel hijyen kurallarına dikkat etmek, bağışıklığımızı güçlendirmek, çalışılan ya da yaşanılan ortamları sık sık havalandırmak, sigara ve alkolden uzak durmak, kalabalık yerden uzak durmak, el sıkışmamak, sarılmamak, dışarıya çıkma zarureti olmayanların evlerinde kalmaları bu  süreçte alınabilecek en iyi önlemler diyebiliriz.

Tüm bu önerilerimiz ile beraber sonuç olarak kovid ile mucadelede geldiğimiz nokta ile ilgili şunu söylemek isterim ki  Sağlık Bakanlığımız bu konuda inanılmaz önlemler aldı. Süreç çok çok iyi yönetildi ve yönetilmeye devam ediyor. Yapılan Bakanlık bilgilendirmeleri sayesinde halkımız da bilgilendirildi. El yıkama, sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi tedbirlerimizi alacagiz tabi ki ama tüm bunlarla beraber gereksiz bir panik havasına gerek yok.



Bu yazı 2366 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI